«Απειλεί» και πάλι ο Αλφειός

Ρήγμα στο ανάχωμα που βρίσκεται στο ύψος των Μακρισίων

«Απειλεί» και πάλι ο Αλφειός

Ιανουάριος 12, 2019 06:03 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
«Απειλεί» και πάλι ο Αλφειός

 Η έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι έχει δυσμενείς συνέπειες στην παρόχθιες περιοχές καθώς ώρα με την ώρα ανεβαίνει η στάθμη του Αλφειού ποταμού. Η δύναμη των νερών του ποταμού είναι τέτοια που κατάφερε να προκαλέσει ρήγμα στο ανάχωμα στο ύψος των Μακρισίων μερικά μόλις μέτρα από το σημείο που έχει σταματήσει το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Στο ίδιο σημείο είχε σπάσει το ανάχωμα και το 2003 με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε λίμνη όλος ο κάμπος της περιοχής των Μακρισίων.

 

Κάτοικοι της περιοχής, άμεσα ενημέρωσαν τα συνεργεία του δήμου για το ρήγμα το οποίο είχε ανοίξει και μηχανήματα του δήμου παρουσία του αντιδημάρχου Γιάννη Δάγκαρη προσπαθούσαν μέχρι αργά χθες το μεσημέρι να  «κλείσουν» το ρήγμα το οποίο είχε δημιουργηθεί.

Παρά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο θωράκισης της περιοχής ο  Αλφειός συνεχίζει να «τρομάζει» τους κατοίκους οι οποίοι παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» την στάθμη των νερών του ποταμού.

 

Οι κάτοικοι

Παναγιώτης Νικολακόπουλος

Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο πρόβλημα μόλις ανεβαίνει το ποτάμι. Κάπου βρήκε δίοδο το νερό και περνά το  πέρασε το ανάχωμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος.  Ρίχνουν χαλίκια από το πρωί αλλά το νερό έχει βρει πέρασμα και δεν μπορούν να το σταματήσουν. Είναι το ίδιο σημείο που είχε σπάσει παλιά το ποτάμι. Είναι τα περιβόλια και όλος ο κάμπος. Η ζημιά είναι μεγάλη. Τα πορτοκάλια ακόμα είναι άκοπα. Πριν μερικές μέρες είχαμε τον πάγο τώρα έχουμε την πλημμύρα …τελειώσαμε. Τώρα θα τελειώσει και ο κάμπος των Μακρισίων. Είναι οικονομική η καταστροφή για την περιοχή μας».

 

Αθανάσιος Γεωργόπουλος

« Είναι μεγάλος ο όγκος των νερών. Έλιωσαν τα χιόνια και ήρθαν όλα τα νερά κάτω. Από την γέφυρα του Αφλειού έρχομαι…  οι πόρτες είναι ανοιχτές και τρέχει και από τους υπερχειλιστές. Μία μπομπίνα δουλεύει και είναι όλη μέσα στο νερό. Έχει χώσει τα περιβόλια το ποτάμι τόσο αυτά που είναι μέσα στην αλλά και αυτά που είναι από την άλλη πλευρά του αναχώματος, πορτοκάλια και σταφίδες. Μας είπαν ότι περιμένουν κι άλλο κύμα κακοκαιρίας και θα έχουμε πάλι βροχή κι αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο».  

 

Σπύρος Νικολακόπουλος

«Οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο Αλφειός έσκαψε το ανάχωμα στο σημείο που το είχε σπάσει το 2003. Το είχαμε πει πολλές φορές αλλά κανείς δεν μας άκουγε, ούτε η Περιφέρεια αλλά ούτε και ο δήμος.. όλοι τους έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και η ευθύνη τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν τελικά σπάσει και πάλι το ανάχωμα και πλημμυρίσει ο κάμπος».

 

Γιώργος Χατζόπουλος

«Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Άλλη μία χρονιά χαμένη για τους παραγωγούς καθώς είχαμε συνεχιζόμενες ζημιές, από τον παγετό και το χαλάζι. Τώρα βλέπουμε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση με τον Αλφειό. Δυστυχώς η Περιφέρεια για τέταρτη χρονιά μας αγνοεί παρά το ότι έχουμε εδώ και χρόνια λέμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κατασκευή του αναχώματος στο σημείο που είχε σπάσει το 2003. Τώρα έχουμε και πάλι σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει το ανάχωμα όπως είχε σπάσει και τότε. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και υπάρχουν ευθύνες, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην δημοτική αρχή που ποτέ δεν μας στήριξε.  Η παραγωγή φέτος των πορτοκαλιών τελείωσε και τα πορτοκάλια είναι άχρηστα. Ήδη έγιναν αναγγελίες και για πλημμύρα και για παγετό και για το χαλάζι και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Ήταν άλλη μία δύσκολη χρονιά και είχαμε πρόβλημα με το λάδι. Τώρα προστέθηκε και η ζημιά στο πορτοκάλι και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ μήπως συντηρηθεί η κατάσταση. Μας ανησυχούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και πιέζουμε να κατασκευαστεί το έργο και όλοι μας αγνοούν. Εάν σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα ο κάμπος θα διαλυθεί τελείως».

 

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου