Απειλούνται να κλείσουν το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης

Αναγκαία η δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στον Πύργο

Απειλούνται να κλείσουν το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης

Νοέμβριος 16, 2018 04:54 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Απειλούνται να κλείσουν το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης

 

Τον έντονο προβληματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτη» σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου από τη νέα σχολική χρονιά. Ο πρόεδρος του Δ.Σ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου Αθανάσιος Κατσίμπελης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει κι έχει να κάνει με την κατάργηση της σχολικής μονάδας αλλά και με την πρόταση η οποία υπάρχει για την δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στην πρωτεύουσα του Νομού. «Με αφορμή το έγκυρο άρθρο σας για την προτεινόμενη κατάργηση και συγχώνευση σχολείων της Περιφέρειάς μας θα ήθελα να σας εκφράσω τους προβληματισμούς μου για το γεγονός πως ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε το ποσό των 13,1 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευές σχολείων κανένα δεν θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ηλείας.

Γιατί άραγε μόνο σε εμάς, στην πόλη του Πύργου δεν ιδρύονται σχολεία αλλά αντίθετα καταργούνται παρά το γεγονός πως υπάρχουν προτάσεις ίδρυσής τους;

Γιατί εδώ στον Πύργο καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους παιδιά που δεν πάνε σχολείο;

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου που οραματιζόταν ο Σύλλογός μας εδώ και χρόνια και μας είχαν παρουσιάσει και τη μακέτα καταργήθηκε σε μια νύχτα από την παρούσα κυβέρνηση.

Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και το Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης απειλούνται να κλείσουν όπως αποκαλύψατε στο έγκυρο ρεπορτάζ σας.

Τα υπόλοιπα σχολεία του Πύργου ασφυκτικά γεμάτα τα περισσότερα και χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν κτηριακά, πολλά από αυτά, στον αριθμό μαθητών που διαθέτουν.

Πειραματικό σχολείο που θα συνεργαζόταν και με Πανεπιστημιακό τμήμα δεν έγινε ποτέ στην πόλη του Πύργου αν και προτάθηκε!» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

«Χθες (σ.σ. Τρίτη) όμως στην Αθήνα είχαμε την Ίδρυση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών.

Μας ενημέρωσαν πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση ιδρύεται από το σχολικό έτος 2018-2019 το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α ́ Αθήνας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής» σημειώνει ο κ. Κατσίμπελης ενώ θέτει μία σειρά από ερωτήματα όπως «γιατί, δεν υλοποιήθηκε η πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας περί ίδρυσης Πρότυπου και Πειραματικού Σχολείου;

Γιατί κάποιοι αποφασίζουν ερήμην των εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής κοινότητας το κλείσιμο σχολείων; Γιατί υποβαθμίζονται τα σχολεία μας αντί να αναβαθμίζονται;

Ποιοι ευθύνονται για την πρωτιά της Ηλείας στη σχολική διαρροή;

Ποιοι δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση;».

 

Το αίτημα

Όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το έγγραφο το οποίο έθεσε ο Αθ. Κατσίμπελης στην διάθεση της «Πρώτης» και φέρει ημερομηνία 17/03/17, έχει σταλεί στην διοικούσα επιτροπή πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και υπογράφει ο διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Παρακαλούμε να προβείτε, στην από μέρους σας έγκριση της λειτουργίας του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου ως Πειραματικού. Σας γνωρίζουμε ότι το αίτημα μας στηρίζεται στα παρακάτω δεδομένα:

Στην διεύθυνση μας ανήκουν οργανικά πολλοί εκπαιδευτικοί με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα (κάτοχοι διδακτορικού, μεταπτυχιακού, τίτλων ξένων γλωσσών, πιστοποιητικών επιμόρφωσης Α και Β επιπέδου ΤΠΕ, τίτλων μετεκπαίδευσης σε διδασκαλεία καθώς και κάτοχοι δεύτερου πτυχίου), κατά συνέπεια διαθέτουν και την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση καθώς και διδακτική εμπειρία έτσι ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν το γενικό σκοπό και τους στόχους των Πειραματικών Σχολείων.

Το εν λόγω σχολείο, του οποίου ζητάμε τον χαρακτηρισμό του ως πειραματικό, διαθέτει ικανοποιητική κτιριακή υποδομή με άφθονα εποπτικά μέσα, χώρο για εγκατάσταση εργαστηρίου πληροφορικής και αίθουσες για διάφορες δραστηριότητες όπως φιλαναγνωσίας, πολιτιστικών- επιμορφωτικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.λ.π.

Δεν έχει, ως σήμερα χαρακτηριστεί κάποιο σχολείο της Διεύθυνσης μας ως πειραματικό ή πρότυπο. Η αναγκαιότητα της λειτουργίας Π.Δ.Σ. υπήρξε απόρροια των ειδικών συνθηκών και παραμέτρων που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη κοινωνία του τόπου μας. Προς τούτο έχει ήδη εκδοθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου. Επιπλέον για το ίδιο ζήτημα έχουν εκφραστεί θετικά οι κοινωνικοί και παραγωγικοί εταίροι της Ηλείας…».

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019