Ένα απέραντο… «προσάναμμα»

Ακαθάριστα οικόπεδα και κλαδιά δίπλα σε κάδους σε όλη την Ηλεία

Ένα απέραντο… «προσάναμμα»

Ιούνιος 19, 2019 06:47 ΠΜ
Ένα απέραντο… «προσάναμμα»

 

Των Μιχάλη Δημητρόπουλου, Άννας Αγγελίδου

 

Ακόμα μία εστία πυρκαγιάς ξέσπασε χθες σε σκουπίδια και ξερά χόρτα που είχαν εναποτεθεί πλησίον. Συγκεκριμένα η πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στο αντλιοστάσιο του Καβουρίου, στο Δήμο Πύργου και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του παραθεριστικού οικισμού. Άμεσα έφτασαν στην περιοχή πυροσβέστες και οχήματα της Π.Υ. Πύργου αλλά και του Π.Κ. Ολυμπίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, την οποία και έθεσαν υπό έλεγχο.

Δυστυχώς, για ακόμα μία χρονιά παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, συμπολίτες μας να έχουν καθαρίσει τους κήπους ή να έχουν κλαδέψει τα δέντρα τους και να εναποθέτουν χόρτα και κλαδιά σε κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια ή δίπλα από κάδους απορριμμάτων. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο σε κάθε άκρη της Ηλείας, οι ιδιοκτήτες να μην έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους όπως προβλέπει ο Νόμος.

Για όσους ενδεχομένως να το αγνοούν ο καθαρισμός των χώρων είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 724 τ. Β/22.12.1987), που ορίζει πως: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των υπόχρεων στα ανωτέρω, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε Δήμου, σύμφωνα με το άρθρο 94, παράγραφος 1 εδ. 26 του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης», οφείλουν να  προχωρήσουν αυτεπάγγελτα στις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού των οικοπέδων με επιβάρυνση των ιδιοκτητών αυτών, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου και θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Η πραγματικότητα φυσικά διαφέρει, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών του Νομού μας, είτε οι ιδιοκτήτες αφήνουν ακαθάριστα τα οικόπεδά τους, είτε αφού τα καθαρίσουν εναποθέτουν τα κλαδιά και τα ξερά χόρτα δίπλα, είτε μέσα στους κάδους αποκομιδής!

Η «ΠΡΩΤΗ» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε κάθε Δήμο της Ηλείας, καθώς και στους ιδιοκτήτες. Ο μόνος τρόπος για να μην κινδυνεύσουμε και αυτό το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές είναι να αναλάβει ο καθένας τις υποχρεώσεις του.

 

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019