Το 2022 και … εάν (!) η Πατρών – Πύργου

Το καλοκαίρι θα σταλεί ο Φάκελος Μεγάλου Έργου στις Βρυξέλλες

Το 2022 και … εάν (!) η Πατρών – Πύργου

Απρίλιος 21, 2017 09:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Γιάλπας

Στα τέλη του 2021, αρχές 2022, εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται να δοθεί για χρήση το κομμάτι Πατρών – Πύργου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Φάκελος Μεγάλου Έργου αναμένεται να οδεύσει στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι λόγω τροποποιήσεων και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και εγκριθεί, να συμβασιοποιηθούν οι εργολαβίες το Φθινόπωρο και να ξεκινήσουν, πιθανόν, όλες μαζί. Ο χρόνος ολοκλήρωσης όλων των εργολαβιών έχει οριστεί σε 42 μήνες οπότε μία πρώτη εκτίμηση λειτουργίας είναι το τέλος 2021, αρχές 2022. Με λίγα λόγια το μόνο που δημιούργησε η απόφαση της Κυβέρνησης να «σπάσει» το έργο σε κομμάτια είναι καθυστέρηση και βέβαια η μόνιμη αμφιβολία εάν και κατά πόσο θα υλοποιηθεί.

 

Δέκα  χρόνια φαγούρας

Η κατασκευή της Ολυμπίας οδού ξεκίνησε στις αρχές του 2007 όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η κατασκευή του στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος –Τσακώνα. Με την … άφιξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας το  σταμάτησαν τα μεγάλα οδικά έργα – Ολυμπία – Ιόνια Οδός και ξεκινά ο «Γολγοθάς» της επανεκκίνησης για το σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου

Το 2012 Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των φορέων και κατοίκων της περιοχής για ανατολική χάραξη, νότια της Πάτρας και άνοιξε ο δρόμος καταβολής των απαλλοτριώσεων. Και βέβαια τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Ένα χρόνο μετά το 2013 ψηφίστηκε στη Βουλή ο διαχωρισμός του τμήματος από την σύμβαση παραχώρησης και αποφασίστηκε η κατασκευή των τμημάτων Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό – Τσακώνα με δημόσια δαπάνη (εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι) και με χρόνο κατασκευής τον ίδιο με Πάτρα –Κόρινθος).

Στα τέλη του 2014 προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών  25 Ιανουαρίου 20145 και με υποσημείωση να μην ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές πριν την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου στην Ε.Ε.. ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ένταξη στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τον ίδια χρονικά περίοδος εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών που προβλέπει ρητά την ένταξη και την υλοποίηση των έργων Πάτρα –Πύργος και Καλό Νερό –Τσακώνα.

 

Τεμαχισμός και … αναβολές

Στις 31 Ιανουαρίου είχε προγραμματιστεί  η δημοπράτηση του συνολικού αντικειμένου της Πατρών - Πύργου, αλλά ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, εξαιτίας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης υπήρξε νέος προγραμματισμός και αλλαγή στρατηγικής, καθώς το υπουργείο υποδομών έκρινε σκόπιμη και ανακοίνωσε την κατάτμηση του έργου σε οκτώ κομμάτια, τα οποία θα δημοπρατούνται διαδοχικά, με τον πρώτο διαγωνισμό να γίνεται το φθινόπωρο.

Πλην όμως με τις πολιτικές εξελίξεις αναθεωρείται και αυτός ο προγραμματισμός, και  αυτό γιατί υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα η κατάτμηση του έργου σε οκτώ τμήματα, αλλά και η εξασφάλιση των κονδυλίων για την υλοποίηση του σε μια εποχή που οι οικονομικοί πόροι είναι δυσεύρετοι και μεταφέρονται από έργο σε έργο.

 

Share this:
Tags:

ΠΕΡΙ.. ΗΛΕΙΑΣ | Ο Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κ. Λάμπρου