Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο Μακρισίων!

Δεν λειτουργεί καμία από τις δύο αντλίες τις τελευταίες ημέρες

Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο Μακρισίων!

Φεβρουάριος 14, 2018 09:45 ΠΜ
Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο Μακρισίων!

Οι αντλίες του αντλιοστασίου Μακρισίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Ο Οργανισμός απέστειλε έγγραφο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο φράγμα Αλφειού προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους αρμόδιους Περιφερειάρχες.

Ο ΓΟΕΒ τονίζει στο έγγραφό του ότι οι αντλίες του αντλιοστασίου Μακρισίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας και αυτό οφείλεται στην συνεχόμενη λειτουργία τους λόγω των κλειστών θυροφραγμάτων προκειμένου να λειτουργεί η υδροηλεκτρική μονάδα της ΥΔΡΗΛ ΑΕ και τις πιέσεις της αναδόχου εταιρείας.  Όπως αναφέρει ο ΓΟΕΒ, προχώρησε άμεσα με την διαδικασία του κατεπείγοντος και παρά τα οικονομικά του προβλήματα σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασής τους. Τα θυροφράγματα πλέον είναι ανοιχτά και ο ΓΟΕΒ ζητά να παραμείνουν ανοιχτά για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, ενώ τονίζει την ανάγκη για σύσκεψη των αρμοδίων φορέων για την άμεση αλλά και την οριστική λύση της διαμορφούμενης κατάστασης με την κατασκευή σωληνωτού αγωγού με ταυτόχρονη κατάργηση του αντλιοστασίου που επιβαρύνει με την λειτουργία του τους ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση τους αγρότες της αρδεύσιμης ζώνης Αλφειού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αύριο θα γίνει σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για το θέμα.

 

«Η ανάδοχος φέρει την ευθύνη»

Η θέση του Οργανισμού είναι ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά την κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας (πριν την κατασκευή άνοιγαν τα θυροφράγματα το χειμώνα και δεν υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα και ούτε συνεχόμενη λειτουργία του αντλιοστασίου) για αυτό και ο ΓΟΕΒ καλεί την ανάδοχο εταιρεία να σταματήσει τα εξώδικα έγγραφα, διότι όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «αυτή φέρει την κύρια ευθύνη της μελέτης και κατασκευής της μονάδας χωρίς να λάβει υπόψη της την κατάσταση λειτουργίας του φράγματος και του όγκου των υδάτων που δεν επιτρέπουν το συνεχόμενο κλείσιμο των θυροφραγμάτων».

Τέλος, ο ΓΟΕΒ ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αρθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων, να ταξινομηθεί το αντλιοστάσιο Μακρισίων αφού λειτουργεί εντός του φράγματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του φράγματος.

 

Ήταν θέμα χρόνου…

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις πρόσφατες πλημμύρες οι αγρότες της περιοχής εξέφραζαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την πρόκληση των πλημμύρων, τις οποίες τότε απέδιδαν στην ημιτελή λειτουργία του αντλιοστασίου, ενώ ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νίκος Φάμελος είχε τονίσει ότι παρότι το αντλιοστάσιο λειτουργούσε επί 24ωρης βάσης, τα νερά ήταν πολλά και πως η λύση είναι να ενταχθεί το αντλιοστάσιο Μακρισίων στην Περιφέρεια, όπου ανήκει και το φράγμα του Αλφειού.

 

Share this:
Tags:

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο...χαμάμ στον ΟΑΣΘ