Άγρυπνη πόλη η Ανδραβίδα!

Λόγω των δεκάδων σεισμικών δονήσεων που συνοδεύονταν από εκκωφαντικό θόρυβο

Άγρυπνη πόλη η Ανδραβίδα!

Μάιος 16, 2019 06:50 ΠΜ
Άγρυπνη πόλη η Ανδραβίδα!

 Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ανδραβίδας και γενικότερα του ηλειακού Κάμπου από χθες τα ξημερώματα, καθώς βίωσαν τον τρόμο από τις δεκάδες σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, οι οποίες συνοδεύονταν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο!

Σύμφωνα με αναφορές των κατοίκων της Ανδραβίδας τουλάχιστον 300 κάτοικοι αναχώρησαν χθες για προορισμούς εκτός Ηλείας, καθώς το βράδυ η πόλη δεν κοιμήθηκε με την πλειοψηφία των κάτοικων να συγκεντρώνεται στο γήπεδο της Ανδραβίδας και στην πλατεία! Συγκεκριμένα, στις 3:02 σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 3,7R με εστιακό βάθος 6 χλμ και επίκεντρο 11 χλμ ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κυλλήνης, στην πόλη της Ανδραβίδας. Ακολούθησε μετά από λίγο και άλλη δόνηση μεγέθους 2,8R με εστιακό βάθος 5 χλμ και επίκεντρο 8 χλμ ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κυλλήνης, κοντά στο Στρούσι. Νωρίτερα σημειώθηκαν και άλλες μικρότερες δονήσεις.

Το φως της χθεσινής ημέρας βρήκε τους κατοίκους και κλιμάκια από τους μηχανικούς του Δήμου να ελέγχουν για ζημιές στα κτίρια, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο το μεσημέρι νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1R με εστιακό βάθος 6,1 χλμ και επίκεντρο 10 χλμ ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κυλλήνης προκάλεσε ζημιές με αποκόλληση στέγης από κτίριο και άλλες φθορές.

 

«Δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα»

Σε έλεγχο που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας, η Διευθύντρια του Σχολείου κα Μαριάννα Στεργίου, τόνισε:  «Από μια πρώτη ματιά δεν υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Αυτό το οποίο φαίνεται είναι σοβάδες που έχουν πέσει και ρωγμές στους τοίχους. Έχουμε ελέγξει τον πάνω όροφο και θα ελέγξουμε και τον κάτω όροφο. Σε γενικές γραμμές όμως πολύ σοβαρά προβλήματα δεν έχουμε».

 

«Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιώργος Τσουραπάς, δήλωσε: «Σήμερα ήρθαμε εδώ να κάνουμε αυτοψία στο δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας και διαπιστώσαμε ότι μια αίθουσα έχει μικρές ρωγμές στους τοίχους. Είναι ένας τοίχος που παίρνει φορτία από δύο πλάκες γι’ αυτό δεν έχει ούτε ο απέναντι ούτε ο άλλος . Οι ρωγμές δεν κρίνονται επικίνδυνες για την λειτουργία του σχολείου. Σήμερα είναι κλειστά όλα τα σχολεία για να προβούμε σε ελέγχους. Είμαστε τέσσερις μηχανικοί στο δήμο και θα πρέπει να ελέγξουμε γύρω στα 50 σχολεία. Δεν έχω κοιμηθεί και όλο το βράδυ γιατί είμαι κάτοικος της περιοχής. Κύριο μέλημά μας είναι να δούμε την κατάσταση των σχολείων».

 

«Δεν κοιμήθηκε κανείς χθες στην Ανδραβίδα»

Η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ανδραβίδας κα Μάρθα Σουλελέ, επεσήμανε: «Δεν κοιμήθηκε κανείς χθες στην Ανδραβίδα. Προσωπικά επειδή είμαι ψύχραιμη έμεινα στο σπίτι για να μην τρομοκρατήσω τα παιδιά και προσπάθησα να τα έχω δίπλα μου. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων το βράδυ έμεινε στο γήπεδο και στην πλατεία λόγω άγχος και φόβου. Στο σχολείο εντοπίστηκαν κάποιες μικροζημιές σε εσωτερικούς τοίχους που δεν είναι κάτι το ανησυχητικό».

 

Ήρθε κλιμάκιο από το Γεωδυναμικό

Μετά από συνεχείς επικοινωνίες και ενημερώσεις που είχε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, αποφασίστηκε και ήρθε τελικά στην Ανδραβίδα ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο από την Αθήνα το οποίο και εγκατέστησε δίκτυο τεσσάρων σεισμογράφων στην περιοχή για να παρακολουθεί από κοντά το φαινόμενο και να ενημερώνει τους πολίτες.

Το κλιμάκιο μετέφερε μήνυμα του Γεράσιμου Χουλιάρα προς τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, σύμφωνα με το οποίο το φαινόμενο με το βουητό είναι φυσιολογικό, καθώς οι σεισμικές δονήσεις γίνονται σε μικρό εστιακό βάθος.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ανδραβίδας στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Έπειτα από αίτημα του Δήμαρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος με έγγραφο που απέστειλε προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, , την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Ανδραβίδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

 

Κλειστά τα σχολεία στους Δήμους του Κάμπου

Από χθες το πρωί, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τα σχολεία σε Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δήμο Πηνειού έμειναν κλειστά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ

*ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ*

πρώην Δημαρχείο Δ.Κ. Ανδραβίδας

πρώην Δημαρχείο Δ.Κ. Βάρδας πρώην Δημαρχείο Κάστρου – Κυλλήνης

(Κτίριο Τ.Κ. Κυλλήνης)

Κτίριο Δημοτικών Υπηρεσιών (Δημαρχείο) Δ.Κ. Λεχαινών

(Υπόψη Τεχνικής Υπηρεσιας)

Στις αιτήσεις θα αναφέρονται υποχρεωτικά οδοί ή περιοχή και τηλ. Επικοινωνίας

 

Share this:
Tags:

-

-