Ένας θησαυρός γνώσεων που ζωντάνεψε ξανά…

Ο πλούτος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών βρισκόταν σε κούτες…

Ένας θησαυρός γνώσεων που ζωντάνεψε ξανά…

Απρίλιος 16, 2018 12:30 ΜΜ
Ένας θησαυρός γνώσεων που ζωντάνεψε ξανά…

Με την εθελοντική εργασία του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών στήθηκε ξανά στο κτίριο Μαστροβασίλη

Αμέριστη η στήριξη και από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

 

 

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», έχει γράψει ο μεγάλος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες (1899-1986). Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο παράδεισος βρίσκεται κρυμμένος σε… κούτες; Τι γίνεται όταν ένας θησαυρός γνώσεων είναι παρατημένος και μη προσβάσιμος σε εμάς;

Η πράξη έδειξε πως φτάνει το μεράκι και η ανιδιοτελής αγάπη λίγων ανθρώπων για να χτιστεί ξανά αυτός ο παράδεισος. Ο λόγος για την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών, μία από τις πιο ιστορικές Βιβλιοθήκες της Ηλείας, και τον  Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, που με την εθελοντική εργασία των μελών του και την στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης επανέφεραν στα Λεχαινά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της πόλης.

Μια ιστορία που ξεκινά το 1959, όταν με δωρεά του λαμπρού Λεχαινίτη, αγωνιστή και επιστήμονα οφθαλμίατρου Βασίλη Δημησιάνου προς τον Δήμο,  ιδρύεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών. Τα βιβλία που δώρισε αρχικά ο Δημησιάνος ήταν πάνω από 4.000, μερικά εκ των οποίων πάρα πολύ σπάνια, του 18ου αιώνα. Ανάμεσά τους βιβλίο με προσωπική αφιέρωση του Έρμαν  Έσσε, ενώ παράλληλα ο Λεχαινίτης οφθαλμίατρος δώρισε και πολλούς πίνακες καλλιτεχνών όπως ο Εγγονόπουλος και ο Κόντογλου. Δυστυχώς, ο Δημησιάνος πέθανε ξαφνικά το 1966 και δεν μπόρεσε βοηθήσει περεταίρω την Βιβλιοθήκη. Το πρώτο κτίριο που στέγασε την Βιβλιοθήκη βρισκόταν στην πλατεία Χατζηγιάννη, το οποίο τώρα δεν υπάρχει γιατί έχει γκρεμιστεί. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές μεταστεγάσεις της. Με τα χρόνια συγκεντρώθηκαν περίπου 8.000 τίτλοι, ενώ δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και μεγάλη συλλογή έργων και χειρογράφων του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Εκτός από τα σπάνια έργα, υπάρχουν σημαντικά βιβλία Τέχνης, Ιστορίας, Ποίησης και Πεζογραφίας και φυσικά Αρχείο εφημερίδων και περιοδικών.

 

Τέμνοντας δύο ιστορίες

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγαζόταν στο Δημαρχείο Λεχαινών. Όταν εκεί στεγάστηκε για πρώτη φορά η έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και υπήρξε πρόβλημα χώρου, τα βιβλία… μπήκαν σε κούτες. Μέχρι να φτάσουμε στο 2015, όταν μία παρέα γυναικών από τα Λεχαινά, με την βοήθεια της τότε νέας Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε ένα τιτάνιο έργο. Την μεταφορά και ταξινόμηση των τόμων στο κτίριο Μαστροβασίλη με σκοπό να επαναλειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών. Το «πάντρεμα» φάνταζε και ήταν μοναδικό, καθώς δύο ιστορίες τέμνονταν. Από τη μία η παρακαταθήκη του θησαυρού γνώσης και από την άλλη το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο νεοκλασικό κτίριο των Λεχαινών, το νεοκλασικό αρχοντικό του Γιάννη Μαστροβασίλη. Σύμφωνα με επιγραφή σε κεραμίδι της σκεπής χτίστηκε το 1887. Σχεδιάστηκε από Ιταλό αρχιτέκτονα, κατασκευάστηκε από Ηπειρώτες και ντόπιους μαστόρους και το εσωτερικό του ζωγραφίστηκε από Ιταλούς ζωγράφους. Η ξυλεία ήρθε από την Τεργέστη. Το σπίτι παραχωρήθηκε τη δεκαετία του ’80 από την Βιβή Μαστροβασίλη στην Εκκλησία του Αγ. Δημητρίου προκειμένου να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο αφού αναπαλαιωθεί. Εκτελέστηκαν μεγάλης έκτασης εργασίες συντήρησης, ωστόσο η αναπαλαίωση έχει σταματήσει στο ισόγειο. Στο ισόγειο ξεκίνησε να στήνεται η νέα Βιβλιοθήκη, με τον Δήμο και το ΝΠΠΑ του Δήμου να έχουν αναλάβει την εποπτεία και την ενοικίαση του χώρου.

