ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στον Κύριο Θανάση Σπυρόπουλο, πρώην Διευθυντή της εφημερίδας Πατρίδας και στον Πρώην Δήμαρχο Γαστούνης Κωνσταντίνο Λούρμπα.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σεπτέμβριος 17, 2020 08:50 ΠΜ
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητοί Κύριοι, διαβάζοντας τα δημοσιεύματα σας στην αγαπητή και έγκριτη εφημερίδα Πατρίδα την 10/09/2020 και την 13/09/2020 αισθάνθηκα την ανάγκη να σας απαντήσω διότι εγώ ο εγγονός του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, μεγάλου Αμαλιαδίτη αγροσυνεταιριστή- πολιτικού, ο οποίος διετέλεσε από το 1963 έως το 1990 πρόεδρος, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος επί 30 συναπτά έτη της ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας με Πανελλήνια εμβέλεια και αναγνώριση για το έργο του από τους τότε κτηνοτρόφους της χώρας. Τρανή απόδειξη η εκλογή του επί 30 συναπτά έτη ανελλιπώς σε αυτά τα αξιώματα .Επίσης για την προσφορά του έχουν αναφερθεί μεγάλοι πολιτικοί της εποχής εκείνης, όπως ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ο Ιωάννης Μπούτος , ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Χρήστος Πιπιλής, ο   Διαμαντής Πεπελέσης και άλλοι.

Ως  εκ τούτου, εγώ γνωρίζω τα πραγματικά συμβάντα της εποχής από τον παππού μου και τα αρχεία του. Στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων  της οποίας πρόεδρος ήταν ο παππούς μου την εποχή εκείνη, της είχε ανατεθεί από το υπουργείο Γεωργίας η κατασκευή  σε όλη την Ελλάδα 15 μεγάλων σφαγείων, προδιαγραφών τότε  Ε.Ο.Κ  σήμερα Ευρωπαϊκής  Ένωσης,  τα οποία προέβλεπαν μεταξύ των άλλων μεγάλες ζωαγορές δηλαδή στάβλους που θα πήγαιναν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και θα πουλούσαν εκεί καθώς και κέντρα πώλησης κρεάτων, κρεαταγορές, υποκαταστήματα Α.Τ.Ε κ.λ.π.

Ως εκ τούτου, ήταν ο εξουσιοδοτημένος φορέας κατασκευής  των σφαγείων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μερικά από αυτά  κατασκευάστηκαν, όπως  το σφαγείο Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Καλαμάτας και άλλα.

 Η Γαστούνη είχε επιλεγεί για την Ηλεία και για την Αχαΐα, είχε επιλεγεί ο Πρέβεδος. Πρωτοστάτες  αυτής της προσπάθειας για τη Γαστούνη και τη Πάτρα ήταν ο τότε διοικητής της Α.Τ.Ε Διαμαντής Πεπελέσης, ο Ηλίας Χρονόπουλος, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο παππούς μου Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης  κτηνοτρόφων ο οποίος ήταν και ο καθείς αρμόδιος για όλα τα παραπάνω. Η Γαστούνη το δικαιούται, διότι ήταν μία περιοχή καθαρώς κτηνοτροφική. Χιλιάδες αγελάδες και πρόβατα και το μεγάλο εργοστάσιο ΗΛΒΙΓΑΛ, το οποίο είχαν επίσης ιδρύσει οι προαναφερόμενοι σημαντικοί Ηλείοι και όχι το Μεσσολογγάκι διότι εκεί δεν υπήρχε κτηνοτροφία. Αντίθετα είναι μια τουριστική περιοχή βλέπε θάλασσα, Αλντερμάρ κ.λ.π.

 Ο Πεπελέσης Διαμαντής καταγωγή από  Γαστούνη,   διοικητής ΑΤΕ, διαπρεπής καθηγητής πανεπιστημίου φημισμένος  οικονομολόγος με μεγάλη αγάπη για τη Γαστούνη, ο Νικολόπουλος Κωνσταντίνος , με καταγωγή από την Αμαλιάδα, πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων Ελλάδος και πρόεδρος βουλής των ελλήνων αγροτών, βουλή την οποία ίδρυσε ο Θανάσης Κανελλόπουλος όταν ήταν υπουργός Γεωργίας και ο Ηλίας Χρονόπουλος, με  καταγωγή από τον Πύργο, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ κ ένωσης Πύργου και Ολυμπίας με  μεγάλη αγάπη για το νομό Ηλείας συνετέλεσαν στο μέγιστο στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

 Το 1982 ο παππούς μου παραιτήθηκε από πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και το έργο των σφαγείων Γαστούνης  έμεινε στα χαρτιά όπως και της Πάτρας και άλλα.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω το παράπονο μου για τη μη προβολή αυτών των σπουδαίων ατόμων. Η  προσφορά του Διαμαντή Πεπελέση, του Ηλία Χρονόπουλου και του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου υπήρξε μεγάλη για την Ηλεία όχι μόνο για την εποχή εκείνη αλλά και για τις επόμενες γενιές.

                                                                                                            ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

                                                                                                         Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ                               

                                                                 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

14/09/2020

Share this:
Tags:

-

-