Αναζήτηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο του αγροτοδιατροφικού τομέα

Παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα Incuba που υλοποιείται μέσω του INTERREG Ελλάδα- Ιταλία

Αναζήτηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο του αγροτοδιατροφικού τομέα

Οκτώβριος 09, 2019 08:05 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Αναζήτηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο του αγροτοδιατροφικού τομέα
Με στόχο την αναζήτηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο του αγροτοδιατροφικού τομέα και την μετατροπή των ιδεών σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος Incuba. Στο πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του  INTERREG Ελλάδα- Ιταλία συμμετέχουν ενεργά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας, το Επιμελητήριο του Μπάρι, το Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι στην Ιταλία. 
 
Ο ρόλος του ΕΒΕ 
 Χθες στον χώρο του Επιμελητηρίου βρέθηκαν εκπρόσωποι του προγράμματος από την Ιταλία όπου πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος υπογράμμισε: «Δημιουργήσαμε στην πόλη του Πύργου τον χώρο φιλοξενίας θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων, αυτό το οποίο αποκαλούμε start ups. Το συγκεκριμένο έργο  χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα interreg Ελλάδα- Ιταλία στο οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριο Ηλείας, το Επιμελητήριο του Μπάρι, το Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι, μία αυτόνομη εταιρεία από το Μπάρι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας η κα. Βόλπε και κα. Φιόρε από τις αντίστοιχες δραστηριότητες στο Μπάρι. Είχαμε μία συνάντηση εργασίας και έχουμε το ξεκίνημα της προσπάθειας για το πρόγραμμα Incuba. Αυτή είναι μία απαρχή για να δώσουμε ένα νέο στίγμα στην επιχειρηματικότητα του τόπου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ανθρώπους με νέες και καινοτόμες ιδέες. Σε αυτούς τους ενδιαφερόμενους θα κάνουμε μία βασική εκπαίδευση, ενώ κάποιες καλές ιδέες θα μπουν στη διαδικασία βράβευσης και προώθησης τους. Το Επιμελητήριο Ηλείας προσφέρει το χώρο αυτό, στο κέντρο της πόλης, και ίσως να είναι ένα κίνητρο για τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν μία νέα δραστηριότητα. Υλοποιούμε μία νέα αρχή με το θέμα των θερμοκοιτίδων. Είναι μία διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και ξεκινάμε και στην περιοχή της Ηλείας, σκοπεύοντας να αγκαλιάσουμε όλους τους νέους ανθρώπους που αναζητούν νέα πράγματα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Στην ουσία αποτελεί το ξεκίνημα μας. Είμαστε στα σκαριά δημιουργίας ενός στρατηγικού προγράμματος  με την Περιφέρεια προκειμένου να στεγάσουμε ένα ευρύτερο δίκτυο θερμοκοιτίδων και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε συμμετοχή και  να συλλέξουμε κάποιες βασικές ιδέες για αυτό το πρόγραμμα. Όσες από τις ιδέες δεν επιλεγούν θα υπάρχουν ως back up  προκειμένου να τις βάλουμε στη νέα  διαδικασία».  
 
