Δέντρο «Ιανός» στα Φοναίτικα!

«Πόλο έλξης» αποτελεί το σπάνιο φαινόμενο της συκιάς μέσα …στη μουριά σε καφενείο του χωριού

Δέντρο «Ιανός» στα Φοναίτικα!

Σεπτέμβριος 11, 2019 08:15 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Δέντρο «Ιανός» στα Φοναίτικα!

 Αντικείμενο  θαυμασμού αλλά και διαρκούς περιέργειας από τους επισκέπτες, αποτελεί  το ασυνήθιστο όσο και  παράδοξο φαινόμενο του δέντρου με τα δύο «πρόσωπα»,  στα Φοναίτικα του δήμου Πύργου!

Πρόκειται για μια μουριά από τα «σπλάχνα» της οποίας φύτρωσε και  μια …συκιά, που εδώ και πολλές δεκαετίες «συμβιώνουν» αρμονικά,  δείχνοντας ότι η φύση μπορεί να κάνει θαύματα.

Το  παράξενο αυτό δέντρο που «κοσμεί» τον εξωτερικό χώρο του καφενείου του Παν.  Καλατζή , σύμφωνα με τους κατοίκους χρονολογείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και γι’ αυτούς αποτελεί  πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Κάτι τέτοιο ωστόσο  δεν ισχύει  για τους  ξένους που περνούν από το χωριό, οι οποίοι είτε έχουν ακούσει είτε ενημερώνονται από τους κατόχους του, για το σπάνιο αυτό δέντρο.

 Ακόμη και τουρίστες που ήλθαν στην περιοχή από το εξωτερικό έμειναν άφωνοι μπροστά στο μικρό «θαύμα» της φύσης , που επιστημονικά μπορεί να έχει την εξήγησή του,  κάτι που όμως δε συμβαίνει συχνά  στην καθημερινότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο χωριό, κάποτε είχε έλθει ένας Ιταλός, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε αφού   του φάνηκε πολύ παράξενο  μέσα από το δέντρο να έχει ριζώσει και άλλο δέντρο!

« Έρχονται πολλοί ξένοι για να δουν το δέντρο και όταν τους λέμε ότι είναι μουριά και συκιά μαζί, εκδηλώνουν το θαυμασμό τους και βγάζουν φωτογραφίες» ανέφερε  στην «ΠΡΩΤΗ» η σύζυγος του Παν. Καλαντζή, κ. Ζωή Τσάκωνα.

Σύμφωνα με την άποψη που έχει επικρατήσει στα Φοναίτικα , η συκιά φύτρωσε μέσα στη Μουριά από σπόρο που έριξε στο πρωταρχικό δέντρο κάποιο μικρό πτηνό.

Το σίγουρο πάντως είναι πως,  αν και δεν είναι ασυνήθιστο δύο δέντρα να αυξάνονται παρασιτικά το ένα μαζί με το άλλο, πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που προκαλεί το ενδιαφέρον όσων επισκέπτονται το χωριό.

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019