«Έξοδος από την κρίση μέσω της κυκλικής οικονομίας»

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος:

«Έξοδος από την κρίση μέσω της κυκλικής οικονομίας»

Ιούνιος 10, 2019 10:00 ΠΜ
«Έξοδος από την κρίση μέσω της κυκλικής οικονομίας»
Η δυνατότητα που παρέχεται στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές να κάνουν νέα εκκίνηση μέσω της κυκλικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει και την ανακύκλωση και τη βιομηχανική παραγωγή και την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, επισημάνθηκε από τον αν. ΥΠΕΝ  κ.Σωκράτη Φάμελλο.
Μιλώντας στο SummitTimes Forum για την Κυκλική Οικονομία, που διοργάνωσε το GRTimes στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το πώς η έξοδος από την κρίση για τη χώρα μας θα χαρακτηριστεί από ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά. 
Θα είναι δηλαδή βιώσιμο ως προς τις πρώτες ύλες, ως προς την τεχνολογία παραγωγής, ως προς τα χαρακτηριστικά της εργασίας, και κύρια της επιστημονικής εργασίας, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη απορρόφησης και αξιοποίησης υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα και δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων: “Η κυκλική οικονομία μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητούμενα. Επαναχρησιμοποιεί πρώτες ύλες ή ανακαλύπτει πρώτες ύλες εκεί που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Αξιοποιεί εργατικό δυναμικό που η χώρα μας διαθέτει πλούσιο για τα θέματα της διαχείρισης νέων τεχνολογιών και νέων υλικών. Δημιουργεί προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις οικονομικές μορφές να βρουν τον ρόλο τους, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι μια μικρή συνεταιριστική ομάδα νέων ανέργων. Από την άλλη πλευρά, η δημοτική δραστηριότητα, που είναι ένα κομμάτι κοινωνικής οικονομίας, έχει πλέον τη δυνατότητα να βρει ρόλο και στην οικονομία, να δημιουργήσει πόρους και να μπορέσει να τροφοδοτήσει νέες οικονομικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει στην πρωτοπορία της Ευρώπης, μιας και είμαστε από τις πρώτες δέκα χώρες που έχουν εγκεκριμένη στρατηγική κυκλικής οικονομίας,, κατατεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που ανακοινώθηκε στο πρώτο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας που διοργανώθηκε στη χώρα μας τον Απρίλιο”.
 
Η διαχείριση απορριμμάτων
 
Συνεχίζοντας ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, που δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. Στα παραπάνω, όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρέπει να προστεθούν ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, ο περιορισμός χρήσης πλαστικής σακούλας, τα νέα χαρακτηριστικά των ΦΟΔΣΑ, καθώς και οι αλλαγές αρμοδιοτήτων των δήμων, που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον με πολλές υποχρεώσεις και δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη ξεχωριστή συλλογή οργανικού που είναι θεσμοθετημένη στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018 και επεσήμανε ότι οι ΦοΔΣΑ είναι έτοιμοι να παραλαμβάνουν αυτά τα υλικά, αν και παρατηρούνται καθυστερήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι από την πλευρά της πολιτείας έχουν ετοιμαστεί ήδη προκηρύξεις για έργα κυκλικής οικονομίας στον βιομηχανικό τομέα, ενώ έχει γίνει εισαγωγή των κριτηρίων της κυκλικής οικονομίας στον αναπτυξιακό νόμο και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019