Εξώδικο στο υπ. Υποδομών για τον άξονα Πάτρας – Πύργου

Από την GD Infrastrutture

Εξώδικο στο υπ. Υποδομών για τον άξονα Πάτρας – Πύργου

Σεπτέμβριος 19, 2019 10:00 ΠΜ
Εξώδικο στο υπ. Υποδομών για τον άξονα Πάτρας – Πύργου
Σύμφωνα με την εταιρία έχει επιβληθεί «πάγωμα» της εκταμίευσης των προκαταβολών, ενώ παράλληλα δεν έχει δοθεί και καμία επίσημη εξήγηση για αυτή την εξέλιξη 
Επιμέλεια: Μιχάλης Δημητρόπουλος
 
Ευθύνες στο υπουργείο Υποδομών για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου επιρρίπτει, με σχετικό εξώδικό της, η ιταλική τεχνική εταιρεία GD Infrastrutture. Η εταιρία έχει αναλάβει την κατασκευή δύο από τα συνολικά οκτώ κομμάτια του αυτοκινητόδρομου των 74,5 χλμ. Και απειλεί με προσφυγές σε περίπτωση που κηρυχθεί έκπτωτη. Η εταιρεία έχει αναπτύξει από τον Μάιο εργοτάξια στα δύο τμήματα που έχει αναλάβει. Πρόκειται για τα κομμάτια Μιντιλόγλι-ΒΙΠΕ Πάτρας και Σαγέικα-Κάτω Αχαγιά, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 150 εκατ. ευρώ και με την υπογραφή της σύμβασης προβλέπονταν προκαταβολές 6 εκατ. ευρώ.
Στο εξώδικό της  εταιρεία σημειώνει ότι «παρότι έχουν περάσει πέντε μήνες από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, η άρνηση των υπηρεσιών του υπουργείου να χορηγήσει τις προκαταβολές που προβλέπονται, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη καθυστέρηση επίλυσης διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν με την έναρξη των εργασιών των έργων, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών με αποκλειστική υπαιτιότητα του υπουργείου».
Σύμφωνα με την εταιρία έχει επιβληθεί «πάγωμα» της εκταμίευσης των προκαταβολών, ενώ παράλληλα δεν έχει δοθεί και καμία επίσημη εξήγηση για την εξέλιξη αυτή, ούτε κι έχει προσδιοριστεί ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτή η κίνηση.
Όπως σημειώνεται στο εξώδικο της GD Infrastrutture, «σε περίπτωση που το υπουργείο, στο μέλλον, προσπαθήσει να μεταθέσει τις όποιες ευθύνες (για τις καθυστερήσεις) προς τους αναδόχους, παρουσιάζοντας ότι για τον λόγο αυτό είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος η ακύρωση των συμβάσεων κατασκευής έργου, θα μας εξαναγκάσει να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας». 
Με το εξώδικό της, η ιταλική εταιρεία καλεί το υπουργείο να ανακαλέσει εντός πέντε ημερών την «αντισυμβατική και παράνομη αναστολή χορήγησης ή/και πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων προκαταβολών». Εφόσον δεν υπάρξει κάποια αντίδραση, η εταιρεία αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ανοίγοντας ουσιαστικά τον «χορό» των προσφυγών κι ακόμα ένα «επεισόδιο» στην ιστορία του πολύπαθου αυτού έργου. 
Η GD Infrastrutture, που συνεργάζεται με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και σε σιδηροδρομικό έργο στον Ψαθόπυργο, έχει στείλει από τον περασμένο Ιούνιο επιστολές στην προηγούμενη και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με τις οποίες δεσμεύεται ότι θα ολοκληρώσει τα έργα πριν από τους 42 μήνες που προβλέπει η σύμβαση και δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει να λυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στα τρία τμήματα του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο κ. Καραμανλής, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα επιχειρήσει να λάβει την έγκριση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκ νέου αλλαγή του τρόπου υλοποίησης του έργου, ακυρώνοντας τις υφιστάμενες συμβάσεις, είτε προκηρύσσοντας νέο διαγωνισμό με συμμετοχή μόνο εταιρειών της ανώτατης εργοληπτικής τάξης είτε επιστρέφοντας το έργο στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού απ’ όπου και είχε αρχικά αφαιρεθεί. 
 
Share this:
Tags:

-

-