«Δρομολόγηση προαστιακού τρένου από Πάτρα έως Πύργο»

Τη ριζική ανακαίνιση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το 2023, ανήγγειλε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ

«Δρομολόγηση προαστιακού τρένου από Πάτρα έως Πύργο»

Δεκέμβριος 02, 2019 06:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Δρομολόγηση προαστιακού τρένου από Πάτρα έως Πύργο»

Την  εκ βάθρων  αναβάθμιση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος, προκειμένου να δρομολογηθεί προαστιακό τρένο, ανήγγειλε  χθες ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ  κ.Κώστας Σπηλιόπουλος.

Μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ», στα πλαίσια  της συνάντησης που είχε στον Πύργο  με τους υποψηφίους του συνδυασμού του  στην Ηλεία, ο κ. Σπηλιόπουλος  έκανε γνωστό πως ήδη έχει μιλήσει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  η οποία διατίθεται να βάλει δρομολόγια να λειτουργήσουν σε προαστιακή βάση από Πάτρα προς Πύργο.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτ. Φαρμάκης δεσμεύτηκε πως  θα χορηγήσει  περίπου 10 εκατ. ευρώ, με τα οποία  μαζί με αυτά  που θα διαθέσει ο Οργανισμός (άλλα τόσα περίπου),    θα δημιουργηθεί  η  συγκεκριμένη γραμμή προκειμένου  να μπορέσει να λειτουργήσει το προαστιακό τρένο.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σπηλιόπουλο, η  εν λόγω  γραμμή  θα είναι μικτού εύρους, δηλαδή  θα έχει την  προοπτική να λειτουργήσουν μετά και τα κανονικά τρένα σε αυτήν, αλλά σε πρώτη φάση  θα έχει τη δυνατότητα μέσα σε αυτή τη γραμμή να πάει το μετρικό δίκτυο, αυτό που λειτουργεί και στην Πάτρα.

Ωστόσο ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι  η ανακαίνιση του παλιού δικτύου αποτελεί μία άμεση λύση, μην αποκλείοντας στο μελλοντικό σχεδιασμό μια καινούργια γραμμή με ηλεκτροκίνηση, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι το υπάρχον δίκτυο  θα εξυπηρετεί με ένα χρόνο της τάξεως μιας ώρας  από τον Πύργο μέχρι την Πάτρα.

Μέχρι το 2023

«Το έργο αυτό  σκοπεύουμε να είναι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, δηλαδή  να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέχρι το 2023.  Η ανακαίνιση της γραμμής θα είναι  της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Είναι  πολύ σημαντικό έργο το οποίο σχεδιάζεται αυτή την περίοδο σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και φαντάζομαι ότι θα το εξαγγείλει σύντομα ο υπουργός κ. Κ. Καραμανλής» ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Ακόμα  αναφέρθηκε στην προκήρυξη του έργου Ολυμπία-Κατάκολο, που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. του ΟΣΕ,  που περιλαμβάνει σημαντική ανακαίνιση για να λειτουργήσει το μετρικό αυτό τρενάκι, ενώ τόνισε ότι σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός προκειμένου  το έργο να ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο  επικεφαλής του ΟΣΕ,  «εξετάζουμε με τη ΓΑΙΟΣΕ η οποία ακόμα έχει τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των σταθμών και της υποδομής, να λυθεί το θέμα της διαχείρισης των  παλιών σταθμών  προκειμένου να περιέλθουν  στον ΟΣΕ,  ουτοσώστε να υπάρξει  μια ολοκληρωμένη διαχείριση για τις εγκαταστάσεις  που δεν είναι σε καλή κατάσταση σε όλη την Ηλεία αλλά και γενικότερα».

Αναφερόμενος τέλος για το δρόμο  Πάτρα-Πύργος, ο κ. Σπηλιόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«Από τη θέση  μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος έχω θέσει  το θέμα , αλλά δυστυχώς βλέπω μια δυσκολία από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Κατσιφάρα, ο οποίος δεν θέλει τη συζήτηση για  το δρόμο Πάτρα-Πύργος. Το υπουργείο αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που μιλάει για τη δυνατότητα να γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Για εμάς είναι μεγάλο θέμα και πιέζουμε και ελπίζουμε  ότι θα τελειώσει σύντομα αυτή η ιστορία για να ολοκληρωθεί το έργο».

 

Share this:
Tags:

-

-