Εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βακτήριο Xylella fastidiosa ( ΞΥΛΕΛΑ ΦΑΣΤΙΝΤΙΟΖΑ)

Μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Κώστα Μητρόπουλου

Εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βακτήριο Xylella fastidiosa ( ΞΥΛΕΛΑ ΦΑΣΤΙΝΤΙΟΖΑ)

Απρίλιος 24, 2019 04:30 ΜΜ
Εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βακτήριο Xylella fastidiosa ( ΞΥΛΕΛΑ ΦΑΣΤΙΝΤΙΟΖΑ)
Έκτακτο σχέδιο για τον επιβλαβή Οργανισμό καραντίνας Xylellafastidiosa ( ΞΥΛΕΛΑ ΦΑΣΤΙΝΤΙΟΖΑ) ενέκρινε ομόφωνα χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Κώστα Μητρόπουλου.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, προληπτικού χαρακτήρα, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος έλαβε υπόψιν του την σημερινή πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί η Xylella fastidiosa ιδιαίτερα σε ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και άλλα φυτά.
 
«Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του βακτηρίου στον Ελλαδικό χώρο»
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του βακτηρίου στον Ελλαδικό χώρο. Σημείωσε ωστόσο ότι επέλαση του επικίνδυνου αυτού οργανισμού στις ευρωπαϊκές χώρες της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας οδήγησαν στη ψήφιση της Εκτελεστικής Απόφασης για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης του, που γίνεται με τη μεταφορά μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε μακρινές αποστάσεις και από φυτό σε φυτό δια μέσω του εμβολιασμού όσον αφορά τις κοντινές αποστάσεις.
 
 
Οι τρεις άξονες του σχεδίου
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο επισήμανε ότι η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ συγκρότησε Ομάδα Εργασίας από γεωπόνους που συνέταξε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες :
 
ΑΞΟΝΑΣ 1: Μέτρα Πρόληψης (συνήθης ετοιμότητα): Οι δράσεις του συγκεκριμένου Άξονα αποσκοπούν κυρίως στον έλεγχο φυτών κατά την είσοδο τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες, στην εσωτερική αγορά, στην διακίνηση φυτών προς φύτευση από χώρες της Ε.Ε, στις επισκοπήσεις και τέλος στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Το σύνολο των δράσεων πραγματοποιείται ήδη από τους Φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Περιφέρειας εφαρμόζοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
ΑΞΟΝΑΣ 2 (κινητοποίηση-επέμβαση-λήψη επίσημων μέτρων): Ο άξονας 2 ενεργοποιείται μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου και περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη λήψη των επίσημων Φυτοϋγειονομικών μέτρων όπως: λήψη επίσημων δειγμάτων, οριοθέτηση ζωνών, επισήμανση προσβεβλημένων δένδρων, καταστροφή προσβεβλημένων φυτών κ.λπ.              Αναλύεται ο τρόπος ,ο χρόνος και ο τόπος όπου θα συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τον άμεσο έλεγχο του βακτηρίου. Προβλέπονται εκπαιδεύσεις καθώς και ασκήσεις προσομοίωσης ώστε τόσο το προσωπικό όσο και το ίδιο το σχέδιο να επικαιροποιείται και να βελτιώνεται.
 Και τρίτον, ο
ΑΞΟΝΑΣ 3 όπου αναλύονται μέτρα για την εξάλειψη του βακτηρίου καθώς και την αποκλιμάκωση της έκτακτης ανάγκης.
 
Εν κατακλείδι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης:
• καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των Εμπλεκομένων Φορέων δηλαδή της Περιφέρειας, των Δήμων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κάθε επίπεδο κρίσης.
Στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος ακολουθούμε τις διαδικασίες που ορίζει η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
 
Share this:
Tags:

-

-