Εξαφανίσεις παιδιών: λόγοι και τρόποι προστασίας

Εξαφανίσεις παιδιών: λόγοι και τρόποι προστασίας

Ιούνιος 30, 2020 03:01 ΜΜ
Εξαφανίσεις παιδιών: λόγοι και τρόποι προστασίας

Οι εξαφανίσεις παιδιών αποτελούν ένα πρόβλημα που διαχρονικά ανησυχεί τους γονείς ανά τον κόσμο και, παρά τη διαρκή ενημέρωση γονέων και παιδιών, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι ένας κίνδυνος που δεν υποχωρεί. Ενδεικτικά, το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η Ελληνική Αστυνομία έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα εξαφανίζονται κατά μέσο όρο πέντε παιδιά την ημέρα, χωρίς να υπολογίζονται οι περιπτώσεις που δε δηλώνονται ποτέ και, κατά συνέπεια, υποθέτουμε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Η αλήθεια, όμως, για τα παιδιά που εξαφανίζονται είναι δύσκολο να κατανοηθεί., οι αριθμοί που συνοδεύουν αυτήν την πραγματικότητα είναι τρομακτικοί και οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά εξαφανίζονται συχνά ποικίλλουν. Κάποιοι από αυτούς είναι:

1. Ανεπαρκής φροντίδα και επίβλεψη

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, αδυνατούν να ξεχωρίσουν εύκολα το σωστό και το λάθος και καταλήγουν είτε να χαθούν μόνα τους είτε να εμπιστευτούν τα λάθος άτομα.  

2. Κοινωνικές συνθήκες

Μερικά παιδιά, πιστεύοντας ότι ίσως μια άλλη πόλη θα μπορούσε να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή, καταλήγουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μόνο για να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες φορές ένα χειρότερο πρόβλημα, όπως η ελεύθερη εργασία και η πορνεία.

3. Η επιθυμία να ξεφύγουν από μια ζωή που τους προκαλεί βλάβη, όπως στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.

5. Κακή χρήση του διαδικτύου

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανήλικων κοριτσιών που γνωρίζουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγαλύτερους άντρες, οι οποίοι τους υπόσχονται μια καλύτερη ζωή και φεύγουν μαζί τους, καταλήγοντας, συχνά, στην πορνεία.

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους ένας γονέας μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά του από το να χαθούν.

Μην αφήνετε ποτέ τα μάτια σας από τα παιδιά

Τα περίεργα μυαλά των παιδιών που τα μεταφέρουν σε μέρη που δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται ή και οι διαβολικές τάσεις των ανθρώπων γύρω, είναι αρκετοί λόγοι για να είμαστε πάντα προσεκτικοί, χωρίς, ωστόσο, να «κλέβουμε» την ελευθερία των παιδιών.

Διδάξτε τους συμβουλές ασφαλείας

Το να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται είναι ένας τρόπος προστασίας τους. Ανοίξτε τα μάτια τους στην πραγματικότητα, ο κόσμος εκεί έξω δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νόμιζαν.

Εκμεταλλευτείτε τη σύγχρονη τεχνολογία

Τα παιδιά ηλικίας έως 10 ετών έχουν κινητά τηλέφωνα στις μέρες μας. Τους τα δίνετε για να μπορούν να διασκεδάσουν, αλλά έχετε τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτείτε για την προστασία τους. Πάντα να υπενθυμίζετε στο παιδί σας να επικοινωνεί μαζί σας.

Ο κόσμος δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζουμε ότι είναι, και υπάρχουν πράγματι πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά εξαφανίζονται. Ωστόσο, με τη σωστή μορφή προστασίας, μπορούμε να σώσουμε τα παιδιά μας από το να χαθούν και να αντιμετωπίσουν μια μοίρα που δεν αξίζουν. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί και να διδάσκουμε στα παιδιά μας διαφορετικούς τρόπους να προσέχουν.

 

Της Δήμητρας Καββαθά,

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

dimitrakavvatha@hotmail.com

 

Share this:
Tags:

-

-