Εντοπίστηκε «εξωτικό σωματίδιο» στο CERN

Ένα νέο είδος σωματιδίου εντόπισαν για πρώτη φορά επιστήμονες στο CERN, που μάλιστα κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα «εξωτική» ανακάλυψη.

Εντοπίστηκε «εξωτικό σωματίδιο» στο CERN

Ιούλιος 01, 2020 07:01 ΜΜ
Εντοπίστηκε «εξωτικό σωματίδιο» στο CERN

Οι ερευνητές του προγράμματος «Beauty» του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider) είδαν ένα σωματίδιο τεσσάρων κουάρκ -μια ανακάλυψη που μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τα δομικά στοιχεία της ύλης.

Τα κουάρκ ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν σύνθετα σωματίδια, γνωστά ως αδρόνια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα αυτή ανακάλυψη θα τους επιτρέψει να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα κουάρκ «δένονται» ή συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν αυτά τα πιο σύνθετα σωματίδια, που με τη σειρά τους φτιάχνουν την ύλη γύρω μας.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα «The Independent», τα κουάρκ συνήθως συνδέονται μεταξύ τους σε ομάδες των δύο ή των τριών. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια ερευνητές υποστηρίζουν πως ενδεχομένως να υπάρχουν αδρόνια που σχηματίζονται από τέσσερα ή και πέντε κουάρκ.

Επιστημονικές ομάδες έχουν δημιουργήσει διάφορα πειράματα τα τελευταία χρόνια, που τους επέτρεψαν να δουν αυτά τα ιδιαίτερα σωματίδια.

Όλες τις προηγούμενες φορές, τα εν λόγω σωματίδια ήταν σχηματισμένα από συγκεκριμένα είδη κουάρκ.

«Τα σωματίδια από τέσσερα κουάρκ είναι πολύ εξωτικά και αυτό που μόλις ανακαλύψαμε είναι το πρώτο που είναι σχηματισμένο από τέσσερα βαριά κουάρκ του ίδιου τύπου – πιο συγκεκριμένα δύο charm κουάρκ (σ.σ. συμβολίζεται με το c) δύο charm αντικουάρκ» δήλωσε ο Τζιοβάνι Πασαλέβα, εκπρόσωπος τύπου του ερευνητικού προγράμματος.

«Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμά μας και άλλα πειράματα έχουν εντοπίσει τετρακουάρκ με δύο βαριά κουάρκ το πολύ και όχι πάνω από δύο κουάρκ του ίδιου τύπου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μελετητές θα αξιοποιήσουν τώρα αυτό το περίεργο σωματίδιο για να αποδείξουν νέες θεωρίες για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται τα κουάρκ είπε ο Κρις Παρκς από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του προγράμματος.

 

 

 

 

πηγη

Share this:
Tags:

-

-