Είμαστε λαός ανιστόρητος!

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε λαός ανιστόρητος!

Δεκέμβριος 06, 2017 06:15 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Θοδωρής Λάμπρος
Είμαστε λαός ανιστόρητος!

H χώρα στην οποία γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε είναι μια από τις πλούσιες αν ίσως η μοναδική στον κόσμο με στορία και πολιτισμό. Ιστορία που ξεκινά από τους Αρχαίους μας προγόνους και προχωρά στο Βυζάντιο, το 1821 και στα νεότερα χρόνια. Μια ιστορία με πολέμους, συγκρούσεις, εμφύλιους σπαραγμούς συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της Ελλάδας που παρόλο που πέρασε μέσα από συμπληγάδες κατάφερε και βγήκε αλώβητη ανά τους αιώνες.

  Παρόλα αυτά σήμερα εν έτει 2017 η Ελλάδα είναι ένα κράτος με την πλειοψηφία των νεοελλήνων να είναι ανιστόρητοι.

   Έτυχε να παραβρεθώ σε μια συνάντηση νέων ανθρώπων ηλικιακά και να έρθει το θέμα της ιστορίας και πως την βλέπουμε σήμερα οι νεοέλληνες. Οι περισσότεροι από τους νέους ανθρώπους δήλωσαν αδιαφορία για την ιστορία αφού όπως τόνισαν δεν τους ενδιαφέρει, κάποιοι αναφέρθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα που σχετίζεται με την έλλειψη ιστορικής γνώσης και κάποιοι άλλοι δήλωσαν παντελή άγνοια για τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου και την σημασία της τον Νοέμβριο του 1942.

   Όλα αυτά τα στοιχεία με προβλημάτισαν και επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι η πλειοψηφία των νεοελλήνων είμαστε ανιστόρητοι και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε την ιστορία μας.

  Την ιστορία είναι αλήθεια ότι πρέπει να την αγαπήσεις από μικρός όπως ο γράφων για να «εθιστείς» από μικρή ηλικία στο διαβάσεις ιστορικά βιβλία και κείμενα και αργότερα να την σπουδάσεις εάν και εφόσον επιθυμείς.

  Βεβαίως το εκπαιδευτικό μας σύστημα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την απαξίωση της ιστορίας αφού δεν διδάσκεται με σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να αποτρέπει τα παιδιά να διαβάσουν και ασχοληθούν με αυτήν.

  Η ιστορία δεν είναι παπαγαλία ημερομηνιών και στρατιωτικών γεγονότων.  Επιβάλλεται να ενυπάρχει στην διδασκαλία της κρίση και και συζήτηση με τα παιδιά, τους μαθητές και τους φοιτητές για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα.

  Η Πολιτεία επιβάλλεται να ενισχύσει και να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας. Χρειάζεται το παιδί, ο μαθητής, ο φοιτητής να μάθουν όλες τις πτυχές των ιστορικών γεγονότων και όχι τις μισές.

 Η ιστορία είναι εντέλει το μόνο που μας έχει απομείνει σε αυτή την χώρα και δεν μας το έχουν πάρει ακόμα.

 Ας φροντίσουμε λοιπόν να την ενισχύσουμε, να την αναπτύξουμε και όχι να την απαξιώσουμε.

 Στο χέρι μας είναι…

 

 

 

Share this:
Tags:

-

-