Εμπρηστές με …αιτία!

Στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας βρίσκεται η Ηλεία

Εμπρηστές με …αιτία!

Αύγουστος 19, 2019 07:23 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Εμπρηστές με …αιτία!

 Στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας βρίσκεται η Ηλεία, με «πρωταθλήτρια» την Αττική που παρουσιάζει σχεδόν διπλάσιο νούμερο πυρκαγιών,  οι οποίες  σε σημαντικό  ποσοστό οφείλονται σε εμπρησμούς.

Σύμφωνα με μελέτη του Ανδριανού Γ. Γκουρμπάτση, Υποστρατήγου Π.Σ.  ε.α και  νομικού,  με τίτλο «Το προφίλ του εμπρηστή δάσους» που παρουσίασε το zougla.gr, οι δασικές πυρκαγιές που οφείλονται σε δόλια εμπρηστική ενέργεια,  ανέρχονται περίπου στο 20% του συνόλου.

Ανάμεσα στις κύριες αιτίες  για τους εμπρησμούς που περιγράφονται από τον κ. Γκουρμπάτση,  ο οποίος  έχει ειδική εκπαίδευση στις ΗΠΑ  στη διερεύνηση των εμπρησμών, είναι οι οικοπεδοφάγοι που θέλουν νέα γη για τις κατασκευές τους, βοσκοί που θέλουν να αυξήσουν την έκταση των χωραφιών τους, δήμαρχοι που θέλουν να λάβουν κονδύλια για πυροσβεστικό εξοπλισμό,  καθώς και κλινικές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι διεγείρονται και ικανοποιούνται σεξουαλικά στη θέα του φλεγόμενου δάσους…

 

Αναλυτικά στοιχεία

 

Αναλυτικότερα στη μελέτη-έρευνα διάστημα που έγινε για τα έτη 2000-2009, όπου εκδηλώθηκαν συνολικά στη χώρα μας 314.564 πυρκαγιές ( αστικές και δασικές ), τα σημαντικότερα στοιχεία  έχουν ως εξής:

- Το έτος 2009, εκδηλώθηκαν οι λιγότερες δασικές πυρκαγιές ( 8.341 ) και το έτος 2001, οι περισσότερες (15.350).
- Το 2002, ήταν το έτος με τις λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις - από το έτος 1974 - (19.735) στρέμματα.
- Το 2007 που σημειώθηκε και η καταστροφική πυρκαγιά την Ηλεία, ήταν το έτος με τις περισσότερες καμένες δασικές εκτάσεις, (1.481.921) στρέμματα και τις περισσότερες συνολικά καμένες εκτάσεις, (2.615.062) στέμματα, στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Η καμένη δασική έκταση το ίδιο έτος, είναι ίση με το άθροισμα των καμένων εκτάσεων των υπολοίπων ετών του υπό μελέτη διαστήματος.

- Ο μήνας Αύγουστος, με συχνότητα δασικών πυρκαγιών (352), καταλαμβάνει την 1η θέση στον πίνακα με τη συχνότητα εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών. Ακολουθούν οι μήνες, Ιούλιος (259), Ιούνιος (195), Σεπτέμβριος (159) κ.λ.π. Ο μήνας Δεκέμβριος, με συχνότητα (31) δασικές πυρκαγιές, παρουσιάζει την μικρότερη συχνότητα.
- Από ώρα 14:00 μέχρι 15:00 μέσα στο 24ωρο, έχουμε την μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών (183,3), ποσοστό (5,5%) και ακολουθεί το διάστημα από 15:00 μέχρι 16:00 (179,4), ποσοστό (5,2%), ενώ από ώρα 05:00 μέχρι 06:00 καθώς και από ώρα 06:00 μέχρι 07:00 έχουμε την μικρότερη συχνότητα με (9,9) πυρκαγιές, ποσοστό (2,01%) για καθένα από τα διαστήματα αυτά.
- Ο Νομός Αττικής, καταλαμβάνει την πρώτη  θέση στον πίνακα των Νομών με τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές. Ακολουθούν οι Νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας κ.λ π.
- Ο μέσος όρος των καταδικασθέντων για εμπρησμό δάσους (με πρόθεση και από αμέλεια) είναι (134).

- Ανεστάλη η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής στους (7) περίπου από τους (10) καταδικασθέντες.
- Μετετράπη σε χρηματική η επιβληθείσα ποινή στους(3) περίπου από τους (10) καταδικασθέντες.
- Από τους κατηγορούμενους για εμπρησμό δάσους και τελικά καταδικασθέντες, μόνον ένας (1) κατηγορούμενος καταδικάσθηκε για εμπρησμό δάσους με πρόθεση και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης (πρόσκαιρης).
- Από τους καταδικασθέντες, σε ποσοστό (99,2%) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης. Από αυτούς, μόνον σε ένα (1) από τους δέκα (10), επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από 1 μέχρι 5 έτη. Επίσης σε(1) περίπου από τους (10) καταδικασθέντες επιβλήθηκαν, πέραν των κυρίων ποινών, και παρεπόμενες.
- Είναι μύθος η αντίληψη της κοινωνίας, ότι «τις πυρκαγιές προκαλούν συνήθως άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα». Τούτο γιατί κανείς ενήλικας άνω των 20 ετών, που καταδικάσθηκε για εμπρησμό δάσους, δεν υποβλήθηκε σε περιορισμό σε ψυχιατρικά καταστήματα.
- Παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ανήλικων καταδικασθέντων για εμπρησμό δάσους, από (3,96%) σε (5,3%).
- Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες, ποσοστό (60,6%), είχαν ηλικία από 45 ετών και άνω, ενώ από 13 μέχρι 44 ετών, είχε ηλικία το (34,3%).
- Έγγαμοι με παιδιά ή χωρίς παιδιά, ήταν συνολικά το (76,3%) . Από αυτούς το (74,8%) είχαν παιδιά.
- Από τους (10) καταδικασθέντες οι (8), ήταν αγράμματοι και στοιχειώδους εκπαίδευσης ( πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ). Οι (7 ) από αυτούς, ήταν στοιχειώδους εκπαίδευσης και (1) αγράμματος.

 

Ο διωκτικός μηχανισμός

 

Από τα στοιχεία ανάλυσης και τα αποτελέσματα της μελέτης - έρευνας καταδεικνύεται προφανώς έλλειμμα ικανοποιητικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του διωκτικού μηχανισμού να πατάξει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό την σχετική με τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους εγκληματικότητα.

Το γεγονός αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις και δυσμενείς για το κοινωνικό σύνολο έννομες και άλλες συνέπειες, όπως την αύξηση της σχετικής με τους εμπρησμούς εγκληματικότητα, την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών, την ελλιπή απονομή της δικαιοσύνης στους υπαίτιους των εμπρησμών, την αύξηση της απειλής των προστατευόμενων από τα εγκλήματα του εμπρησμού δάσους ατομικών και κοινωνικών αγαθών, όπως της ζωής, της περιουσίας, του δασικού - και όχι μόνον - περιβάλλοντος κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019