«Εμπαιγμός και κοροϊδία τα πορίσματα του ΕΛΓΑ»

Καταγγέλλουν οι καρπουζοκαλλιεργητές του Τραγανού

«Εμπαιγμός και κοροϊδία τα πορίσματα του ΕΛΓΑ»

Νοέμβριος 19, 2019 11:30 ΠΜ
«Εμπαιγμός και κοροϊδία τα πορίσματα του ΕΛΓΑ»
Η καταστροφή που προκάλεσε στους παραγωγούς η ισχυρή χαλαζόπτωση της 16ης Ιουνίου, εκτιμάται στο… 5% από τα πορίσματα!
 
 
Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
 
«Εμπαιγμό και κοροϊδία» χαρακτηρίζουν οι καρπουζοκαλλιεργητές του Τραγανού τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την καταστροφή που προκάλεσε στην παραγωγή τους η ισχυρή χαλαζόπτωση της 16ης Ιουνίου. Τα πορίσματα αναφέρουν ζημιές μόλις 5% και όπως τονίζουν οι παραγωγοί «γράφτηκαν μέσα στα γραφεία από κάποιους που είναι ανεύθυνοι και θεωρούν ότι έχουν την εξουσία στα χέρια τους».
 
Ανδρέας Τσουκαλάς
(Πρόεδρος  Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού)  
«Στις 16 Ιουνίου μια ισχυρή χαλαζόπτωση, κατέστρεψε την καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή μας. Ήρθε ο Επόπτης, ήρθαν οι εκτιμητές, είδαν το πρόβλημα και έξι μήνες μετά πήραμε τα πορίσματα. Γνωρίζετε ότι τα χαλαζοβαρεμένα δεν πωλούνται και αν πωληθούν θα πωληθούν σε εξευτελιστικές στιγμές,  της τάξης του 25%. Τα πορίσματα αυτά για εμάς είναι εμπαιγμός και κοροϊδία. Ξέρουμε ότι δεν είναι πορίσματα των εκτιμητών. Τα πορίσματα αυτά, γράφτηκαν μέσα στα γραφεία από κάποιους που είναι ανεύθυνοι και θεωρούν ότι έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Το δικό μας μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Φύγαμε και πήγαμε στην Πάτρα. Συζητήσαμε μαζί τους, πολλά πράγματα δεν τα αναγνωρίζουν, ένα από το οποίο είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι πήγαν μέσα ακόμη και κάποια τιμολόγια από 3 έως 7 λεπτά του ευρώ. Είχαμε με τον ΕΛΓΑ μια αντιδικία, σαν να μην τα αναγνώριζαν αυτά, γιατί όπως μας είπαν «έχουμε και εμείς τις πληροφορίες μας». Κάναμε τις ενστάσεις μας  και περιμένουμε τα αποτελέσματα  των ενστάσεων , περιμένοντας να δικαιωθούμε διότι εμείς έχουμε προπληρώσει για ζημιές. Αν λοιπόν ο ΕΛΓΑ θεωρεί και νομίζει ότι τα χαλαζοβαρεμένα καρπούζια που κατά τον επόπτη δεν ήταν προς εμπορία, τότε να μας τα πουλάει άλλη χρονιά ο ΕΛΓΑ. Εμείς πουλήσαμε από 3-8 λεπτά την στιγμή που οι τιμές του καρπουζιού την εποχή ήτανε λίγες ώρες για πολλούς και λίγες μέρες μετά για κάποιους συναδέλφους από 22 έως 27 λεπτά. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούμε με βάση τι λέει ο ΕΛΓΑ. Γιατί το προϊόν χαλαζοβαρεμένο δεν πάει πουθενά. Εμείς το πουλήσαμε όσο-όσο για να φύγει το προϊόν από τα χωράφια μας. Εμείς περιμένουμε να αποζημιωθούμε. Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Καλούμε επίσης όλους τους βουλευτάς του νομού να πάρουν θέση στο θέμα. Τώρα αρχίζει ο αγώνας μας. Καταστραφήκαμε! Εμείς προπληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτό γίνεται στην περίπτωση που υπάρχει καταστροφή. Λοιπόν η καταστροφή ήρθε αλλά όχι η αποζημίωση».
protinews
 
Στέλιος Καραβέλας
(Παραγωγός)
 «Εγώ ξέρω ότι πληρώνω 10.000 ασφάλεια. Ήρθαν είδαν τα καρπούζια τα οποία ήταν με τα νάιλον και μου βάλανε 5%. Αν είναι να πληρώνω 10.000 ευρώ ασφάλεια το χρόνο για να μου βάνουν 5% ή μηδέν, να μην πληρώνω. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, αυτό είναι κοροϊδία».
protinews
 
Γιάννης Μαγγίνας
(Παραγωγός)
«Στον ΕΛΓΑ είμαι συνεπής, πληρώνω 12.000 ευρώ το χρόνο. Ο ΕΛΓΑ όμως δεν είναι συνεπές προς εμάς. Τα πορίσματα που μας στείλανε τους τα επιστρέφω πίσω. Αφού είμαστε ασφαλισμένοι και πληρώνουμε, όταν παθαίνουμε ζημιά πρέπει να μας αποζημιώνουν. Αυτά που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα. Κάποιοι από τον ΕΛΓΑ δύο χρόνια τώρα μας μηδενίζουν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αποχωρήσουμε και να μην ξαναπληρώσουμε ποτέ ΕΛΓΑ».
protinews
 
Αθανάσιος Καραβάς
(Παραγωγός)
 «Έχουν πάθει ζημιές τα καρπούζια μας και τα πορίσματα που ήρθαν είναι  απαράδεκτα.Πέρυσι από τις βροχές τα καρπούζια σάπισαν, φέτος από το χαλάζι διαλύθηκαν και αποζημίωση μηδέν.  Είμαστε σε απόγνωση. Από δω και πέρα ή δεν θα ξαναδηλώσουμε καθόλου ΟΣΔΕ ή θα πρέπει να μας αποζημιώνουν εφόσον πληρώνουμε. Εγώ με τα αδέλφια μου πληρώνουμε 21.000 ευρώ το χρόνο δηλαδή μια κατοστάρα την πενταετία και αποζημίωση μηδέν. Να μας το ξεκαθαρίσουνε ότι αποζημιώσεις δεν θα δίνονται για να μην πληρώνουμε και εμείς χωρίς ανταπόδοση».
protinews
 
Share this:
Tags:

-

-