Αμείλικτα ερωτήματα για το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

Της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου

Αμείλικτα ερωτήματα για το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

Ιούλιος 11, 2019 07:14 ΠΜ
Αμείλικτα ερωτήματα για το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

 

Αμείλικτα ερωτήματα συνοδεύουν τον άδικο θάνατο από ηλεκτροπληξία του 46χρονου Ανδρέα Θάνου. Ερωτηματικά που αφορούν κάθε πολίτη που διέρχεται την Ε.Ο. Πατρών-Πύργου. Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Εθνικής Οδού ελέγχεται; Είναι ασφαλές; Κινδυνεύουν οι πολίτες;

Υπενθυμίζουμε πως ο άτυχος Ανδρέας Θάνος από τον Κακόβατο άφησε την τελευταία του πνοή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου στη διασταύρωση Αεροδρομίου-Κυλλήνης, όταν βοηθώντας στην αφισοκόλληση κάποιας εκδήλωσης, άγγιξε κολώνα ηλεκτροφωτισμού στην Εθνική Οδό και επήλθε το μοιραίο.

Με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει στη δικαιοδοσία το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στην Εθνική Οδό, η «ΠΡΩΤΗ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννη Λύτρα ζητώντας απαντήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Λύτρας, χθες δεν επετράπη στον ηλεκτρολόγο της Περιφέρειας και στον υπεύθυνο εργολάβο να πλησιάσουν την κολώνα, καθώς θα έπρεπε πρώτα να γίνει η πραγματογνωμοσύνη και σήμερα θα εξεταστούν τόσο η επίμαχη κολώνα, όσο και όλες οι κολώνες του συγκεκριμένου κόμβου.

«Υπήρξε διαρροή ρεύματος και πρέπει να δούμε από πού προήλθε. Εμείς έχουμε δώσει εντολή, αύριο (σ.σ. σήμερα), για δούμε που οφείλεται η διαρροή, στη γείωση, στη σύνδεση της γείωσης, στην κολώνα, σε κακοτεχνία, ή σε κάτι άλλο το οποίο προέκυψε; Δώσαμε γραπτή εντολή στον εργολάβο και παρουσία της δικής μας υπηρεσίας θα ανοιχτεί η κολώνα για να δούμε τελικά που οφείλεται η διαρροή. Μόλις ολοκληρωθεί η αυτοψία θα μας υποβληθεί γραπτή αναφορά.  Ο εργολάβος θα τσεκάρει όλον αυτόν τον κόμβο από όπου παίρνει ρεύμα αυτή η συστοιχία. Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα και ζήτησε δική μας βεβαίωση πως όλα λειτουργούν κανονικά. Η κολώνα θα σκαφτεί κανονικά, να δούμε τη γείωση, τα καλώδια κτλ. Θα ελεγχθούν τα πάτα στην εγκατάσταση», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.

Οι κολώνες στον συγκεκριμένο κόμβο αντικαταστάθηκαν πριν από δύο χρόνια, ενώ θεωρητικά έχει γίνει και ο καθιερωμένος περιοδικός έλεγχος από τον εργολάβο για φέτος. «Ο περιοδικός έλεγχος υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα σε όλο το εθνικό δίκτυο όπου υπάρχει ηλεκτροφωτισμός. Υπάρχει συγκεκριμένη εργολαβία, που παίρνει τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού στο εθνικό δίκτυο και επιβλέπων μηχανικός. Μάλιστα, βγάζουμε κάθε χρόνο τρεις εργολαβίες, μία για την Ηλεία, μία για την Αχαΐα, μία για την Ηλεία. Επίσης,  όταν υπάρξει βλάβη, πέφτει η ασφάλεια και μεταβαίνει ο εργολάβος να το αντικαταστήσει», επεσήμανε ο κ. Λύτρας.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει θάνατος και όπως ανέφερε ο κ. Λύτρας: «Έχουμε ηλεκτροπληξία και θάνατο ανθρώπου. Εάν όντως οφείλεται σε διαρροή πρέπει να δούμε τι είδους διαρροή είχαμε και ποιος ήταν υπεύθυνος τη διαρροή».

Οι απαντήσεις για τη συγκεκριμένη διαρροή που οδήγησε στον θάνατο του Ανδρέα Θάνου, ίσως δοθούν από την σημερινή αυτοψία. Εντούτοις όμως, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στην Εθνική Οδό, σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, δεν έχει ούτε καταγραφεί, ούτε αποτυπωθεί ψηφιακά ακόμα.

 

Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019