900.000 οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

900.000 οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ιανουάριος 12, 2018 06:44 ΜΜ
900.000 οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές έως 50.000 ευρώ «είναι αντικειμενικές και δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση από οποιονδήποτε θα ήθελε να ωφεληθεί χωρίς να το δικαιούται», τόνισε ο υφυπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας προς τον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Βασ. Κεγκέρογλου για το ζήτημα των επαγγελματιών που μένουν εκτός ρύθμισης. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος «η πλατφόρμα, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου για τις ρυθμίσεις οφειλών έως 50.000 ευρώ, είχε αυτή την μικρή καθυστέρηση στην έναρξη, προκειμένου να μπορούν ευχερώς να ενταχθούν οι περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας, διότι το ίδιο το σύστημα θα έχει προετοιμάσει το προφίλ του οφειλέτη, ώστε να μην είναι δυσχερής η κατάταξή του στη σχετική εφαρμογή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι 900.000 οφειλέτες, το 83% δηλαδή όλων των οφειλετών προς τους Φ.Κ.Α., έχουν ποσό οφειλής μέχρι 50.000 ευρώ. Όσον αφορά το ποσό από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ, υπάρχουν περίπου 160.000 οφειλέτες. Πρόσθεσε πως ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών έχει την κατάταξη σε δύο κατηγορίες, γιατί για να οφείλει κάποιος πάνω από 50.000 ευρώ, προφανώς θα είναι εργοδότης που χρωστά εισφορές των εργαζομένων του και κατά κανόνα θα χρωστά και στο Δημόσιο και σε τράπεζες. Τόνισε πως στην ρύθμιση εντάσσονται και οι αγρότες, ενώ για την περίπτωση των επαγγελματιών που διέκοψαν την δραστηριότητά τους, είπε ότι μπορούν να την επανεκκινήσουν διότι έχουν το ίδιο Α.Φ.Μ.

Κατέληξε λέγοντας, πως δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση εξαίρεσης, πλην εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε διάρκεια δέκα ετών.

Νωρίτερα ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Είχε αναφερθεί στις περιπτώσεις οφειλετών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, όπως είναι όσοι δημιούργησαν οφειλές ως επαγγελματίες αλλά τώρα έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, όσοι δικαιούνται σύνταξη αλλά δεν μπορούν να την πάρουν γιατί οφείλουν ποσά μεγαλύτερα από τα όρια που θέτουν τα ταμεία (4.000 ευρώ για τον Ο.Γ.Α. και 20.000 ευρώ για το Ο.Α.Ε.Ε.). Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση δίνει την ευκαιρία κατ' εξαίρεση στις αρμόδιες αρχές να κρίνουν βάσει δικών τους εσωτερικών διαδικασιών τη βιωσιμότητα και κατά συνέπεια την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων με ένα άτυπο σύστημα, το οποίο οδηγεί σε πελατειακές σχέσεις. Σχετικά με τη ρύθμιση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, ζήτησε την διόρθωση ως προς το κριτήριο ένταξης που έχει τεθεί και ορίζει, ότι η οφειλή προς έναν φορέα πρέπει να είναι έως το 85% των συνολικών οφειλών, ώστε να ενταχθούν και εκείνοι που οφείλουν μόνο σε ασφαλιστικό φορέα.

Share this:
Tags:

Η απομάκρυνση του πάγου πήγε τελείως στραβά