 

«Σε καθαρά εθελοντική βάση»

 «Στην επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης συνέβαλε τα μέγιστα η κ. Μαρία Καραγγέλη-Προύζου, η οποία θέλοντας να προσφέρει κάτι ακόμα στον τόπο της, θέλησε να ξαναζωντανέψει την Βιβλιοθήκη. Επίσης, στην προσπάθεια πρωτοστάτησε και η κ. Τασούλα Λειβαδά, που ήταν παλαιότερα πρόεδρος της Βιβλιοθήκης. Συγκροτήθηκε αρχικά άτυπα μία ομάδα κυρίως από γυναίκες που δουλέψαμε προκειμένου να στηθεί και πάλι η Βιβλιοθήκη. Όλα τα βιβλία βρίσκονταν σε κούτες, χωρίς να είναι καταγεγραμμένα. Βρήκαμε βιβλία σκισμένα, βιβλία βρεγμένα... Έπρεπε  να κουβαληθούν, να βγουν από τις κούτες, να ταξινομηθούν. Μας στήριξε πολύ και ο Δήμος και τον ΝΠΠΑ του Δήμου, καθώς υπάλληλοί του μας βοήθησαν στην ταξινόμηση… Και έτσι, με αυτή την τιτάνια προσπάθεια, σε καθαρά εθελοντική βάση ξαναστήθηκε η Βιβλιοθήκη. Φανταστείτε ότι ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης ταξινόμηση. Ακόμα προσπαθούμε, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, δεδομένου ότι δεν είμαστε και βιβλιοθηκονόμοι…», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, κ. Μαργαρίτα Αργυράκη.

Η παρέα των γυναικών που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια στη συνέχεια μεγάλωσε και το καλοκαίρι του 2017, ξεκίνησε η ιδέα της οργάνωσης του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών από παλιούς και νέους φίλους της Βιβλιοθήκης, μετά την επαναλειτουργία της.  «Ξεκινήσαμε τον Όμιλο για να συνδράμουμε, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μαζέψαμε 60 υπογραφές και στις αρχές του Φθινοπώρου του 2017 εγκρίθηκε και το καταστατικό μας. Στις 4 Νοεμβρίου κάναμε την ιδρυτική μας συνέλευση, όπου είχαμε μεγάλη συμμετοχή και εξελέγη το Συμβούλιό μας», επισημάνει η κ. Αργυράκη.

Η σύνθεση του Συμβουλίου του Ομίλου έχει ως εξής: Πρόεδρος: Μαργαρίτα Αργυράκη, Αντιπρόεδρος: Μαρία Καραγγέλη-Προύζου, Γραμματέας: Ευγενία Αδαμοπούλου, Ταμίας: Νίκος Μπουσδούκος, Μέλη: Έφη Νικολουτσοπούλου, Βιργινία Σχίζα, Μάκης Χονδρογιάννης, Αναπληρωματικά Μέλη: Χρυσούλα Κοντού, Ιφιγένεια Σκαμνάκη.

 

Το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς!

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 80 μέλη στον Όμιλο, ενώ ύστερα από κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων μελών αυξάνεται και μάλιστα από όλες τις ηλικίες! Η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Όμιλος έγινε στις γιορτές των Χριστουγέννων στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Μαστροβασίλη, η οποία κατακλύστηκε από παιδιά και τους γονείς τους. Μια εναλλακτική εκδήλωση για παιδιά, με ζωντανή αφήγηση παραμυθιού και εθίμων, ενώ έγινε και στολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη συνέχεια. Συμμετείχε το παιδικό τμήμα της Χορωδίας των Λεχαινών.

Η επόμενη εκδήλωση, που είχε επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Λογαρά «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο», όπου παραβρέθηκαν περίπου 75 άτομα.

 

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Η κ. Μαραγαρίτα Αργυράκη μας μίλησε και για τις επόμενες εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών: «Προγραμματίζουμε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά του Γυμνασίου, το οποίο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου. Θα το διευθύνει η δασκάλα κ. Αλεξάνδρα Σωτηράκογλου, που έχει Master στη δημιουργική γραφή. Η συμμετοχή στο Εργαστήρι θα είναι δωρεάν, φυσικά. Για τις 12 Μαΐου προγραμματίζεται εκδήλωση με τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Χρήστο Λούκο. Ο κ. Λούκος είναι εξειδικευμένος στην επανάσταση του 1821, ενώ είναι και μελετητής της ιστορίας των πόλεων. Ο κ. Λούκος θα μιλήσει για τους τρόπους που μπορεί να αντληθεί ιστορία από τα τοπικά αρχεία της κάθε πόλης. Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και θα είναι μια μουσικοποιητική βραδιά, όπου θα παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση».

