Ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους της Ελλάδας

Συγκαταλέγεται ο Βασίλης Βαγιάννης που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ηλεία

Ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους της Ελλάδας

Ιούνιος 10, 2019 06:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους της Ελλάδας
Εκδήλωση προς τιμήν του από το δήμαρχο Αμαρουσίου και νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη
 
 
 
Ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους της χώρας μας, συγκαταλέγεται πλέον ο Βασίλης  Βαγιάννης, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο εργαστήρι- «πυραμίδα» στη θέση «Παλαιοχώρι» της Τ.Κ. Σέκουλα.
Ο διακεκριμένος ζωγράφος έχει πολύ συχνή επαφή με την Ηλεία και την παραπάνω περιοχή, όπου κατάγεται η σύζυγός του και τα τελευταία χρόνια την έχει αναγάγει σε δεύτερη πατρίδα του (έχει γεννηθεί στη Μυτιλήνη).
Ο κ. Βαγιάνης έχει συμμετάσχει σε ιδιαίτερα σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του ο δήμος Αμαρουσίου με επικεφαλής τον δήμαρχο και νέο περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.
Ο καταξιωμένος  Έλληνας ζωγράφος δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» πως η περιοχή της Ηλείας αποτελεί τόπο έμπνευσης γι’ αυτόν και έναν σημαντικό προορισμό για τον ίδιο και την οικογένειά του.
«Πηγές μου είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα με όλο της το πλούσιο περιεχόμενο. Με την ιστορία της, με την ποίησή της. Έχω δουλέψει και πολλά έργα με τα παιδιά μου, αλλά κυρίως βάζω κοπέλες μέσα σε παραδεισένιους χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι πρότυπα ενός άλλου μεταφυσικού κόσμου», δήλωσε ο ζωγράφος.
Μεγάλη αγάπη και πλούσια αισθήματα,  τρέφει εξάλλου για τα μικρά παιδιά που πολύ συχνά επισκέπτονται με τα σχολεία τους, τις διάφορες εκθέσεις που συμμετέχει.
«Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία να είμαι περιτριγυρισμένος με χρώματα. Χρωματιστές μπογιές, χαρτιά και κοχύλια ήταν τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Κάθε φορά που αντικρίζω παιδιά με πηγαία αγάπη και θαυμασμό προς την τέχνη, δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ και να αναπολήσω εκείνα τα χρόνια.
Η λάμψη στα μάτια τους καθώς τους εξηγούσα ορισμένα πράγματα για την ζωγραφική, αποτελεί ένα μαγικό συναίσθημα. Αυτό είναι το νόημα της τέχνης, να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων. Δίνει μια άλλη διάσταση στην ζωή μας και προσπαθεί να προάγει το πνεύμα του ανθρώπου» λέει χαρακτηριστικά για τα παιδιά.
 
Η πορεία του
 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαγιάνης έχει σπουδάσει  Φυσική, Χημεία και Οικολογία φοιτώντας παράλληλα στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το έτος 1974 πραγματοποίησε στο Παρίσι τη πρώτη ατομική έκθεσή του. Στη συνέχεια ακολούθησαν 50 περίπου ατομικές εκθέσεις σε πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντιτρόιτ), του Καναδά (Τορόντο), της Γερμανίας (Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Φραγκφούρτη), της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος), στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις. 
Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί) σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου παρουσιάστηκε, έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με εγκωμιαστικά και επαινετικά σχόλια για την εικαστική του εργασία. Έχει επίσης αποσπάσει επιδοκιμαστικές κριτικές και βραβεία.
Το 2003 έγινε δεκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μέλος του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
 
Share this:
Tags:

-

-