Αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους

Σημαντική επιτυχία παρουσίασε η εκδήλωση «Ηλείας εγκώμιον»

Αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους

Απρίλιος 24, 2019 12:15 ΜΜ
Αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους
Τη διοργάνωσε για 6η χρονιά ο πολιτιστικός  σύλλογος  Τραπεζικών του Νομού
 
 
Εντυπωσιακή εκδήλωση, εγκώμιο  για την Ηλεία και την ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα,  έγινε  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας, με διοργάνωση για έκτη συνεχή χρονιά από  το δραστήριο πολιτιστικό  σύλλογο  Τραπεζικών του Νομού.
Ενώπιον πολυπληθούς κοινού  η εκδήλωση επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και  την Αρχαία  Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών. 
Ταυτόχρονα ήταν συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον», συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του πνεύματος, της μουσικής, της τέχνης και δημιουργίας γενικότερα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε εντυπωσιακά με την απαγγελία του αποσπάσματος "Δελφοί" του Άγγελου Σικελιανού, από το στέλεχος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Γιάννη Μανώλη, ενώ ενδιάμεσα προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους,  με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παν.Μαρίνου τα ''Επικούριος'' και ''Ολύμπιον Χορικό'' , με αντίστοιχα αποσπάσματα από Νικ. Καζαντζάκη και Γ. Σεφέρη  ,από τον ίδιο ερμηνευτή.
   Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας  τους δεκάδες συντελεστές.             
Κεντρική ομιλήτρια ήταν εξάλλου η κ. Μαρία Μενεγάκη διδάκτορα γαλλικής και συγκριτικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και ομότιμη καθηγήτρια της ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το επίκαιρο θέμα « Οι πολιτιστικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν διανοούμενοι και πολιτικοί». 
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  ανήκε στην εξαιρετική  Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών υπό την διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου και πιανίστρια την Ελένη Παπαπροκοπίου, η  παρουσίασε ένα πλούσιο ρεπερτόριο κλασικής ελληνικής και ξένης μουσικής που απέδωσαν μοναδικά αποσπώντας το θερμό  χειροκρότημα 
Τέλος η  κ. Μενεγάκη πρόσφερε στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ. Τριανταφυλλόπουλο το βιβλίο της «Ιστορία του γαλλικού πολιτισμού – διαπολιτισμικές ωσμώσεις από τη Γαλλική Επανάσταση ως τις μέρες μας» και δέχτηκε μια χειροποίητη εικόνα ως δώρο από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019