Αρωγοί στη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων

Δήμος Πύργου και ΕΒΕ Ηλείας

Αρωγοί στη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων

Ιούνιος 30, 2020 08:00 ΠΜ
Αρωγοί στη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων

 

Το χθεσινό πρώτο θέμα της «ΠΡΩΤΗΣ» για τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Ηλεία, προκάλεσε συζητήσεις και θετικές αντιδράσεις. Άλλωστε, πρόκειται για ένα έργο που μπορεί αν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και στο παρελθόν, σαν βουλευτής το 2010, τόνισε σε δηλώσεις του πως ο Δήμος Πύργου «τρέχει» διαδικασίες για έρευνα αγοράς και μελέτη κόστους-οφέλους προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες ίδρυσης Δημοπρατηρίου.

 

Τ. Αντωνακόπουλος: «Μπορεί να γίνει και μέσω ΣΔΙΤ»

«Η στήριξη στον πρωτογενή τομέα του Δήμου με τις απαραίτητες υποδομές και εργαλεία είναι δέσμευσή μας και έχουμε αναφερθεί και στην δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων. Ο Δήμος τρέχει ήδη τις διαδικασίες για έρευνα αγοράς και την μελέτη κόστους-οφέλους προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες. Είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει και μέσω ΣΔΙΤ. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, βρισκόμαστε στο 2020 και το Δημοπρατήριο δεν απαιτεί πλέον μεγάλες εγκαταστάσεις. Όλα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και να υπάρχει εγκατάσταση για έκθεση προϊόντων και logistics. Μάλιστα, μπορεί κάλλιστα να γίνει σύνδεση και με τη σιδηροδρομική γραμμή, που ιστορικά έχει δεσμούς με την αγροτική Ηλεία», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Τάκης Αντωνακόπουλος.

 

Κ. Νικολούτσος: «Θεωρώ πως τα logistics είναι κορυφαίο θέμα»

Από την πλευρά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, με δηλώσεις του στην «ΠΡΩΤΗ» αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα του πρωτογενή τομέα και τόνισε πως και το Επιμελητήριο είναι διατιθέμενο να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας για το ζήτημα: «Κάθε προσπάθεια στη βελτίωση της απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί σήμερα η Ηλεία έχει τη μοναδική ευκαιρία μέσω της πανδημίας να αναδείξει τον διατροφικό της πλούτο και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της. Είδαμε πρόσφατα το παράδειγμα με τα πορτοκάλια, μια παραγωγή που  δεν είχε καλές προοπτικές, αλλά ο ισχυρισμός υγείας που ανεπτύχθη έδωσε τη δυνατότητα σ’ αυτά να πάρουν μεγάλη τιμή.

Μπορεί αυτό να γίνει και στα υπόλοιπα προϊόντα και ήδη κοιτάζουμε και το θέμα του καρπουζιού, αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνει συστηματικά.  Τώρα, εάν το Δημοπρατήριο μπορεί να ανατρέψει αυτά τα πράγματα είναι κάτι που θέλει συζήτηση. Νομίζω πως θα πρέπει να προηγηθεί πρώτα μία μελέτη σκοπιμότητας, που θα αναλύσει τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς και τη δική μας δυνατότητα προσφοράς για να δούμε τι πραγματικά μπορεί αν προσφέρει αυτό. Άρα στο σημείο που βρισκόμαστε προηγείται σαφώς η αντιμετώπιση της προοπτικής σύστασης ενός τέτοιου οργανισμού μέσω μίας μελέτης η οποία μπορεί να συνταχθεί με λίγα χρήματα και σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να έχουμε έναν μπούσουλα για το που κινείται η διεθνής αγορά στο θέμα της αντιμετώπισης των προϊόντων. Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσω πως η νέα εποχή απαιτεί ηλεκτρονικό δημοπρατήριο.  Φυσικά, θα πρέπει αν αναφέρω πως το θέμα της διακίνησης και της διαχείρισης των προϊόντων έχει να κάνει και με τις κακές συνθήκες κυκλοφορίας που έχουμε στην Ηλεία και ειδικά ότι τα logistics δεν λειτουργούν με επάρκεια. Σήμερα δεν είναι ανάγκη να πουλάς ολόκληρα φόρτια. Αποφεύγεις έτσι τους ενδιάμεσους και μπορείς να πουλάς επιμέρους φορτία σε διάφορους καταναλωτές. Θεωρώ πως τα logistics είναι κορυφαίο θέμα και από εκεί θα άρχιζα εγώ».

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗ» για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στο θέμα, αλλά και γενικότερα, ο κ. Νικολούτσος επεσήμανε: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εκπροσώπηση, πλην κάποιων ομάδων παραγωγών, και ειδικά της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας που έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο και πιστεύω ότι κινείται σε σύγχρονα πλαίσια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν φτάνει όμως μία ομάδα, ή δύο, ή τρεις, πρέπει να γίνουν πολλές ομάδες παραγωγών και μέσα από αυτά τα σχήματα να προχωρήσει ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας, εφόσον φυσικά δεν φαλκιδευτούν και αυτά τα σχήματα, γιατί τότε θα ακολουθήσουν την τύχη και των άλλων οργανώσεων των αγροτών, τα οποία είναι γνωστό που κατέληξαν».

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, το Επιμελητήριο προχωρά σε ίδρυση αγροτικού και κτηνοτροφικού τμήματος. «Πιστεύω πως ειδικά το κτηνοτροφικό μπορεί αν εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό κεφάλαιο για την Ηλεία», ανέφερε ο κ. Νικολούτσος.

 

Share this:
Tags:

-

-