Διαχείριση νερού από το …μέλλον!

Παρουσίαση του έργου εκσυγχρονισμού δικτύου ύδρευσης Πύργου έγινε χθες στη ΔΕΥΑΠ

Διαχείριση νερού από το …μέλλον!

Μάιος 16, 2019 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Διαχείριση νερού από το …μέλλον!

 

Το έργο  εκσυγχρονισμού  της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Πύργου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάστηκε χθες στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ.

Πρόκειται για ένα έργο που  κόστισε περίπου 2 εκατ. ευρώ (1.595.700 ευρώ από το ΠΕΠ και 382.968 ευρώ από  τη ΔΕΥΑΠ),  το οποίο κατά την παρουσίαση χαρακτηρίστηκε ως «το μεγαλύτερο έργο που έχει σχέση με τη διαχείριση του νερού στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και ένα εκ των μεγαλυτέρων της Ελλάδος».

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι από το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίθηκε η β’ φάση του συγκεκριμένου έργου που αφορά το «σκανάρισμα» όλου το υπόγειου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και το διαχωρισμού του δικτύου σε ζώνες με σκοπό τη μείωση των διαρροών ύδρευσης.

Αρχικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρ. Λιατσής υπογράμμισε ότι  ο σχεδιασμός ξεκίνησε   το 2002, σταμάτησε το 2006 και άρχισε εκ νέου  το 2016 για να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2019.

«Είμαι υπερήφανος διότι επί των ημερών μου τελειώνει το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών που έχει σχέση με την ύδρευση. Ένα έργο που ποτέ δεν θα γινόταν εάν δεν υπηρετούσαν στη ΔΕΥΑΠ τεχνικοί του επιπέδου των  κ. κ.  Βασιλόπουλου, Βένδρα, του οικονομικού διευθυντή κ. Καλαμπρέζου και άλλων άξιων τεχνικών Λαδά, Κολόκα κ.α. Δεν παίρνουμε νερό μόνο από τον Ερύμανθο αλλά και από τις παλιές πηγές. Όταν πρωτοανέλαβα δήμαρχος το μεγαλύτερο πρόβλημά μας  ήταν το νερό, διότι είχαν προστεθεί κοινότητες και έπρεπε να κάνουμε συνέχεια γεωτρήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.

Ο κ. Ανδριόλας

Εξάλλου από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου κ. Γιώργος Ανδριόλας ανέφερε ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου που έχει αρχίσει και λειτουργεί το σύστημα, δεν υπάρχει  κανένα ιδιαίτερο συμβάν με την ύδρευση μέχρι και σήμερα, αλλά όπως εξήγησε  είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα σημειωθεί βλάβη το δίκτυο, το οποίο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια πάρα πολύ σημαντική βελτίωση.

«Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι, όπου ουσιαστικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε την πίεση  με τηλεδιαχείριση από το κέντρο ελέγχου, είτε από τους τοπικούς σταθμούς στους οποίους μπορούμε να παρεμβαίνουμε, με αποτέλεσμα όταν βλέπουμε ότι δεν απαιτείται μεγάλη κατανάλωση να έχουμε τη δυνατότητα  να χαμηλώνουμε  την πίεση την πίεση για να μην έχουμε θραύση του αγωγού. Το πιο βασικό είναι ότι το σύστημα αυτό με την εξέλιξή του αποκτά και μνήμη, δηλαδή λαμβάνοντας στοιχεία και καταγράφοντας κάθε μέρα καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη κατανάλωση σε διάφορες εορταστικές περιόδους κλπ.  Θα μπορεί δηλαδή να κάνει αυτοδιαχείριση» τόνισε ο κ. Ανδριόλας.

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ   δήλωσε ότι μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της β’ φάσης του εν λόγω έργου, θα γίνει πλήρης διαχωρισμός σε 8 ή 9 ζώνες του δικτύου έτσι ώστε ακόμα και όταν υπάρχει  διαρροή να μην το καταλαβαίνει το υπόλοιπο κομμάτι του Πύργου και η βλάβη  να μένει μόνο σε μία συγκεκριμένη η περιοχή.

«Με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται γεωραντάρ θα σκαναριστεί όλο το υπόγειο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχει στον Πύργο. Θα έχουμε πραγματική εικόνα τι αγωγός περνάει στο υπέδαφος της πόλης, σε τι βάθος και τι διαστάσεις έχει. 

Σήμερα προχωράμε τη δημοπράτηση για το επόμενο έργο προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, είναι πάλι πλήρως χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και θεωρώ ότι το θέμα της ύδρευσης για την πόλη του Πύργου έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να ασχοληθούμε  με την αποχέτευση, με το βιολογικό που θα ζητήσουμε τη συνδρομή του δήμου γιατί είναι μεγάλα τα κόστη» κατέληξε ο κ. Ανδριόλας.

Να αναφερθεί ότι ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από τους εκπροσώπους της αναδόχους εταιρείας, ενώπιον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου και υποψηφίου δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, αντιδημάρχων, στελεχών της ΔΕΥΑΠ, εκπροσώπων φορέων και αρχών κ.α.

 

Share this:
Tags:

-

-