Επικεφαλής εταίρος η ΠΔΕ
Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος INCUBA είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος του έργου εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας Κώστας Τζαμαλούκας. «Στο Επιμελητήριο Ηλείας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τεχνική συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου Ελλάδα- Ιταλία με την επωνυμία INCUBA και έχει ως αντικείμενο τις αγροτοδιατροφικές θερμοκοιτίδες. Στο έργο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος και έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2018 ενώ βρισκόμαστε στα μέσα της υλοποίησης του. Αντικείμενο του έργου είναι η ανακάλυψη νέων ιδεών που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα στο χώρο της αγροτοδιατροφής και την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών προκειμένου να αναπτύξουν και να προωθήσουν την επιχείρηση τους. Μέσα από διάφορες δράσεις που υλοποιούνται τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από το Επιμελητήριο Ηλείας αλλά και από τους Ιταλούς εταίρους, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο θερμοκοιτίδας που θα έχει ως στόχο την ανακάλυψη καινοτόμων νέων ιδεών από ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο της αγροδιατροφής, του πρωτογενούς τομέα. Θα επιλεγούν οι καλύτερες ιδέες και θα υποστηριχθούν μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών μέσω της διαδικασίας θερμοκοίτισης. Πρόκειται για μία διαδικασία όπου ειδικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων, σύμβουλοι marketing, οικονομολόγοι θα βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις που θεωρούνται «μωρά», προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν στην πραγματική αγορά και να σταθούν ως αυτόνομες επιχειρήσεις. Υπάρχει μία διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης, ενώ θα βγουν δημόσιες προσκλήσεις. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις και στο Επιμελητήριο αλλά και σε διάφορα σημεία του Νομού Ηλείας αλλά και στην Αχαΐα προκειμένου να επικοινωνήσουμε τους σκοπούς και τους στόχους του έργου και να συλλέξουμε σε πρώτο επίπεδο κάποιες ιδέες. Όσοι έχουν λοιπόν μία ιδέα που αφορά την αγροτοδιατροφή και δεν μιλάμε μόνο για παραγωγή αλλά μιλάμε και για τυποποίηση, προώθησης, θέματα συνεργασιών ή διανομής. Οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να έχει κάποιος ας έρθει να τη συζητήσουμε στο πλαίσιο του έργου. Για να έχει επιτυχία και αυτό το έργο αλλά και τα άλλα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και το Επιμελητήριο αναγκαία είναι η συμμετοχή του κόσμου. Εμείς θέλουμε συζήτηση και διάλογο προκειμένου να καταγράψουμε ιδέες και να ανοίξουμε τις δράσεις αυτών των έργων σε μεγαλύτερο κοινό και αποδέκτες. Αντίστοιχη δράση με αυτή που θα υλοποιηθεί στην Ηλεία θα υλοποιοηθεί και στην Πάτρα το Επιστημονικό πάρκο Πατρών σε χώρο που έχει διαμορφωθεί από προηγούμενο έργο το οποίο υλοποίησε η Περιφέρεια την προηγούμενη περίοδο». 
 
 
Οι Ιταλοί εταίροι 
Από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι Ιταλίας, η  Φραντζέσκα Βόλπε τόνισε: «Συμμετέχουμε στο έργο αυτό, με στόχο την κεφαλοποίηση ενός προηγούμενου έργου που έχει υλοποιηθεί από το Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι μαζί με το Επιμελητήριο του Μπάρι και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την προηγούμενη περίοδο. Στόχος είναι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στο Μπάρι που λειτουργούν διατροφικές θερμοκοιτίδες και αυτό γίνεται μέσα από την ενίσχυση των Περιφερειακών οικοσυστημάτων που έχουν «κτιστεί» και γίνεται μέσα από τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων που λειτουργούν θερμοκοιτίδες πάνω στο θέμα της αγροδιατροφής. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί πρόσκληση για επιλογή 10 ιδεών σε Ελλάδα και Ιταλία με στόχο να επιλεγούν αυτές οι ιδέες και να βοηθηθούν οι νέοι προκειμένου να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα δίνοντας επιχειρηματική υπόσταση.  Από τις δέκα προτάσεις θα επιλεγούν οι τρείς καλύτερες που θα λάβουν επιπλέων ενίσχυση σε παροχή υπηρεσιών για να προωθήσουν περισσότερο την ιδέα τους».
Στην Ηλεία βρέθηκε και η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Κέντρου Τεχνολογίας και έρευνας της περιφέρειας Απουλίας Άννα Μαρία Φιόρε η οποία επεσήμανε ότι στόχος της παρουσίας της στην Ηλεία είναι η στήριξη των δράσεων του έργου που υλοποιείται με στόχο την προώθηση των ιδεών νέων επιχειρηματιών. 
 
Share this:
Tags:

-

-