«Φωτιές» άναψε η μελέτη για επέκταση του ΧΥΤΥ

Έντονη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου για τη προγραμματική σύμβαση ΦΟΔΣΑ με δήμο Ήλιδας

«Φωτιές» άναψε η μελέτη για επέκταση του ΧΥΤΥ

Φεβρουάριος 13, 2020 08:15 ΠΜ
«Φωτιές» άναψε η μελέτη για επέκταση του ΧΥΤΥ
Τ. Αντωνακόπουλος: ««Πρόκειται για κακή λειτουργία που φτάνει τα όρια της παρανομίας του Φορέα…»
 
Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και του δήμου Ήλιδας, για τη σύνταξη μελέτης επέκτασης του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά  προϋπολογισμού 11.850.000 ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση, που είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της, καθώς όπως αναφέρθηκε η μελέτη έγινε πριν λάβει  σχετική απόφαση το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο στη συνέχεια έδωσε το «πράσινο φως» για αυτή τη μελέτη!
Αναφερόμενος στο σοβαρό αυτό θέμα, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι «η μελέτη πήγε πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, πολύ πριν την αναθέσει ο ΦΟΔΣΑ και μάλιστα ανυπόγραφη! Κατόπιν στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ έγινε εισήγηση αν πρέπει να κάνει σύμβαση ο φορέας με το δήμο Ήλιδας».
Ακόμα ο κ. Αντωνακόπουλος συμπλήρωσε ότι «τα παραπτώματα είναι πολλά, τη στιγμή που έχει γίνει η Αμαλιάδα αποικία της συγκεκριμένης εταιρείας, με τιμές υπέρ του εργολάβου», επισημαίνοντας ότι η απόδοση είναι 5 προς 1 όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 2 προς 1.
Επίσης  ο δήμαρχος Πύργου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση γιατί  οι εκπρόσωποι του δήμου Πύργου στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ δεν καταψήφισαν την προγραμματική σύμβαση, ζήτησε από το σώμα  να ληφθεί απόφαση για την αναίρεση της απόφασης του Φορέα, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.
«Πρόκειται για κακή λειτουργία που φτάνει τα όρια της παρανομίας του ΦΟΔΣΑ, που χειρίζεται τα απορρίμματα που στο δήμο μας ξεπερνούν τους 15 χιλιάδες τόνους το χρόνο» κατάληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.
Για το ίδιο θέμα εξάλλου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νώντας Κυριαζής, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ έκανε λόγο για «αλλοίωση των πρακτικών από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, προκειμένου στη συνέχεια  να εγκριθεί η μελέτη»!
«Με διαφάνεια»
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Ανδριόλας τόνισε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη να γίνει προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, εκφράζοντας συγχρόνως την άποψη πως «ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια, αλλά και τα μέλη του δήμου Πύργου να είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση».
Στη συνέχεια της συζήτησης  υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ του δημάρχου Πύργου και του επικεφαλής δημοτικής παράταξης κ. Στ. Καννή σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για την οποία ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε αναφορά  στο παρελθόν.
 
 
Στην αρχή της συζήτησης για το ΦΟΔΣΑ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος εισηγήθηκε τα θέματα του απολογισμού 2019  και προγραμματισμού 2020, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική του Φορέα.
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αριστειδόπουλος  η ποσότητα που μεταφέρει ο δήμος Πύργου ετησίως στην Τριανταφυλιά ανέρχεται σε 15.511 τον. με  κόστος 53,098 ευρώ ο τόνος, ενώ το συνολικό κόστος για το 2020 ανέρχεται σε 845.605 ευρώ.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μείωση του κόστους από το 2021, εφόσον  ο δήμος πιάσει το ποσοστό ανακύκλωσης που ανέρχεται σε 5%, κάτι που προβλέπεται   στη σύμβαση που έχει υπογραφεί, ενώ παράλληλα  δήλωσε  πως απαντώντας σε  αίτημα του δημάρχου η εταιρεία έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της μείωσης του κόστους ανά τόνο απορριμμάτων.
Διευκρινίσεις εξάλλου σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρ. Σκαρτσιάρης.
Να αναφερθεί ότι  για το  παραπάνω σημαντικό θέμα ζητήθηκε να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, ενώ ταυτόχρονα τέθηκε και η πρόταση να γίνει έκφραση θετικής γνώμης με εξαίρεση το σημείο που αναφέρεται για την σύναψη προγραμματική σύμβασης για τη μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΥ.
 
Share this:
Tags:

-

-