«Εισαγόμενα» τα κρούσματα στο LM VILLAGE

Και ο γιατρός βρισκόταν σε άδεια και επισκέφθηκε πόλη της Θράκης

«Εισαγόμενα» τα κρούσματα στο LM VILLAGE

Αύγουστος 06, 2020 09:10 ΜΜ
«Εισαγόμενα» τα κρούσματα στο LM VILLAGE

protinews

protinews

Και επίσημα ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ηλεία, που αφορούν εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας προσφύγων LM VILLAGE στη Μυρσίνη. Συγκριμένα έναν μεταφραστή, έναν μηχανολόγο και έναν γιατρό του ΕΟΔΥ που εργάζονται εδώ και καιρό στη δομή.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται τελικά σήμερα το πρωί στη δομή, σύμφωνα με την ενημέρωση. Το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε ιχνηλάτηση και λήψη δειγμάτων από όσους από το προσωπικό διαμένουν στην Ηλεία, ενώ δεν έχει διασαφηνιστεί εάν θα ληφθούν δείγματα από όλους του πρόσφυγες ή δειγματοληπτικά από ορισμένους.

Χθες, όσοι από το προσωπικό διαμένουν στην Πάτρα, και δεν λείπουν με άδεια, έδωσαν δείγματα σε μονάδα του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων. Συγκεκριμένα, έδωσαν δείγματα 13 άτομα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα. Συνολικά στο LM εργάζονται περίπου 30 άτομα, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της ΜΚΟ και του ΔΟΜ. Ωστόσο, κάποιοι έχουν πάρει την καλοκαιρινή τους άδεια. Χθες η μονάδα λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας ήτοι 3 άτομα. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό χθες έμεινε στις οικίες του προληπτικά.

 

Καμία μέριμνα για φύλακες

Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες από χθες υπάρχει αποκλεισμός μετακίνησης από τη δομή, κάτι το οποίο τηρήθηκε. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν έχει υπάρξει από το υπουργείο καμία μέριμνα για φύλακες στην είσοδο του LM VILLAGE, ενώ οι ελάχιστες δυνάμεις του Α.Τ. Λεχαινών δε μπορούν να συνδράμουν όλο το 24ωρο. Θα πρέπει να γίνει σαφές πως οι περίπου 320 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή (εκ των οποίων 175 παιδιά) διαμένουν σε ξεχωριστές οικίες ανά οικογένεια, ωστόσο είναι και αυτοί ιδιαίτερα προβληματισμένοι και χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς στη νέα τους, δύσκολη, καθημερινότητα. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την πληροφόρηση, από σήμερα θα έρχεται φαγητό μέσω του υπουργείου ούτως ώστε να μεταβαίνουν εκτός δομής.

 

Σε πόλη της Θράκης

Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε πως εδώ και πάνω από ένα χρόνο υπάρχει ομάδα του ΕΟΔΥ στη δομή, μέλος της οποίας άλλωστε ήταν και ο γιατρός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και ο γιατρός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έλειπε και αυτός με άδεια κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε πόλη της Θράκης! Οπότε, όλα τα κρούσματα μέχρι στιγμής ήταν «εισαγόμενα» στη δομή και όχι «εξαγόμενα» από τη δομή.

 

Ν. Μοράντ: «Το πρόβλημα προέκυψε στο διάστημα που οι εργαζόμενοι βρισκόταν σε άδεια»

Ο Διοικητής της δομή φιλοξενίας προσφύγων κ. Ναμπίλ Μοράντ, που ουσιαστικά χειρίζεται μόνος του την υπόθεση, τόνισε σε δηλώσεις του:  «Σήμερα (σ.σ. χθες) επικρατεί μία ηρεμία. Με εντολή του υπουργείου, έχουμε προβεί σε προληπτικό αποκλεισμό μετακίνησης των προσφύγων και περιμένουμε τις υπόλοιπες οδηγίες του ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο στο προσωπικό, που είχαν επαφή με τα τρία παιδιά, που είναι υπάλληλοι της δομής. Ο ένας είναι μεταφραστής, ο άλλος είναι μηχανολόγος και ο τρίτος είναι ο γιατρός του ΕΟΔΥ που δουλεύει στην δομή. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι σε ελαφριά κατάσταση στο σπίτι τους με περιορισμό, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τον ΕΟΔΥ, να περάσουν οι μέρες της καραντίνας και ο επανέλεγχος τους πάλι για τον COVID 19. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, είναι επίσης υπό περιορισμό στα σπίτια τους, μέχρι να μας ενημερώσει ο ΕΟΔΥ για τον τρόπο που θα γίνει το τεστ. Αυτοί που μένουν στην Πάτρα θα πάνε να κάνουν το τεστ στην Πάτρα και υπόλοιποι, θα έρθει μία κινητή μονάδα για εδώ για να τους κάνει το τεστ. Οι εργαζόμενοι είναι αρκετοί που έχουν άδεια τις ημέρες αυτές, αλλά τα παιδιά που είναι στο δομή είναι γύρω στα 15 άτομα, πέντε άτομα από το υπουργείο Μετανάστευσης και μία ΜΚΟ που έχει επίσης πέντε άτομα. Οι πρόσφυγες που μένουν εδώ είναι 320 από τους οποίους τα 175 είναι παιδιά. Περισσότερες οι γυναίκες, λιγότεροι οι άντρες. Η εγκατάσταση εδώ στην δομή είναι 44 στρέμματα, τα σπίτια είναι απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, δεν έχουν πολλές επαφές και έξω όταν κυκλοφορούν κρατούν αποστάσεις και φορούν μάσκες. Εφαρμόζουν επίσης όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη τους από τον COVID 19. Τα μέτρα που έχει λάβει η διοίκηση είναι να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό οι εργαζόμενοι που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό αλλά και αυτοί που δουλεύουν εδώ και ακόμη δεν έχει γίνει η ιχνηλάτησή τους αλλά και οι πρόσφυγες επίσης να παραμείνουν εντός της δομής και να μην βγαίνουν στο χωριό. Προληπτικό περιορισμό δηλαδή.  Τα μέτρα του ΕΟΔΥ εμείς τα εφαρμόζουμε από την αρχή που ξεκίνησε η κρίση και έχει πάρει παράταση τώρα μέχρι τις 31 Αυγούστου. Εδώ εφαρμόζονται τα μέτρα, απλώς αυτό που συνέβη έγινε επειδή τα άτομα αυτά ήταν σε άδεια. Την Δευτέρα παρουσίασε ο ένας πυρετό και από κει και πέρα ξεκινήσαμε την Τρίτη κάναμε έλεγχο και βρήκαμε ότι οι τρεις είναι θετικοί. Ο έλεγχος έγινε άμεσα. Εδώ δεν είχαμε πολλές επαφές έφυγαν αμέσως, ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Οι τρεις αυτοί οι εργαζόμενοι είναι κάτοικοι Πατρών. Στην δομή υπάρχει μόνιμο ένα κλιμάκιο από την αρχή από δύο γιατρούς, δύο νοσοκόμες, ψυχολόγους, έχουμε μία πολύ καλή ομάδα του ΕΟΔΥ, που είναι μόνιμη μόνο για την δομή της Μυρσίνης. Η παρουσία της εδώ είναι καθημερινή και ελέγχει όλη την κατάσταση. Το πρόβλημα αυτό όμως όπως ξαναείπα προέκυψε στο διάστημα που οι εργαζόμενοι βρισκόταν σε άδεια».

Share this:
Tags:

-

-