Εκτός λόγω κορωνοϊού οι τέσσερις από τις πέντε top αγορές για τον Τουρισμό

Ανοίγουν οι πτήσεις από τη Γερμανία στις 15 Ιουνίου - Εκτός μέχρι νεοτέρας Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, με πάνω από πέντε δισ. δαπάνη από τις περσινές εισπράξεις των 18,

Εκτός λόγω κορωνοϊού οι τέσσερις από τις πέντε top αγορές για τον Τουρισμό

Μάιος 30, 2020 10:53 ΠΜ
Εκτός λόγω κορωνοϊού οι τέσσερις από τις πέντε top αγορές για τον Τουρισμό

Το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν από τις 15 Ιουνίου - ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ από 1η Ιουλίου σταδιακά ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς - έχει δρομολογήσει τον καθορισμό των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την είσοδο ταξιδιωτών χωρίς την επιβολή καραντίνας.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι τις χώρες οι οποίες από τις 15 Ιουνίου και μετά θα μπορούν να στέλνουν τουρίστες αεροπορικώς στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε, η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Η τελική λίστα περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Στους επισκέπτες από τις χώρες αυτές θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H νεότερη λίστα, όπως θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

 Και ενώ η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τον ελληνικό Τουρισμό, και το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς χαρακτηρίζεται καθοριστικό για την πορεία της φετινής σεζόν, οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συμπληρώνουν την πεντάδα των σημαντικότερων πηγών τουριστικών εσόδων -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, με πάνω από πέντε δισ. δαπάνη από τις περσινές εισπράξεις των 18,2 δισ.-, έμειναν εκτός μέχρι νεοτέρας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων λόγω κορωνοϊού.

 

protinews

 

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρτογράφησε τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19. Η  μελέτη περιλαμβάνει 25 χώρες που το 2019 εισέφεραν πλέον του 87% των εσόδων.

 Οι παραδοσιακές αγορές της δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία), καθώς και η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν πέρσι τους καλύτερους δείκτες μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης και μεγέθους αγοράς. Ακολουθούν η Κύπρος, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι αγορές Καναδά και Αυστραλίας. Χαμηλότερους δείκτες έχουν οι Βαλκανικές αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία), αλλά και αγορές όπως οι Σκανδιναβικές (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) και το Ισραήλ (λόγω μεγέθους) και η Πολωνία και η Τσεχία (λόγω ΜΚΔ).

 Με την έναρξη της σεζόν, θεωρείται πως οι βαλκανικές χώρες θα είναι οι πρώτες από τις οποίες θα καταγραφεί τουριστική ζήτηση εξαιτίας της οδικής πρόσβασης, όμως οι απώλειες από τους περιορισμούς στις βασικές αγορές θα είναι μεγάλες.

 

Οι σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό

Η Γερμανία, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Γερμανών, ιδιαίτερα για το προϊόν "Ήλιος και Θάλασσα". Το 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 56% στο τρίτο, ενώ για το 2020 το 72% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 49% στο τρίτο τρίμηνο, όπως και το 54% των διανυκτερεύσεων.

 Οι αφίξεις από τη Γερμανία πέρσι άγγιξαν τα 4 εκατ. και τα έσοδα τα 2,9 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γερμανία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 20/04, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

 Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019 το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 63% στο Q3. Καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.  Για φέτος το 89% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εμφάνισε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

 Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, της τρίτης σημαντικότερης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενη, ενώ αρκετά υψηλός είναι ο δείκτης θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και μόνο ορισμένες πολιτείες είναι σε lockdown, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά.

 Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γαλλία. Το 2019, το 29% των δαπανών των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 60% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 62% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Πέρσι είχαμε 1,5 εκατ. αφίξεις και ένα δισ. εισπράξεις. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 11/05, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7,2% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 10,4%, όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

 Την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία. Πέρσι το 16% των δαπανών των Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 75% στο Q3. Επίσης, το 2019, το 16% των αφίξεων των Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 69% στο Q3, ενώ το 15% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 74% στο Q3. Καταγράφηκαν 1,5 εκατ. αφίξεις και ένα δισ. έσοδα.

Share this:
Tags:

-

-