Το αερόστατο που μαγεύει…

Ξεκινούν σήμερα οι πτήσεις πάνω από το Χελωνίτη Κόλπο

Το αερόστατο που μαγεύει…

Αύγουστος 10, 2018 01:30 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Το αερόστατο που μαγεύει…

Στον Ηλειακό ουρανό ίπταται από σήμερα το αερόστατο το οποίο θα ταξιδέψει 400 συνολικά φίλους του κατά μήκος των ακτών στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου.  Κάθε πτήση του αερόστατου θα έχει συνολική διάρκεια 3 ωρών περίπου.  Οι διαδρομές των εναέριων πτήσεων καθορίζονται από την κατεύθυνση των ανέμων. Κύριες διαδρομές από την Κουρούτα προς το Λιμάνι Κυλλήνης ή από το  Λιμάνι Κυλλήνης προς Κουρούτα, κατά μήκος της ακτογραμμής του Χελωνίτη κόλπου. Εναλλακτική διαδρομή: Λίμνη Καραμανλή – Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας  Ήλιδας – Αμαλιάδα.

Οι φίλοι του αερόστατου θα στρέψουν τον βλέμμα προς τον ουρανό σε ένα πραγματικά μοναδικό υπερθέαμα.

 

Η ιστορία

Το αερόστατο αποτελείται από δύο κύρια μέρη: τη λέμβο (που λέγεται και «καλάθι») και από ένα μεγάλο σάκο (μπαλόνι), που ονομάζεται «αεροστατική σφαίρα» και γεμίζει με ζεστό αέρα ή κάτι ελαφρύτερο του αέρα…

Η πρώτη πετυχημένη πτήση με αερόστατο έγινε από τους αδελφούς Μονγκολφιέ, και η πρώτη επανδρωμένη από τους Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και Φρανσουά Λωραίν στο Παρίσι, στις 21 Νοεμβρίου 1783, που αποτελεί γενέθλια ημέρα για την αεροπλοΐα.

Πολύ σύντομα μετά την πρώτη πτήση, συνειδητοποιήθηκε η χρησιμότητα του αερόστατου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρχικά σε ρόλους αναγνώρισης και καθοδήγησης πυρών πυροβολικού (και αργότερα ως μέσο αεράμυνας, κατασκοπείας αλλά και βομβαρδισμού με τη μορφή αερόπλοιων Ζέπελιν). Σε τέτοιους ρόλους συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, το αερόστατο χρησιμοποιείται ευρύτατα σε μετεωρολογικές παρατηρήσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας, ψυχαγωγία, αεροδιαφήμιση, καθώς και σε από αέρος έκτακτη ανάπτυξη μέτρων ασφαλείας, ενώ εξέλιξή του αποτέλεσε το αεροπλάνο.

Ας αναφερθούμε όμως αρχικά στους αδελφούς Μονγκολφιέ, τον Ζοζέφ-Μισέλ και τον Ζακ-Ετιέν, οι οποίοι ήταν και οι εφευρέτες του αερόστατου το οποίο ονομάστηκε «Μονγκολφιέρα», κατά μια εκδοχή μιας και υπάρχει και η αντίθετη που θα δούμε στη συνέχεια. Στην πρώτη επανδρωμένη απογείωση μετέφεραν ένα νεαρό γιατρό και ένα αξιωματικό του στρατού. Αργότερα τιμήθηκαν, τόσο αυτοί όσο και ο πατέρας τους, αλλά και τα υπόλοιπα αδέλφια τους, με τον τίτλο ευγενείας ντε Μονγκολφιέ.

Ο Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ ήταν σημαντικός ερευνητής με πολλές και ποικίλες επινοήσεις επί πολλών εφαρμογών. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα στην έρευνα επί θεμάτων υδραυλικής και αεροναυτικής. Σε συνεργασία με τον αδελφό του σε πειράματα θερμού αέρα κατασκεύασε το γνωστό αερόστατο, που έφερε το όνομα «Μονγκολφιέρα», και πέτυχε την ανύψωσή του ενώπιον των κατοίκων της γενέτειράς του, του Ανονέ.

Το επόμενο έτος οι κάτοικοι της Λυών είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά αερόστατο να υψώνεται επανδρωμένο, με τολμηρούς επιβάτες του τον Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ και τον Πιλάτο ντε Ροζιέ.

Αργότερα ο Ζοζέφ-Μισέλ ασχολήθηκε με τον «υδραυλικό κριό» ο οποίος με την πρωτοτυπία της λειτουργίας του προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ο Μέγας Ναπολέων εκτιμώντας ιδιαίτερα την πολεμική χρήση του αερόστατου, που πρώτος περιέλαβε σε πολεμική επιχείρηση, στη μάχη του Φλερύ, το 1794, παρασημοφόρησε τους αδελφούς Μονγκολφιέ με στρατιωτικά παράσημα.

 

 

Στην Ηλεία

Για πρώτη φορά οι Ηλείοι θα έχουν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε ένα αερόστατο και να απολαύσουν από ψηλά τις ομορφιές του Νομού. Το πρόγραμμα των πτήσεων έχει ως εξής:

 

1η ΠΤΗΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Νυχτερινή δέσμια πτήση στο WHITE ISLAND SUMMER CLUB στην Κουρούτα.

Χορηγός: WHITE ISLAND SUMMER CLUB

 

2η ΠΤΗΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εναέρια πτήση κατά την ανατολή του ηλίου (7 π.μ.). Χώρος απογείωσης ή προσγείωσης Πλατεία Κουρούτας.

Χορηγός: AXIVEN ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ Α.Ε.

 

3η ΠΤΗΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εναέρια πτήση κατά τη δύση του ηλίου (7 μ.μ.). Χώρος απογείωσης ή προσγείωσης Πλατεία Κουρούτας. Το οικονομικό κόστος της πτήσης καλύπτεται από ίδια συμμετοχή των επιβατών.

 

4η ΠΤΗΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Νυχτερινή δέσμια πτήση διάρκειας 3 ωρών στην πλατεία Κουρούτας. Ώρα έναρξης 10 μ.μ.

Χορηγοί: AXIVEN ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ Α.Ε.- ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΣ- COMVOS COFFEE- ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΛΑΒΑΖΟΣ

 

5η ΠΤΗΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εναέρια πτήση κατά την ανατολή του ηλίου (7 π.μ.). Χώρος απογείωσης ή προσγείωσης Πλατεία Κουρούτας.

Χορηγός: EUROPA HOTEL ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

 

6η ΠΤΗΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εναέρια πτήση κατά τη δύση του ηλίου (7 μ.μ.). Χώρος απογείωσης ή προσγείωσης Πλατεία Κουρούτας. Το οικονομικό κόστος της πτήσης καλύπτεται από ίδια συμμετοχή των επιβατών.

 

7η ΠΤΗΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Νυχτερινή δέσμια πτήση διάρκειας 3 ωρών στην πλατεία Κουρούτας. Ώρα έναρξης 10 μ.μ.

Χορηγοί: AXIVEN ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ Α.Ε.- ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΣ- COMVOS COFFEE- ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΛΑΒΑΖΟΣ

 

8η ΠΤΗΣΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εναέρια πτήση κατά την ανατολή του ηλίου (7 π.μ.). Χώρος απογείωσης ή προσγείωσης Πλατεία Κουρούτας. Το οικονομικό κόστος της πτήσης καλύπτεται από ίδια συμμετοχή των επιβατών.

 

Διοργάνωση: Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974932518 (Δ. Κράλλης)

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου