Εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Πύργο

Αναστολή έναρξης λειτουργίας σε συνολικά 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Πύργο

Νοέμβριος 08, 2019 06:02 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Πύργο

 Στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που θα είχε σαν έδρα τον Πύργο αλλά θα λειτουργούσε εάν κι εφόσον δημιουργούνταν οι απαιτούμενες αθλητικές και δινόταν το «πράσινο» φως από το Πανεπιστήμιο Πατρών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο τα 38 τμήματα δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που θα είχε σαν έδρα τον Πύργο! Πρόκειται για μία πραγματικά αρνητική εξέλιξη καθώς η δημιουργία και η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος αποτελούσε στοίχημα για την Δημοτική Αρχή αλλά και για την Τοπική Κοινωνία που επεδίωκε την δημιουργία του τμήματος.  Αναφερόμενος στην δυσμενή αυτή εξέλιξη ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε: «Η ενδοτική φυγόμαχη τακτική συγκεκριμένων τοπικών παραγόντων  στην Ηλεία, οδηγούν καθημερινά σε καταδίωξη του τόπου. Ήρθε η ώρα του θεσμικού και κοινωνικού μετώπου». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα τμήματα αυτά ιδρύθηκαν στην πλειοψηφία τους με προσωπικές βουλευτικές τροπολογίες. Κάθε βουλευτής προεκλογικά, πήγαινε μια τροπολογία με την οποία ζητούσε να συσταθεί Πανεπιστημιακό τμήμα στο νομό του και του την περνούσαν.

Τα τμήματα αυτά, που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

 

Οι λόγοι

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,

• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,

• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,

• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,

υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 37 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για το βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας».

 

Η Ηλεία απαιτεί σεβασμό. Είναι θέμα παιδείας…

Αναφερόμενος στο θέμα της ακύρωσης ίδρυσης ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες ακυρώνει την ίδρυση και λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Ενός τμήματος που δεν ιδρύθηκε ποτέ, παρά μόνο εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή προεκλογική σκοπιμότητα.

Η Ηλεία δεν αξίζει το ρόλο του φτωχού συγγενή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ρόλο που επιφύλαξαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Δικαιούται πανεπιστημιακά τμήματα με σχεδιασμό και σύνδεση με την τοπική οικονομία. Η Ηλεία απαιτεί σεβασμό. Είναι θέμα παιδείας…»

 

 

Share this:
Tags:

-

-