Ερωτήματα για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

Προς τη Γ΄ΚΟΠ από το δικηγόρο κ. Παν. Κλημαντήρη

Ερωτήματα για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

Νοέμβριος 08, 2019 04:00 ΜΜ
Ερωτήματα για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή
«Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 κάποιοι κυνηγοπατέρες εμφορούμενοι προφανώς από υπέρμετρη αγάπη για την θηραματοπανίδα σκέφτηκαν όπως, προς τον σκοπό πάταξης της λαθροθηρίας, να εισηγηθούν  στο εποπτεύον τη θήρα  Υπουργείο Γεωργίας την ίδρυση ανεξάρτητου σώματος θηροφυλακής με αρχηγό, υπαρχηγό, τομεάρχη, σταθμάρχη προκειμένου να σταματήσει για πάντα η λαθροθηρία.
Απαράδεχτα βέβαια χρησιμοποιήθηκε ο όρος λαθροκυνηγοί, γιατί η λαθροθηρία δεν γίνεται από τους κυνηγούς κυρίως αλλά  από άλλες ομάδες που δεν έχουν σχέση με το κυνήγι. Γι’ αυτό χρησιμοποιούν “προβολείς, παγίδες, κυνήγι”  όλες ανεξαιρέτως τις ημέρες κ.τ.λ.. Βέβαια η εισήγηση έγινε μερικά δεκτή από το Υπουργείο αφού η σχετική δαπάνη δεν θα βάρυνε το δημόσιο ταμείο και επετράπη η ίδρυση της λεγομένης “Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής” δηλ. μία θηροφυλακή για κάθε ομοσπονδία. Η αρχική απόφαση προέβλεπε τον αριθμό και τον τρόπο προσλήψεων των θηροφυλάκων τους οποίους εφοδίασε με τις σχετικές εξουσίες και τους κατέστησε  οπλοφόρους με πυροβόλα όπλα χειρός, με αυτοκίνητα τετρακίνησης για τις μετακινήσεις σε δύσβατα εδάφη κ.τ.λ.. 
Την απόφαση αυτή, ως πληρεξούσιος δικηγόρος, ορισμένων κυνηγητικών Συλλόγων προσέβαλα ενώπιον τον ΣτΕ και ζήτησα την ακύρωση της με αιτιολογικό. ( Η ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δίκαιου, όπως είναι οι κυνηγητικές οργανώσεις αντίκειται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθρου 1  παρ.  3 και 26 του Συντάγματος κατά την έννοια  των οποίων “αστυνομική εξουσία” ως κατεξοχήν δημόσια   εξουσία και κατ έκφραση  κυριαρχίας ασκείται  δια της αστυνομικής αρχής μόνο από το κράτος και νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες και όχι από ιδιώτες). Η αίτηση ακυρώσεων  μας, θεωρήθηκε σοβαρή και παραπέμφθηκε σε εφταμελή σύνθεση όπου το δικαστήριο αυτό του ΣτΕ δέχτηκε την αίτηση ακυρώσεως  και ακύρωσε την ιδρυτική απόφαση για τους λόγους που εγώ επικαλέστηκα στην αίτηση μου. Σχετικά με την ίδρυση της θηροφυλακής θα επανέλθω γιατί είμαι ο πρώτος για λογαριασμό κυνηγητικών συλλόγων που κινήθηκα προς  αυτήν την κατεύθυνση.  Έτσι το Υπουργείο με   διάφορες αλχημιστικές μεθόδους ακύρωσε  την  ιδρυτική απόφαση, χαρακτήρισε τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες “φύλακες θήρας”  και τροποποίησε την ιδρυτή απόφαση και αφαίρεσε  αρμοδιότητες και εξουσίες από αυτούς.
 Εγώ για τον εαυτό μου, ως ενεργός κυνηγός και ως εκπρόσωπος μεγάλου           αριθμού κυνηγών,  έχουμε ΕΝΝΟΜΟ  συμφέρον και νομιμοποιούμεθα να απαιτήσουμε να  πληροφορηθούμε τα εξής:
1) Πόσος είναι ο αριθμός των φυλάκων θήρας που υπηρετούν στη Γ΄           κυνηγετική ομοσπονδία που είμαστε μέλη και πιο το σύνολο της μισθοδοσίας τους συνολικά κατά μήνα μαζί και με τις ασφαλιστικές εισφορές.
2) Πόσα οχήματα τζιπ με τετρακίνηση χρησιμοποιούνται από τους φύλακες θήρας και πια η συνολική δαπάνη αυτών για καύσιμα, αναλώσιμα και γενικά    συντήρηση.  
3) Ποια είναι τα αποτελέσματα σε ακέραιους αριθμούς της δραστηριότητας των φυλάκων θήρας δηλ. πόσους παρανομούντες συνέλαβαν, πόσους έστειλαν στο Δικαστήριο και πόσοι καταδικάστηκαν.
4) Σύμφωνα με το καταστατικό οι κυνηγητικές οργανώσεις υποχρεούνται το μισό των εισπράξουν να διαθέτουν για θηραματικούς σκοπούς. Εφαρμόζετε αυτόν τον όρο και αν ναι πως. Μήπως εννοείτε τη δαπάνη μισθοδοσίας και των άλλων εξόδων φυλάκων  θήρας.
5) Τέλος θέλω να μας γνωρίσετε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και εξουσίες των φυλάκων θήρας.  Δικαιούνται να συλλάβουν τον παρανομούντα να τον ελέγξουν αν έχει άδεια, να ελέγξουν το όπλο του αν φέρει τρία φυσίγγια, να ελέγξουν τον σάκο του μήπως  έχει  θηρεύσει  απαγορευμένα  θήραμα  να του αφαιρέσει το όπλο στις περιπτώσεις μιας παρανομίας και γενικά να ασκήσουν αστυνομικά καθήκοντα.  
Δεν ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα γιατί πίστευα στο δόγμα (ο φόβος φυλάει τα έρημα). Όμως η αλόγιστη και προκλητική συμπεριφορά σας που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των κυνηγών να τους επιβάλλετε έκτακτες εισφορές 10 και 8 ευρώ, είναι συμπεριφορά απαράδεκτη όταν σε μια τοπική αδεία έχουμε επιβάρυνση για τις κυνηγητικές  οργανώσεις τα 83 ευρώ.
Παρακαλώ αναμένω  γραπτά την απάντηση σας».
 
Ζαχάρω,  
Διατελώ  Μετά Τιμής
Πανάγος Κλημαντήρης-δικηγόρος
τ. γεν. γραμ. Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
Τηλ. 2625034878 κιν,6945491027 
 
Share this:
Tags:

-

-