Επαναφορά δώρων και επιδομάτων διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

Ζητούν άμεση πολιτική και όχι δικαστική λύση των προβλημάτων

Επαναφορά δώρων και επιδομάτων διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

Μάρτιος 06, 2019 11:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Επαναφορά δώρων και επιδομάτων διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο
Τις διεκδικήσεις  των υπάλληλων του δημόσιου τομέα αναφορικά με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, αλλά και στις «ελαστικές» μορφές εργασίας   αναφέρθηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηλείας. 
O πρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Χαράλαμπος Μικέλης, έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο οι οποίοι όπως τόνισε χαρακτηριστικά διεκδικούν την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων Πάσχα αλλά και του επιδόματος αδείας ενώ διευκρίνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύσει και με τα αναδρομικά καθώς οι περικοπές έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2012. «Με τους μνημονικούς νόμους από το 2011 και μετά καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων το επίδομα Αδείας και το δώρο Πάσχα. Μετά την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα του 13ου και του 14ου μισθού και των Β.Α.Ε., η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε νέα κινητοποίηση  σήμερα (σ.σ. χθες) στην Αθήνα,  με τα εξής αιτήματα: Χορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού από 01/01/13 σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, αφού δεν μπορεί η χώρα να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, αλλά και άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και του 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, πριν τις περικοπές των μνημονίων. Επιπροσθέτως, άμεση ρύθμιση για τα Β.Α.Ε. και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τώρα, με βάση τις προτάσεις μας. Καμία παράταση της εκκρεμότητας για τη μετεκλογική περίοδο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στη μεμονωμένη δικαστική διεκδίκηση των εργαζομένων για επαναφορά δώρων και επιδομάτων γεγονός που όπως τόνισε καταργεί επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των ωρομίσθιων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών σημειώνοντας ότι στο δημόσιο μετά το 2012 δεν έχουν γίνει προσλήψεις, με αποτέλεσμα  οι συμβασιούχοι από 54.000 να φτάνουν σήμερα τους  80.000, ενώ  μόνο στην εκπαίδευση  υπάρχουν 30.000 εργαζόμενοι συμβασιούχοι- ωρομίσθιοι , οι οποίοι απολύονται στο τέλος  της κάθε σχολικής χρονιάς, ενώ  δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους . 
Ο πρόεδρος των εργαζομένων των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος αναφέρθηκε στο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών –σημειώνοντας ότι δόθηκε προσωρινή λύση στο πρόβλημα που η ίδια κυβέρνηση δημιούργησε- έως το τέλος του έτους, αλά και στο μείζων ζήτημα της επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών καθώς η κατάργηση του έχει σαν αποτέλεσμα όλες οι ευθύνες να μεταφερθούν στους υπαλλήλους των οικονομικών επιτροπών την ώρα που απαλλάσσονται οι αιρετοί «Επιδιώκουμε  την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών, αφού με την τρέχουσα ανακοίνωση στου ΟΤΑ ο νόμος απαλλάσσει τους αιρετούς από τις οικονομικές ευθύνες,  οι οποίες πέφτουν στους υπαλλήλους, κάτι που φέρνει εμπόδια σε όλους τους κλάδους».
Κλείνοντας η αντιπρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών περιφερειών του Δήμου Πύργου Μπία Πικέα, σημείωσε «Σα σύλλογος δεν θα μπορούσαμε να μπούμε εμπόδιο σε κανένα συνάδελφο που θέλει να ασκήσει το δικαίωμα του ούτε έχουμε την άποψη ότι ένας συνάδελφος μπορεί να δικαιωθεί δικαστικά έστω και πρόσκαιρα κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν διαφωνήσαμε με τις δικαστικές προσφυγές… Η  λύση βρίσκεται στα χέρια μας,  πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου με τη συσπείρωση των συνδικάτων όλων και την οργάνωση αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». 
 
Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου