Ανησυχία και αβεβαιότητα για τα ΕΛΤΑ στην Ηλεία

Λόγω και της διαρκής μείωσης των εργαζομένων στα 18 ταχυδρομικά γραφεία

Ανησυχία και αβεβαιότητα για τα ΕΛΤΑ στην Ηλεία

Δεκέμβριος 03, 2019 06:16 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Ανησυχία και αβεβαιότητα για τα ΕΛΤΑ στην Ηλεία

 Πλήρης  αβεβαιότητα επικρατεί  τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία, σχετικά με  τη λειτουργία των γραφείων των ΕΛΤΑ, τα οποία παρουσιάζουν διαρκή συρρίκνωση  του προσωπικού κυρίως όσον αφορά  τις μικρότερες σε πληθυσμό περιοχές του Νομού.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά «σενάρια» για κλείσιμο ταχυδρομικών  γραφείων,  γεγονός που προκαλεί  ανασφάλεια διαρκείας στους εργαζόμενους, αλλά και ανησυχία στους κατοίκους που εξυπηρετούνται σε σημαντικό βαθμό από τα κατά τόπους ΕΛΤΑ.

Αυτή τη στιγμή  και σε …πείσμα των καιρών λειτουργούν 18 ταχυδρομικά γραφεία στην Ηλεία με περίπου 60 εργαζόμενους,  τα οποία είναι στη Βάρδα, Λεχαινά, Ανδραβίδα,  Γαστούνη,  Βαρθολομιό, Αμαλιάδα, Εφύρα, Λαμπεία, Λάλα, Καράτουλα,  Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα, Ν. Φιγαλεία, Κατάκολο και  2 στον   Πύργο (εκτός  από το κεντρικό κατάστημα περιλαμβάνει και τη μονάδα διανομής).

Από τα παραπάνω  τα περισσότερα είναι μονοπρόσωπα (Ανδραβίδα, Ανδρίτσαινα, Εφύρα, Καράτουλα, Κατάκολο, Λαμπεία, Ν. Φιγαλεία κ.α.), αφού ήδη λειτουργούν με έναν εργαζόμενο, ενώ σύντομα  θα αποχωρήσουν υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης.

Παρόλα αυτά όμως  και σύμφωνα με τους γνώστες του αντικειμένου, τα παραπάνω γραφεία των ΕΛΤΑ προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους του Νομού, αφού οι ταχυδρόμοι εξακολουθούν να πηγαίνουν σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, εξυπηρετώντας ηλικιωμένους και άλλους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως οι υποψήφιοι στις εκλογές εξυπηρετήθηκαν με τη διανομή υλικού και στο τελευταίο χωριό της Ηλείας!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», τα τοπικά γραφεία των ΕΛΤΑ καλύπτουν τα έξοδά τους, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να συνεχίσουν το κοινωνικό έργο τους, τη στιγμή που προβλέπεται και κοινοτική επιδότηση  για τις άγονες γραμμές.

«Λουκέτα»

Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια  «λουκέτα» μπήκαν στα ταχυδρομικά γραφεία  σε Επιτάλιο, Τραγανό και Κυλλήνη, γεγονός που δημιουργεί  αβεβαιότητα μήπως και ακολουθήσουν και άλλα στο Νομό, τη στιγμή που  εκ μέρους  των αρμοδίων  τηρείται «σιγή ιχθύος» με το …φόβο και  των πολιτικών παρεμβάσεων!

Από τη άλλη πλευρά εξάλλου  από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην κλείσουν (πανελλαδικά) τα μικρά γραφεία, αλλά να συμπτυχθούν οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ στις μεγαλύτερες πόλεις.

Επίσης  εξαιτίας  και των αλλεπάλληλων συνταξιοδοτήσεων, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο των νέων προσλήψεων υπαλλήλων οι οποίοι  θα καλύψουν τις κενές λειτουργικές θέσεις  με λιγότερα χρήματα,   λόγω και του πολύ μικρότερου μισθολογικού  κόστους που ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους…

Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, η συγκεκριμένη εποχή χαρακτηρίζεται  ως «μεταβατική περίοδος»  για τα ΕΛΤΑ, πράγμα  που  έχει επιπτώσεις στη γενικότερη λειτουργία τους.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην Ηλεία λειτουργούν και 15 ταχυδρομικά πρακτορεία (από τα 25 που υπήρχαν), τα οποία υποβοηθούν το έργο των ΕΛΤΑ, αρκεί να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν εκ μέρους της διοίκησης των ΕΛΤΑ είχε αποφασιστεί  το κλείσιμο πολλών δεκάδων ταχυδρομικών καταστημάτων στη χώρα,  που σε πρώτη φάση αφορούσαν αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, ενώ στη συνέχεια είχε αναφερθεί ότι λουκέτο θα μπει και σε άλλα καταστήματα αστικών κέντρων.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ εξάλλου προέβλεπε  τη μετατροπή των καταστημάτων που θα κλείσουν σε ταχυδρομικά πρακτορεία μέσω συμβάσεων που θα συναφθούν με ενδιαφερομένους…

 

Share this:
Tags:

-

-