Αναγκαία η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

Απαιτείται επανασχεδιασμός από την Περιφέρεια σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ

Αναγκαία η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

Νοέμβριος 05, 2019 06:07 ΠΜ
Αναγκαία η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα
Το φυσικό αέριο αναμένεται να φτάσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου ενώ ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό του δικτύου αγωγών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συνάντηση των στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου με  εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε η προοπτική δημιουργίας του δευτερεύοντος δικτύου φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη, όπου καταλήγει ο αγωγός, προς τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας (Αργος, Ναύπλιο, Κόρινθο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα). Όσο αφορά το θέμα του δευτερεύοντος δικτύου φυσικού αερίου προς τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης 20.000.000 ευρώ μέσω του ΠΕΠ, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη υπάρξει σύσκεψη και συμφωνία για το ποσόν αυτό με την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο. Ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να γίνει αποδεκτή και η ένταξη από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο, που αποτελεί επιθυμία των κατοίκων της Περιφέρειας» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε πρόσφατη συνέντευξή του.
 
Τι προβλέπεται σήμερα
 Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής  Δυτικής Ελλάδας προέβλεπε συνδέσεις μόλις σε τρείς πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μάλιστα προβλεπόταν να συνδεθούν 3293 οικιακοί, 190 εμπορικοί και 23  βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 66.912 MWh για τους οικιακούς, 23.168 MWh για τους εμπορικούς και 111757 MWh για τους βιομηχανικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 27.869.323 ευρώ ενώ σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση την «μερίδα του λέοντος» των συνδέσεων φυσικού αερίου θα λάβανε η πόλη της Πάτρας, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθεί δίκτυο μήκους 208,8 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 2603 συνδέσεις, ενώ ακολουθούσε η πόλη του Αγρινίου, όπου υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας δικτύου μήκους 54 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 715 συνδέσεις. Τέλος όσο αφορά τον Πύργου προβλέπεται δίκτυο μήκους μόλις 18 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 188 συνδέσεις(!). 
Μπορεί κανείς να αναλογιστεί τις διαφορές που δημιουργούνται τόσο εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου μεγάλες πόλεις μένουν χωρίς δίκτυο για φυσικό αέριο ενώ την ίδια στιγμή εκτός από την ενδοπεριφερειακή ανισότητα,   δημιουργείται ανισότητα μεταξύ των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σύνδεσης με τη ΔΕΠΑ «κρατώντας» την πιθανότητα να υπάρξει  ποσότητα φυσικού αερίου από τη στιγμή που θα προχωρήσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων από το Κατάκολο. 
 
Share this:
Tags:

-

-