Αντικυκλώνας θα "χτυπήσει" τη Δυτ. Ελλάδα

Μια εβδομάδα με ακραία καιρικά φαινόμενα - Σήμερα "το πρώτο κύμα"

Αντικυκλώνας θα "χτυπήσει" τη Δυτ. Ελλάδα

Νοέμβριος 07, 2019 10:35 ΠΜ
Αντικυκλώνας θα "χτυπήσει" τη Δυτ. Ελλάδα
Ένας πραγματικός Φθινοπωρινός - βροχερός μήνας τείνει να εξελιχθεί ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τους προγνώστες καιρού του Meteoclub. Tα προγνωστικά μοντέλα φαίνεται να επαληθεύουν σε καθημερινή βάση την πολύ έντονη βροχερή περίοδο που θα ακολουθήσει από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. 
Όσον αφορά την Πέμπτη σημειώνεται πως το Πυροσβεστικό Σώμα έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και παρόμοια φαινόμενα έπειτα από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, σύμφωνα με τις οποίες έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, κυρίως από τα δυτικά.
Παράλληλα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αλλεπάλληλες διελεύσεις βαρομετρικών χαμηλών από τον Ατλαντικό ωκεανό προς τη δυτική ηπειρωτική Ευρώπη και έπειτα στη Μεσόγειο θάλασσα - με τη βοήθεια φυσικά του Αζορικού Αντικυκλώνα - , θα προκαλέσουν και την αύξηση των βροχοπτώσεων στα Βαλκάνια , κατ'επέκταση και στη χώρα μας για το επόμενο δεκαήμερο.
 
Για σήμερα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου και πιθανόν λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα στη Μακεδονία και στη Θράκη, περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2019. Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδα, αποκτώντας σταδιακά έντονο χαρακτήρα. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Από το βράδυ το μέτωπο των καταιγίδων αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, με παράλληλα βελτίωση του καιρού στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 9 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 6 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι, τόσο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν.
ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν:
-Από τα μεσάνυχτα τα βορειότερα νησιά του Ιονίου (κυρίως την Κέρκυρα)
-Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης την Ήπειρο (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και από το μεσημέρι τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και πιθανώς στη Δυτική Στερεά.
Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019)
Share this:
Tags:

-

-