Ανοχύρωτη η Ηλεία

Μετά τις χιονοπτώσεις έρχονται ισχυρές καταιγίδες

Ανοχύρωτη η Ηλεία

Ιανουάριος 11, 2017 09:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα παραμένει η Ηλεία. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι και των επτά δήμων την Ηλείας. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία μετά τις έντονες χιονοπτώσεις θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εάν επαληθευτούν τα μετεωρολογικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα, από τις έντονες βροχοπτώσεις θα λιώσουν τα χιόνια με αποτέλεσμα ο όγκος των υδάτων να είναι ιδιαίτερα μεγάλος. 
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος ζήτησε τόσο από τους δημάρχους που συμμετείχαν όσο και από τους εκπροσώπους τους να δηλώσουν που αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας να συνδράμει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Όπως επισημάνθηκε ο Νομός Ηλείας δεν διαθέτει ούτε εκχιονιστικό μηχάνημα ούτε αλατιέρες για την ρήψη αλατιού στους δρόμους, και αυτός είναι ο λόγος που ζητήθηκε η συνδρομή μηχανημάτων από την πλευρά της Αχαΐας. 
 
Εντοπισμός προβλημάτων
Τα μεγαλύτερα προβλήματα με το χιόνι τα αντιμετωπίζει στον ορεινό του όγκο ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων  αλλά και ο δήμος Αρχαίας  Ολυμπίας.  Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προμηθεύτηκε συνολικά 80 τόνους αλάτι, το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους δήμους της Ηλείας προκειμένου στο μέτρο του εφικτού να περιοριστούν τα προβλήματα από τον πάγο.  Από πλευράς του Δήμου Πύργου ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσιάρης, τόνισε ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση, ενώ οι περιοχές επλήγησαν περισσότερο ήταν η «ζώνη» Γούμερο, Κλεινδιά, Καρυά και Αγία Άννα και κάποια χωριά του πρώην δήμου Ωλένης. Ο δήμος Πύργου προχώρησε και στην ρήψη αλατιού προκειμένου να μην κλείσουν δρόμοι ενώ όπως επισήμανε ο κ. Σκαρτσιάρης οι ποσότητες του αλατιού δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών που προέκυψαν.   Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι μεγαλύτερη «πίεση» από τον χιονιά δέχτηκε η περιοχή της Πηνείας κυρίως λόγο της ολισθηρότητας των δρόμων, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να μην υπήρξε πρόβλημα από την χιονόπτωση ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει το τι θα γίνει όταν θα λιώσει ο μεγάλος όγκος χιονιού.  Στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει άμεση ρήψη αλατιού στις Δημοτικές Ενότητας Φολόης, Λασιώνας, και ειδικότερα στην Δίβρη , την Αγ. Τριάδα και το Πανόπουλο, αφού αναμένεται νέο «κύμα» σφοδρής χιονόπτωσης. Ο Γ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα καθώς είναι πιθανό ο Αλφειός να δεχτεί μέσα στις επόμενες ώρες μεγάλους όγκους νερού γεγονός που θα δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα από την περιοχή της Μουριάς έως τον Βιολογικό της Ολυμπίας.  Εκ μέρους δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων ο κ. Μίλτος Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι στα ορεινά είχαν προβλήματα, ενώ και ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο πλημμυρικών φαινομένων από το Αλφειό. Ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σπύρος Βασιλείου σχολίασε ότι στο δήμο του δεν είχαν θέμα με το χιόνι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εάν λιώσουν τα χιόνια και μεγάλες ποσότητες νερού κατέβουν δεν θα υπάρξουν προβλήματα πλημμύρας και διερωτήθηκε  για το πόση πίεση θα αντέξει το Φράγμα Πηνειού. Την ίδια απορία εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος τονίζοντας ότι πέρα από τα ποτάμια θα έπρεπε να έχει γίνει και καθαρισμός των αποστραγγιστικών αυλάκων. 
Από την πλευρά του ο Γ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή εκτόνωση τόσο του φράγματος του Αλφειού όσο και του Πηνειού προκειμένου να μπορέσουν να δεχτούν ποσότητες νερού εάν υπάρξει ανάγκη, ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει επικοινωνία με την ΔΕΚΕ προκειμένου οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το έργο του Αλφειού να είναι έτοιμοι να κάνουν παρεμβάσεις εφ΄όσων υπάρξει ανάγκη ενώ θα υπάρξει και επικοινωνία με τον Λάδωνα προκειμένου να γίνει γνωστό άμεσα εάν ανοίξουν τα εκεί θυροφράγματα. Όσο αφορά την περιοχή του Κάμπου δήλωσε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό έργο καθαρισμού των ποταμών που ίσως μπορέσει να δώσει «ανάσα’ σε περίπτωση μεγάλου που υπάρξει μεγάλος όγκος νερού. 
Share this:
Tags:

Οδηγοί που σίγουρα δε θες να εμφανιστούν στο δρόμο σου