Αναγκαία η δημιουργία ογκολογικού τμήματος

Περισσότεροι από εβδομήντα ασθενείς από την Ηλεία πηγαινοέρχονται στην Πάτρα για θεραπείες

Αναγκαία η δημιουργία ογκολογικού τμήματος

Ιούνιος 18, 2019 10:45 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Αναγκαία η δημιουργία ογκολογικού τμήματος
*Παναγιώτης Γκινόπουλος: «Είμαι διατεθειμένος, προκειμένου να στηρίξω τους ασθενείς της Ηλείας, να έρχομαι στο Νοσοκομείο του Πύργου αφιλοκερδώς μία- δύο φορές την εβδομάδα εάν με αυτό τον τρόπο κάποιοι θεωρούν ότι θα «λυθεί» το πρόβλημα των ογκολογικών ασθενών»
 
 
Της Άννας Αγγελίδου 
 
Ούτε ένας ούτε δύο αλλά περισσότεροι από εβδομήντα ογκολογικοί ασθενείς από την Ηλεία αναγκάζονται σε ημερήσια βάση να πηγαίνουν στα Νοσοκομεία της Πάτρας προκειμένου είτε να κάνουν τις θεραπείες τους, είτε για να έχουν την απαιτούμενη παρακολούθηση από τους ιατρούς. Πριν από μερικές εβδομάδες η διοίκηση του Νοσοκομείου Ηλείας προκήρυξε  μιας θέσης ΠΕ Ιατρών Παθολογικής Ογκολογίας. Σύμφωνα με την πρόσκληση ο ιατρός – ογκολόγος θα ήταν με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), ενώ η  απασχόληση του θα  ήταν για 12 μήνες, με ωράριο πέντε ωρών μια φορά την εβδομάδα. Στόχος της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ήταν η επαναλειτουργία του τακτικού Ογκολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Πύργου. 
Το ογκολογικό ιατρείο το οποίο είχε λειτουργήσει στο παρελθόν μετά από συμφωνία – συνεργασία του ιατρού- ογκολόγου Παναγιώτη Γκινόπουλου σταμάτησε να λειτουργεί όταν ο διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας βγήκε σε σύνταξη. Παρά το γεγονός ότι βγήκε πρόσκληση και ο ίδιος ο κ. Γκινόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να δημιουργηθεί ογκολογικό τμήμα και στο Νομό Ηλείας, ο ίδιος επέλεξε να μην καταθέσει αίτημα εντός της προθεσμίας υποβολή (σ.σ. 3 Μαΐου) ενώ μιλώντας στην «Πρώτη» εξήγησε τους λόγους.  «Εγώ έχω βγει στην σύνταξη. Εάν αποδεχόμουν την θέση απασχόλησης με μία φορά την εβδομάδα αυτόματα θα έχανα το 70% της σύνταξης μου χωρίς επί της ουσίας να προσφέρω τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας. Μπορεί να μην εξέφρασα ενδιαφέρον μου στην πρόσκληση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, αλλά είμαι διατεθειμένος, προκειμένου να στηρίξω τους ασθενείς της Ηλείας, να έρχομαι στο Νοσοκομείο του Πύργου αφιλοκερδώς μία- δύο φορές την εβδομάδα εάν με αυτό τον τρόπο κάποιοι θεωρούν ότι θα «λυθεί» το πρόβλημα των ογκολογικών ασθενών» τόνισε ο Π. Γκινόπουλος. 
 
 
Προς όφελος του ασθενή 
 
«Είμαι από τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζομαι για τους πάσχοντες ασθενείς κάτι το οποίο έχει αποδειχτεί και από την έως τώρα πορεία μου. Στον Άγιο Ανδρέα αλλά και στο Ρίο καθημερινά φτάνουν από την Ηλεία περισσότεροι από 70-80 ογκολογικοί ασθενείς προκειμένου να κάνουν την θεραπεία τους. Αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για δεκάδες συνανθρώπους μας που είναι ήδη επιβαρυμένοι με το πρόβλημα της υγείας τους. Έχω επισημάνει και στο παρελθόν ότι στο Νοσοκομείο Πύργου μπορεί εκτός από την απαιτούμενη παρακολούθηση των ασθενών αυτών να γίνονται ακόμα και χημειοθεραπείες με την πρόσληψη ενός ογκολόγου (εάν δεν επιθυμούν να είμαι εγώ), και τη στελέχωση του τμήματος με ένα διοικητικό υπάλληλο και ένα – δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Για τις μετακινήσει των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία δαπανούν χρήματα καθώς οφείλουν να καλύπτουν τις μετακινήσεις τους. Η δαπάνη αυτή θα μπορούσε να σταματήσει και να γίνει η πρόσληψη τριών τεσσάρων ατόμων προκειμένου να λειτουργήσει ακόμα και εντός της Παθολογικής Κλινικής τμήμα ογκολογικών ασθενών.  Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν στην Ηλεία και στο νοσοκομείο του Πύργου προς όφελος των ασθενών, χωρίς επί της ουσίας να επιβαρύνουμε οικονομικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αντίθετα μάλιστα αντί για τα έξοδα μεταφοράς από των ασθενών, οι πάσχοντες θα ένοιωθαν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, εάν γνώριζαν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν τον γιατρό τους πλησίον τους για οτιδήποτε χρειαστούν» συμπλήρωσε ο  τέως διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας. 
«Ελάχιστοι μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση που βιώνει ένας ογκολογικός ασθενείς μετά από μία θεραπεία. Θα πρέπει όμως να αντιληφθούν όλοι ότι η λειτουργία ενός τμήματος στο Νομό θα είναι κυρίως προς όφελος των ίδιων των ασθενών… και δυστυχώς στην Ηλεία δεν είναι λίγοι οι ογκολογικοί ασθενείς. Με τη λειτουργία τακτικού ογκολογικού ιατρείου το μόνο το οποίο θα «πετύχει» κανείς είναι να εξετάζονται δέκα το πολύ είκοσι άτομα μέσα στην εβδομάδα. Το νοσοκομείο Πύργου διαθέτει τους χώρους και κατά την δική μου άποψη θα πρέπει να λειτουργήσει τμήμα και όχι ένα εξωτερικό ιατρείο μία φορά την εβδομάδα, για να λέμε απλά ότι ενδιαφερόμαστε» υπογράμμισε ο Π. Γκινόπουλος. 
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019