Αβεβαιότητα στους εσπεριδοπαραγωγούς για την παράδοση των προϊόντων τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση των πορτοκαλιών στην Ηλεία

Αβεβαιότητα στους εσπεριδοπαραγωγούς για την παράδοση των προϊόντων τους

Ιανουάριος 03, 2019 07:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Αβεβαιότητα στους εσπεριδοπαραγωγούς για την παράδοση των προϊόντων τους
Προβλήματα  από τιμές και καιρικές συνθήκες- Στις 22 Φεβρουαρίου η εκδίκαση της υπόθεσης για παλαιότερο «φέσι»  σε παραγωγούς
 
 
Με προβλήματα κυρίως όσον αφορά τις τιμές αλλά και τις καιρικές συνθήκες,  προχωράει η παράδοση των εσπεριδοειδών σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.
Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η φετινή ποιότητα των πορτοκαλιών παρουσιάζεται πολύ καλή, εντούτοις  ο περιορισμός των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται και στα πολυκαταστήματα, οδηγούν στην πτώση των τιμών πώλησης του προϊόντος.
Όπως εξήγησαν εσπεριδοπαραγωγοί στην «ΠΡΩΤΗ», αν και τα προηγούμενα η τιμή πώλησης ανερχόταν στα 18 λεπτά το κιλό, φέτος η πληρωμή φτάνει ακόμα και στα 12 λεπτά με συνέπεια να δημιουργούνται περαιτέρω δυσχέρειες για τους παραγωγούς.
Ήδη πολλοί παραγωγοί σε σημεία του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ξεκίνησαν την παράδοση πορτοκαλιών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα,  κάτι που συνεχίζεται και τώρα, ενώ η ανησυχία τους έγκειται στο να μην υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών…
Από την πλευρά τους οι έμποροι  από το Νομό εκφράζουν δυσαρέσκεια σχετικά με την απορρόφηση των προϊόντων από μεγάλα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που και οι εξαγωγές μειώθηκαν μετά και το εμπάργκο που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» , ενδιαφέρον για παραλαβή πορτοκαλιών υπάρχει από μεταποιητικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες ήδη έχουν έλθει σε  επαφή  με εσπεριδοπαραγωγούς της Ηλείας.
Εκδίκαση για το «φέσι»
Στο μεταξύ στις 22 Φεβρουαρίου  θα εκδικαστεί  στα δικαστήρια Πύργου η υπόθεση της μη καταβολής των χρημάτων σε εκατοντάδες εσπεριδοπαραγωγούς  της Ηλείας, από μεγάλη εξαγωγική εταιρεία της Βορείου Ελλάδος.
Η εν λόγω υπόθεση έχει αναβληθεί αλλεπάλληλες φορές, κυρίως λόγω της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους μεγάλης εξαγωγικής εταιρείας στην περιοχή της Νάουσας.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει για τους εσπεριδοπαραγωγούς,  που εδώ και έξι  χρόνια περίπου  αναμένουν τα χρήματά τους, τα οποία ανέρχονται σε  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο.
 Να αναφερθεί ότι  το πρόβλημα είναι πιο έντονο  σε παραγωγούς στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες Μακρισίων, Καλυβακίων ,Πλουτοχωρίου, Φρίξας, Λιναριάς, ενώ ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του νομού.
Παράλληλα  σημαντικό «φέσι» στους παραγωγούς  φαίνεται ότι έχει βάλει και τοπική εξαγωγική εταιρεία, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία  εάν θα μπορέσουν να λάβουν τελικά τα χρήματά τους, που επίσης ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε περιοχή του Νομού όπου εδρεύει η εν λόγω εταιρεία, στην οποία έχουν αποσταλεί εντολές πληρωμής,  εμφανίστηκαν παραγωγοί  έχοντας αναρτήσει πανό σε όχημα   σχετικά με τις οφειλές  που υπάρχουν από την παράδοση των προϊόντων τους!
 
Share this:
Tags:

ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ -IZMIR MARCHE (σε δύο εγγραφές, 1η έτους 1908 και 2η έτους 2003)