«Έγιναν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος»

Στη μνήμη των ηρωικών προσκόπων της Μ. Ασίας η επιτυχημένη εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

«Έγιναν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος»

Νοέμβριος 11, 2019 03:00 ΜΜ
«Έγιναν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος»
Τη διοργάνωσε  για 7η συνεχή φορά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας
 
 
 
Η θυσία  των ηρωικών προσκόπων της Μ. Ασίας,  μετά την κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος,  παρουσιάστηκε με λαμπρό τρόπο  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Θυσίας Μνήμη 2019», που διοργάνωσε με επιτυχία το Σάββατο το βράδυ  η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας  στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.
Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου του  1ου Γυμνασίου της πόλης, έγινε αναφορά στα  συγκλονιστικά γεγονότα της Μ. Ασίας, αλλά και στους ηρωικούς νέους της ,τους προσκόπους , οι οποίοι θυσιάστηκαν το 1919  στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι.
Όπως επισημάνθηκε οι πρόσκοποι που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος,  αποτελούν   φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.
«Εκ μέρους της Ένωσης  Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους θυσιασθέντες προσκόπους της Μικράς Ασίας, προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενιές και να μη σβήσουν οι αξίες της θρησκείας, της πατρίδας και της ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες πρόσκοποι  θυσιάστηκαν. Διότι η λησμονιά τους ισοδυναμεί με την αλλοτρίωση  της εθνικής φυσιογνωμίας, τη διάβρωση της εθνικής ψυχής, τη μόλυνση της Ελληνικής συνείδησης, την πνευματική αλλοτρίωση και την έλλειψη σεβασμού σε αυτούς που θυσιάστηκαν. Σε αυτούς λοιπόν είναι αφιερωμένο το διήμερο των εκδηλώσεων, στη θυσία αυτών των παιδιών, των προσκόπων της Μ. Ασίας που βοήθησαν και τους Έλληνες στρατιώτες κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και δεν αρνήθηκαν τη Χριστιανική τους πίστη και την Ελληνική τους ταυτότητα όταν ήλθε η μεγάλη ώρα. Με αυτά τα ιδανικά προσφέρθηκαν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος γράφοντας μια σελίδα ιστορίας του Ελληνικού προσκοπισμού, αλλά και της Ελλάδας και προσθέτοντας ένα αξεπέραστο διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
Τοποθέτηση εξάλλου για τη θυσία αλλά και τη γενικότερη προσφορά των προσκόπων, έκανε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος.
Η ομιλία
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης εξάλλου ήταν  ο εξαιρετικός επιστήμονας και βαθύς γνώστης του αντικειμένου κ.Χρήστος Τερέζης , καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρων θέμα ''Μικρασιατικό Έπος και  συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων'' .
  Ο ομιλητής συγκεκριμένα, είναι γνώστης των ιδιαιτέρων πτυχών, με εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, ο οποίος ανέπτυξε  το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός του Ελληνικού ξεριζωμού με εποπτικά μέσα προβάλλοντας τελευταία αποκαλυπτικά ιστορικά ντοκουμέντα.      
Ακολούθησε ερμηνεία  παραδοσιακών Μικρασιατικών 
 τραγουδιών από  την εξαιρετική χορωδία  του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση, τα οποία διανθίστηκαν από τον δεξιοτέχνη του βιολιού πατήρ Γεωργ. Αναγνωστόπουλο και τον εξαίρετο στο ούτι Βασ. Μαχαίρα. 
Χθες Κυριακή επίσης τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.
Στις  παραπάνω  εκδηλώσεις  συμμετείχαν αιρετοί ,  τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων και  οργανώσεων, πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και πρόσφυγες από τις ''αλησμόνητες πατρίδες''. 
 
Share this:
Tags:

-

-