Ενωτικός ο Κ. Μητσοτάκης με έμφαση στη μείωση των φόρων

Προγραμματικές δηλώσεις Κυβέρνησης

Ενωτικός ο Κ. Μητσοτάκης με έμφαση στη μείωση των φόρων

Ιούλιος 22, 2019 12:00 ΜΜ
Ενωτικός ο Κ. Μητσοτάκης με έμφαση στη μείωση των φόρων
Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από εφέτος τον Αύγουστο
Με τις ομιλίες υπουργών και βουλευτών συνεχίστηκαν χθες, για δεύτερη ημέρα, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή. Η κύρια είδηση της προχθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από εφέτος τον Αύγουστο.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει έμφαση στη μείωση των φόρων και τα θέματα της οικονομίας κυριάρχησαν στην ομιλία του, η οποία απευθυνόταν στο εκλογικό κοινό της ΝΔ αλλά είχε στόχο να καθησυχάσει και το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εξαγγελίες για προσλήψεις στο δημόσιο και τη μη αναφορά θεμάτων όπως το ασφαλιστικό. Θέλησε εξάλλου να στείλει ένα ενωτικό πολιτικό μήνυμα, καθώς και μήνυμα ήπιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο ιδεολογικά έδωσε το στίγμα του με εξαγγελίες ιδιωτικοποίησεων, αναφορά στην ασφάλεια, στην κατάργηση του ασύλου και στην ίδρυση φυλακών τύπου Γ΄. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια αναφέρθηκε στο σχέδιο του για τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ιδιωτικοποίηση δικτύων εάν χρειαστεί, καθώς και μελλοντικά μοντέλο ΟΤΕ. 
 
Α. Τσίπρας: «Έξι ένοχες σιωπές»
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του έκανε λόγο για “έξι ένοχες σιωπές του κ. Μητσοτάκη”, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο. Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών σε ένα αβέβαιο μέλλον όπως είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα σημάνουν ισοδύναμα για τα λαϊκά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ κατά την τραγωδία στο Μάτι, καθώς και για τη στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών. 
 
Διμέτωπη επίθεση από Γεννηματά
Διμέτωπη επίθεση σε Μητσοτάκη- Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για όσα ανέφερε για την μείωση των υπερπλεονασμάτων από το 2021. «Παραδοθήκατε στους δανειστές και δεν αλλάζετε τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, που δεν μπορεί να ασκεί κριτική γιατί έχει βάλλει την υπογραφή του», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει ίδιες δεσμεύσεις , ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τη συντηρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Επικριτική ήταν η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό κατηγορώντας την ότι έχει πρόθεση να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους.
 
Δ. Κουτσούπμας: «Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ το εργατικό κίνημα» 
“Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ” δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία να περάσει την πολιτική της στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά κόμματα στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν το παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
 
Επίθεση εκ δεξιών…
Με εθνικιστικό λόγο, συνομωσιολογικά υπονοούμενα και διαμαρτυρίες ότι η Νέα Δημοκρατία του έκλεψε την ιδέα για τα... βότανα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επιχείρησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση εκ δεξιών. Κατήγγειλε τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας ως παροχολογία και κάλεσε τη ΝΔ να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας τον εθνικό κίνδυνο που θα επέφερε μία τέτοια κίνηση, καθώς θα έδινε “πάτημα” στην Τουρκία να αμφισβητήσει από την πλευρά της συμφωνίες. 
 
Γ. Βαρουφάκης: «Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ»
Κριτική τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ.Τσίπρα άσκησε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος για την ακρίβεια κάρφωσε τον νυν πρωθυπουργό δια των αιχμών στον πρώην. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει... εικόνισμα τον κ. Τσίπρα, αποδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την επάνοδο της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: “έχω νέα για σας: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του”. Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως προτεραιότητες να αποδράσει η χώρα από “τη φυλακή χρέους” και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Έκανε λόγο για τοξικότητα και ταξικότητα του μη βιώσιμου χρέους που λειτουργεί ως μέσο υποταγής.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Στην ψηφοφορία, η οποία είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως, ψηφίζουν και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
 
Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019