«Εκστρατεία» για φωτιές και επικίνδυνα δέντρα

Από το Δασαρχείο Πύργου στην περιοχή του Κατακόλου

«Εκστρατεία» για φωτιές και επικίνδυνα δέντρα

Ιούλιος 11, 2019 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Εκστρατεία» για φωτιές και επικίνδυνα δέντρα
Παν. Λάττας: «Οι δασικοί χάρτες θα μειώσουν τις φωτιές από αμέλεια ή σκοπιμότητα»
 
«Εκστρατεία» για το καθαρισμό των μονοπατιών στο βουνό του Κατακόλου , καθώς και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ξερών κλαδιών στο πάρκο του ΟΣΕ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται σε εξέλιξη  από τις υπηρεσίες του Δασαρχείου Πύργου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι τόσο η αποφυγή και πρόληψη  δασικών πυρκαγιών, σε μια πολύ δύσκολη εποχή λόγω και  του καύσωνα, όσο και η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών  στα μονοπάτια αλλά και στην υπόλοιπη περιοχή του Κατακόλου.
Όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δασάρχης Πύργου κ. Παν. Λάττας, οι εργασίες που γίνονται στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας θα συνεχιστούν όλο το διάστημα του καλοκαιριού , μέχρι να ολοκληρωθούν και ν’ αλλάξει γενικά όψη η περιοχή και  από άποψη αισθητικής.
«Στο βουνό του Κατακόλου εδώ και 15 μήνες περίπου έχουμε καθαρίσει όλα τα μονοπάτια και  τα σημεία που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ συνεχίζουμε τους καθαρισμούς και οι δρόμοι συντηρούνται αυτή την περίοδο, έτσι ώστε και οι αντιπυρικές ζώνες να είναι σε πλήρη λειτουργία  και γενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα εκ με τους της Πυροσβεστικής παρακολουθείται όλο το βουνό Κατακόλου, ενώ αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η ευθύνη πρόκλησης και επέκτασης της πυρκαγιάς δεν είναι μόνο της πολιτείας , αλλά είναι και των πολιτών. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, ώστε να μη ζήσουμε τις νωπές μνήμες που είχαμε από τις πρόσφατες πυρκαγιές του 2007 και να είναι τελευταία φορά που έχουμε τέτοια περιστατικά» υπογράμμισε ο Λάττας.
Οι καταπατήσεις
Συγχρόνως, αναφορικά με την προστασία της παραπάνω περιοχής από πιθανές καταπατήσεις, ο δασάρχης Πύργου  τόνισε  ότι οι δασικοί χάρτες και οι φωτογραφίες  του 2007, οι οποίες έχουν ανανεωθεί μέχρι το 2015,  έχουν πλέον κατοχυρωθεί και κυρωθεί και δείχνουν που είναι δάσος και που χωράφι. 
«Με τις φωτογραφίες του 2015 , παρακολουθούμε και τις πιθανές αλλαγές. Όμως δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Το θέμα είναι λύσουμε τις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών και τα αιτήματα εξαγορών. Οι αντιρρήσεις προχωράνε και πλέον να γίνει καταπάτηση τώρα δεν έχει νόημα για κάτι τέτοιο διότι  φαίνεται ότι οι εκτάσεις είναι του δημοσίου ή παραχωρησιούχου. Οι δασικοί χάρτες θα μειώσουν τις φωτιές από αμέλεια ή σκοπιμότητα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν επέκταση των περιουσιών εις βάρος των δημοσίων εκτάσεων» δήλωσε ο επικεφαλής του Δασαρχείου Πύργου. 
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019