Επί τάπητος το ζήτημα των παρακρατήσεων

Ανοιχτή επιστολή Κ. Νικολούτσου προς τον Χρ. Σταϊκούρα

Επί τάπητος το ζήτημα των παρακρατήσεων

Οκτώβριος 22, 2019 11:15 ΠΜ
Επί τάπητος το ζήτημα των παρακρατήσεων
Ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος. Στην επιστολή που έχει κοινοποιηθεί και προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσίλή αλλά και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μπορεί να παρακρατηθεί έως το 100%από την αξία ενός τιμολογίου σε προμηθευτές του δημοσίου παρά ότι έχει γίνει ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Στα πλαίσια της προσπάθειας σας για διευκόλυνση των επαγγελματιών να ρυθμίσουν οφειλές με παράλληλη αποδέσμευση λογαριασμών, οφείλω να σας επισημάνω μια παράλογη κατά την άποψη μας νομοθετική ρύθμιση, η οποία πνίγει τους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4174/2013 και τις ΠΟΛ 1274/2013 , ΠΟΛ 1275/2013 , ΠΟΛ 1222/2017 , ΠΟΛ 1124/2014 και ΠΟΛ 1141/2016  
Κάθε προμηθευτής του Δημοσίου, ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του και είναι ενήμερος ή έχει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές (π.χ. ΕΝΦΙΑ) , όταν θα χρειασθεί φορολογική ενημερότητα για να εισπράξει για εργασίες ή προμήθειες που έχει πραγματοποιήσει , τότε θα του παρακρατηθούν έως και 100% από την αξία του τιμολογίου θεωρώντας ότι το ποσό του τιμολογίου αφορά το κέρδος της επιχείρησης και όχι υποχρεώσεις προς άλλους προμηθευτές, εργαζόμενους, γενικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.λ.π.
Η παρακράτηση αυτή δεν περιορίζεται στην αρχική προμηθεύτρια επιχείρηση, αλλά επεκτείνεται και στις εισπράξεις των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας.
Παρακαλούμε άμεσα να διορθώσετε το ως άνω εξωπραγματικό νομοθετικό πλαίσιο σε συνέχεια των θετικών μέχρι σήμερα ενεργειών σας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά.
Πρότασή μας είναι ο προσδιορισμός εύλογου κέρδους π.χ. 10-15% , το οποίο να παρακρατείται μόνο στην περίπτωση ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών».   
 
Share this:
Tags:

-

-