Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φέρνουν οι επιθέσεις σε διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φέρνουν οι επιθέσεις σε διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία

Σεπτέμβριος 15, 2019 06:20 ΜΜ
Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φέρνουν οι επιθέσεις σε διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία
Αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού παγκοσμίως προβλέπουν αναλυτές μετά τις επιθέσεις σε δύο διϋλιστήρια στη Σαουδική Αραβία, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σε πάνω από το 50% η παραγωγή πετρελαίου της χώρας.
 
Την ευθύνη για τις επιθέσεις με 10 drones στις εγκαταστάσεις της Aramco ανέλαβαν αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που είναι σύμμαχοι του Ιράν αν και η Ουάσιγκτον έσπευσε να «δείξει» την Τεχεράνη, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης και την εκτόξευση απειλών από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
«Οποιαδήποτε επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές πετρελαίου, γιατί η χώρα έχει τα ηνία στην παραγωγή αργού», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της Enverus, Μπερναντέτ Τζόνσον, σημειώνοντας ότι αν παραταθεί η διακοπή της παραγωγής «θα πρέπει να περιμένουμε ένα μεγάλο άλμα στις τιμές». Από την πλευρά του το CNBC επικαλούμενο αναλυτές που ειδικεύονται στον τομέα της ενέργειας, επεσήμανε ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν από 5 – 10 δολάρια το βαρέλι όταν ανοίξουν το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) οι αγορές, ενώ άλλοι σχολιαστές προέβλεψαν ότι η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί στα 100 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή η τιμή του αργού ήταν γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι.
 
Οι χθεσινές επιθέσεις προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν και οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO, σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO.
 
Share this:
Tags:

-

-