Επί ποδός για την αντιπυρική

Το ανθρώπινο δυναμικό, ο μηχανοκίνητος στόλος, τα νέα εποχικά κλιμάκια και τα εναέρια μέσα που θα στελεχώσουν το Νομό Ηλείας

Επί ποδός για την αντιπυρική

Μάιος 22, 2020 09:00 ΠΜ
Επί ποδός για την αντιπυρική

Ολοκληρώνεται εντός των ημερών ο σχεδιασμός από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τη κατανομή των εναέριων μέσω πυρόσβεσης αλλά και τις μεταθέσεις προσωπικού σε όλη την Ελλάδα. Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει, ενώ όλα δείχνουν ότι θα είναι μία σχετικά δύσκολη χρονιά, εάν κανείς αριθμήσει τα συμβάντα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στα οποία θα πρέπει να υπολογιστούν και οι καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν και στην περιοχή μας όλο το προηγούμενο διάστημα.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» όσο αφορά τα εναέρια μέσα στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. πιθανά τη 1η Ιουνίου) στην Ανδραβίδα θα φτάσει το ERICKSON, ενώ δεκαπέντε μέρες αργότερα θα αφιχθούν και τα δύο CANADAIR.

 

Μιλώντας στην «Πρώτη» ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίουυπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο ζητούμενο στη πυροπροστασία είναι η πρόληψη και αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα με διάφορες παραμέτρους. Επιπλέον η αγαστή συνεργασία των συναρμόδιων φορέων, Δήμων, Δασαρχείου, Περιφέρειας, Εθελοντικών Ομάδων, οι καιρικές συνθήκες και φυσικά η υπευθυνότητα των συμπολιτών μας καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια, είναι στοιχεία που θα κρίνουν εν πολλοίς τη μάχη. Είναι σημαντικό ότι τα προγράμματα αντιπυρικών δράσεων μέσω των δήμων ξεκινούν αυτές τις μέρες, τουλάχιστον στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που  γνωρίζω και έχω τη τιμή να υπηρετώ από αυτοδιοικητική θέση».

 

Το προσωπικό

 

Εντός των ημερών ωστόσο αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις μεταθέσεις προσωπικού… Φέτος δυστυχώς οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων στο Νομό Ηλείας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα «επικίνδυνη» περιοχή,  μειώθηκαν κατά 39 με αποτέλεσμα να σημειώνεται υπεραριθμία. Ωστόσο στο Νομό Ηλείας έχουν σημειωθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σημαντικά συμβάντα ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που απειλήθηκαν ακόμα και χωριά τα οποία και εκκενώθηκαν. Παράλληλα η δημιουργία των δύο νέων εποχικών κλιμακίων σε Ανδρίτσαινα και Λαμπεία θα αυξήσεις τις ανάγκες σε προσωπικό καθώς  θα πρέπει να προβλεφτεί και η στελέχωση τους με το απαιτούμενο προσωπικό. Ερωτηθείς για το προσωπικό ο Σ. Παπαηλίου τόνισε: «Βρισκόμαστε ήδη εντός της αντιπυρικής περιόδου και η ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδιασμού παίρνει στη πράξη τη τελική του μορφή. Αναμένοντας και τις τελικές αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων που ενδεχομένως μπορεί να μειώσει έστω και λίγο το μόνιμο προσωπικό στο Νομό, μεταθέτοντας συναδέλφους σε άλλες περιοχές ως υπεράριθμους μετά τη μείωση των οργανικών θέσεων. Προσπαθούμε να μη συμβεί αυτό και αν τελικά επιτευχθεί θα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε αρκετά καλό σημείο με δεδομένη και τη πρόσληψη 30 εποχικών φέτος που θα προστεθούν στους 42 που προσλήφθηκαν πέρυσι και έτσι οι 72 συνολικά εποχικοί  θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των 175 περίπου μονίμων και 126  συναδέλφων 5ετούς υποχρέωσης που θα υποστηρίξουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό  στο Νομό για φέτος. Σημαντικότατη ήταν η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος ΝΙΑΡΧΟΣ  μέσω της οποίας χορηγούνται αυτές τις μέρες  μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) , είδη ένδυσης και υπόδησης  στο πυροσβεστικό προσωπικό».   

 

Παλιά και νέα οχήματα

 

Η παλαιότητα αλλά και οι φθορές των πυροσβεστικών οχημάτων που κάθε χρόνο «ρίχνονταν» στη «μάχη» της αντιπυρικής προστασίας αποτελούσε μείζων πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια ειδικά για το Νομό Ηλείας. Είναι από τις πρώτες χρονιές που τα πράγματα μοιάζουν να είναι καλύτερα αφού υπάρχει μερική ανανέωση του παλαιωμένου στόλου των οχημάτων, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνοντας: «Θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη προσπάθεια τα 7 καινούργια υδροφόρα οχήματα που παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του Νομού μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ενώ και τα παλαιότερα οχήματα σε γενικές γραμμές είναι επιχειρησιακά έτοιμα αφού διατέθηκαν χρήματα αλλά και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας όπως και οι προσπάθειες του τμήματος συντήρησης - κίνησης είναι κομβικής σημασίας».

 

Τα εναέρια

 

Πάγιο αίτημα των τελευταίων χρόνων στην Ηλεία είναι εκτός από το δύο CANADAIR και το ένα ERICKSON που έχουν τα τελευταία χρόνια ως μόνιμο σταθμό την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα να επιστρέψουν στο Νομό και τα PZL. Ερωτηθείς για την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με τα εναέρια ο Σ. Παπαηλίου δήλωσε: «Ως προς τον Εθνικό Εναέριο Στόλο ερωτηματικό παραμένει ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακά διαθέσιμων  αεροσκαφών CANADAIR όπως και το πότε. Θεωρούμε δεδομένη ωστόσο τη στάθμευση τουλάχιστον δύο στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας. Σχετικά με τα μισθωμένα εναέρια (ελικόπτερα) φέτος μισθώθηκε μεγαλύτερος αριθμός και συγκεκριμένα 9 βαρέως τύπου (S-64 ERICKSON ) και 12 μεσαίου τύπου (KAMOV - MI-8).Έτσι υπάρχει η δυνατότητα ένα δεύτερο ελικόπτερο και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, πιθανότατα μεσαίου τύπου να τοποθετηθεί στην Ανδραβίδα και μαζί με το βαρέως τύπου (S-64 ERICKSON) αλλά και τα CANADAIR θα βοηθήσουν τα μέγιστα την αεροπυρόσβεση  στο Νομό αλλά και ευρύτερα.Άκρως απαραίτητα λοιπόν όλα τα μέσα, εναέρια -επίγεια- ατομικά. Ωστόσο  ο ανθρώπινος παράγων είναι το Α και το Ω,  και συγκεκριμένα αναφέρομε στο πυροσβεστικό προσωπικό που έχω τη τιμή να εκπροσωπώ και ζητώ από τις διοικήσεις να είναι προσεκτικές στη διαχείριση του κατά την ιδιαίτερα απαιτητική αντιπυρική περίοδο. Οι υπερβολές, η άσκοπη καταπόνηση και επιβάρυνσή του δε βοηθάει και εγκυμονεί κινδύνους  γενικότερα».   

 

Share this:
Tags:

-

-