Αποφάσεις Πριν και Μετά το Λύκειο - Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ενημερωτική ημερίδα το Σάββατο στον Πύργο

Αποφάσεις Πριν και Μετά το Λύκειο - Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Απρίλιος 12, 2019 11:15 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
 Αποφάσεις Πριν και Μετά το Λύκειο - Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό τόσο των εκπαιδευτικών αλλά κυρίως των ίδιων των υποψηφίων. Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ημερίδα με θέμα «Αποφάσεις Πριν και Μετά το Λύκειο - Επαγγελματικός Προσανατολισμός» με κύριο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Παπαγιαννούλη. 
 
Οι αλλαγές 
Ο κ. Παπαγιαννούλης μιλώντας στην «Πρώτη» αναφέρθηκε επιγραμματικά τις αλλαγές που προβλέπονται τόσο για τους υποψηφίους που θα δώσουν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις όσο και για εκείνους που σήμερα φοιτούν στην Β’ λυκείου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι αλλαγές είναι μεγάλες και αιφνίδιες κυρίως για τους μαθητές που θα δώσουν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις. Για κάποια πράγματα είχαμε προετοιμαστεί μέσω εξαγγελιών όμως βλέπουμε ραγδαίες Πανεπιστημιοποιήσεις τμημάτων και αλλαγές μέσα στα Πανεπιστήμια σε όλη την χώρα για τις οποίες ακόμα εκκρεμούν σημαντικές πληροφορίες όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι αντιστοιχήσεις τμημάτων καθώς όταν δηλώσει κάποιος υποψήφιος  ορισμένα τμήματα είναι σημαντική η πληροφορία της αντιστοίχησης των τμημάτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όσο αφορά τον τρόπο εισαγωγής, για τους φετινούς υποψηφίους δεν έχουμε κάποια αλλαγή. Οι φετινοί υποψήφιοι θα έχουν σημαντικές αλλαγές μόνο ως προς τον χάρτη των  πανεπιστημίων και των τμημάτων σε όλη τη χώρα. Οι αλλαγές είναι πάρα πολύ σημαντικές για όσους είναι φέτος στην Β Λυκείου καθότι τον ερχόμενο Οκτώβρη θα πρέπει να κάνουν το πρώτο του «mini» μηχανογραφικό. Σε αυτό θα πρέπει να δηλώσουν δέκα σχολές προτίμησης. Είναι υποχρεωτική η διαδικασία και εάν σε κάποια από τις σχολές αυτές οι διαθέσιμες θέσεις είναι περισσότερες από εκείνες που ζητήθηκαν τότε θα μπορούν να εισαχθούν χωρίς Πανελλαδικές - είναι τα λεγόμενα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης . Αυτό έχει πολυσυζητηθεί καθώς ακούγεται καινοτόμο στα δεδομένα της εισαγωγής. Υπάρχουν βέβαια κάποιες απόψεις οι οποίες κυκλοφορούν και λένε ότι τα τμήματα αυτά ήταν ελεύθερης ουσιαστικά πρόσβασης καθότι ήταν πολύ χαμηλά μόρια (πχ τμήματα 3000 ή 4000 μόρια) και ενδεικτικά να πω ότι το τμήμα της Ιταλικής φιλολογίας  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι στα 3500μόρια μαζί με το ειδικό μάθημα. Άλλες απόψεις που υπάρχουν λένε ότι ο θεσμός αυτός αφορά πολύ λίγες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουν το μικρό τους μηχανογραφικό τον Οκτώβρη και τον Φεβρουάριο στην Γ λυκείου θα πρέπει να πληροφορηθούν εάν είναι δεκτοί- εισακτέοι με ελεύθερη πρόσβαση ή εάν δεν είναι. Εάν είναι εισακτέοι με ελεύθερη πρόσβαση έχουν την δυνατότητα να αποδεχτούν το τμήμα που έχουν εισαχθεί ή να το απορρίψουν και να δηλώσουν ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι με τις Πανελλαδικές. Αυτή η διαδικασία τότε είναι οριστική αμετάκλητη. Εάν δεχτούν το τμήμα της ελεύθερης πρόσβασης θα πρέπει να εισαχθούν σε αυτό αλλά δεν θα μπορούν να μετεγγραφούν» υπογράμμισε ο κ. Παπαγιαννούλης. 
 
Επιλογή σχολής
Πως επιλέγουν όμως οι υποψήφιοι τις σχολές προτίμησης τους και κατά πόσο η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα επηρεάζει τις επιλογές τους; όπως επεσήμανε ο Κ. Παπαγιαννούλη οι κυρίαρχοι παράγοντες επιλογής της σχολής είναι το πάθος και το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος και από την άλλη οι «υποσχέσεις» της αγοράς εργασίας. Κάποιες σχολές που μπορεί να υποσχεθούν μία καλύτερη προοπτική στην αγορά εργασίας .  «Όσο δυσκολότερη είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τόσο πιο κυρίαρχη γίνεται η επιλογή των υποψηφίων για σχολές που θα τους οδηγήσουν σε μία αγορά εργασίας πιο πολλά υποσχόμενη. Εάν μπορούσαμε να σταχυολογήσουμε τον τρόπο επιλογής μία σχολής είναι: το «πάθος» εάν υπάρχει για κάποιο αντικείμενο, εάν δεν υπάρχει αυτό δεν είναι κάτι τραγικό αλλά ιδιαίτερα συνηθισμένο. Εκεί πάμε στις ιδιαίτερες δεξιότητες που κάποιοι υποψήφιοι μπορεί να διαθέτουν. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να εισαχθούμε στο Πολυτεχνείο σίγουρα θα πρέπει να έχουμε μία αντίληψη της τεχνικής και της κατάρτισης. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αγορά εργασίας για την οποία θα πρέπει σίγουρα να είναι κανείς ενημερωμένος . Γι αυτό στην εκδήλωση που θα γίνει, θα δοθούν στοιχεία και πληροφορίες πάνω στο θέμα της αγοράς εργασίας»… 
 
protinews
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019