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι και κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Λειτουργεί τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης και χώρος ανάγνωσης εντός της αιθούσης για όσους το επιθυμούν. Στην Βιβλιοθήκη υπάρχουν 4 τμήματα. Ο τομέας της Ιστορίας, ο τομέας της Λογοτεχνίας (Ποίηση-Πεζογραφία), ο τομέας της Παιδικής-Νεανικής Βιβλιοθήκης που έχει και εργαστήριο και τέλος ο τομέας των Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων. «Επειδή έχουμε πολλά βιβλία Τέχνης θέλουμε να το αναδείξουμε ίσως και με κάποια σεμινάρια στο μέλλον. Τα μέλη μας είναι κατανεμημένα.  Επίσης έχουμε στόχο να λειτουργήσουμε και ένα αναλόγιο για να δώσουμε την δυνατότητα στα μελή μας που γράφουν, είτε ποίηση, είτε διήγημα, είτε ένα προσωπικό βίωμα, μια ανάμνηση κτλ, να παρουσιάζουν τη δική τους δουλειά. Ο στόχος μας είναι να δραστηριοποιήσουμε τα μέλη μας», μας ανέφερε η πρόεδρος του Ομίλου.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ναμπίλ Μοράντ

(Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης)

«Κάποτε είχα πει πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών είναι ένας κρυμμένος θησαυρός και όντως ήταν κρυμμένη για αρκετό καιρό, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο κτίριο Μαστροβασίλη. Την έχει αναλάβει ομάδα εθελοντών με τη βοήθεια του Δήμου και έχουν ταξινομήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων. Οι τόμοι έχουν μπει σε σωστό μέρος, διατηρούνται όπως πρέπει και βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών είναι μία από τις πιο ιστορικές στο Νομό μας, με πολλά σπάνια βιβλία. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ στα Λεχαινά και παραλάβουμε το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, σίγουρα θα υπάρχει χώρος για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά θα είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών».

 

Άννα Γεωργιοπούλου

(Πρόεδρος ΝΠΠΑ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης)

«Μέσα στον προσεχή μήνα θα προτείνω να παρθεί απόφαση ώστε να εκδοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αναφέρεται στον θησαυρό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών ανά ενότητες. Το φυλλάδιο θα μοιραστεί στα σχολεία και σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου ο καθένας να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον πλούτο γνώσης που περιέχει η Βιβλιοθήκη Λεχαινών. Επίσης, προγραμματίζουμε να γίνει και μία επίσημη τελετή έναρξης της επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης, η οποία στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών του Ομίλου. Ειλικρινά, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη του Ομίλου για όλη την προσφορά τους. Χωρίς αυτούς η Βιβλιοθήκη δεν θα λειτουργούσε ξανά. Θέλω ακόμα να τονίσω ότι εκτός από την Βιβλιοθήκη Λεχαινών υπάρχει μεγάλος πλούτος γνώσης και την Βιβλιοθήκη της Ανδραβίδας, η οποία έχει μεταφερθεί στο Γυμνάσιο της πόλης. Στόχος μας είναι η μεταφορά της στο κτίριο της Εστίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να μεταστεγάσουμε το Λαογραφικό Μουσείο. Τέλος, στα σχέδιά μας βρίσκεται και η διαδικτυακή σύνδεση των δύο Βιβλιοθηκών».

 

Ανδρέας Μίγκος

(Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης)

«Η Βιβλιοθήκη των Λεχαινών έχει πολύ μεγάλη ιστορία και η ίδρυσή της οφείλεται στον οφθαλμίατρο Βασίλη Δημησιάνο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν στο Δημαρχείο Λεχαινών. Πλέον βρίσκεται στο κτίριο Μαστροβασίλη, με τον Δήμο να έχει αναλάβει την εποπτεία. Ο προγραμματισμός που υπάρχει από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής είναι πως θα αποκτήσει τον χώρο της στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο που ετοιμάζεται στις αποθήκες του ΑΣΟ, οπού εκεί θα μπορούν να εκπληρώνονται όλες οι δράσεις της.  Σαν Δημοτική Αρχή έχουμε βοηθήσει όπως μπορούμε και τώρα υπάρχει και ο Όμιλος Φίλων της Βιβλιοθήκης, ο οποίος αποτελείται από πολύ αξιόλογα άτομα και έχει δώσει ήδη σημαντικά δείγματα γραφής. Οι εγγραφές αυξάνονται διαρκώς, έχουν γίνει άκρως επιτυχημένες εκδηλώσεις και προγραμματίζονται κι άλλες και πιστεύω πως και στο μέλλον θα έχουμε ανάλογη συνέχεια».

 

*Αντλήθηκαν ιστορικά στοιχεία από το βιβλίο: «Λεχαινά, ο τόπος τα σπίτια», της Ελένης Ψυχογιού (εκδ. Εκ Παραδρομής, 1987)

 

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου