Για χρόνια ακούραστος εργάτης του Αρχαιολογικού έργου στην Ηλεία

Άγγελος Σορβανής (1934-2020)

Για χρόνια ακούραστος εργάτης του Αρχαιολογικού έργου στην Ηλεία

Μάιος 18, 2020 10:03 ΠΜ
Για χρόνια ακούραστος εργάτης του Αρχαιολογικού έργου στην Ηλεία

Στις αρχές Απριλίου 2020 έφυγε από την ζωή ο Άγγελος Σορβανής, συνταξιούχος Διοικητικός Υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας εκ Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας σε ηλικία 86 ετών. Γεννηθείς το 1934, τελευταίο παιδί από 5 αδέλφια, υπήρξε υιός του ιερέως Κοσκινά πατρός Αγγέλου και της πρεσβυτέρας Αναστασίας. Δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον 42 ετών μόλις πατέρα του, διότι απεβίωσε αυτός, από πνευμονία, λίγο πριν γεννηθεί το 5ο παιδί του, ζητώντας ως τελευταία του επιθυμία να λάβει το νεογέννητο τέκνο το όνομά του, όπως και έγινε.  Ο πατέρας του ήταν ήδη 5 έτη εφημέριος Κοσκινά. Η μητέρα του βρέθηκε χήρα με 5 παιδιά να μεγαλώνει.

Από νωρίς βρέθηκε στην βιοπάλη, εργαζόμενος για 2 χρόνια στον Πύργο, στο Φαρμακείο του θειου του εκ μητρός Κωνσταντίνου Νέζερη. Αυτή η ενασχόληση τον υποχρέωσε να αργήσει στις γυμνασιακές του σπουδές στο Πελόπιο μεταπολεμικώς, στο 8τάξιο Γυμνάσιον Πελοπίου. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής τα πέρασε στο χωριό του, δίπλα στην οικογένειά του, ενώ γειτόνευε με τον εκ Κοσκινά θρυλικό Ταγματάρχη του 1940 και της Εθνικής Αντιστάσεως Χρήστο Καραχάλιο. Στον Στρατό στην δεκαετία του 1950 υπηρέτησε επί 32 μήνες ως Έφεδρος Αξιωματικός και αργότερα εντάχθηκε στο Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων 3 χρόνια, κυρίως στην Αττική.

Το 1961 εντάχθηκε στο προσωπικό της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας (της σημερινής Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, που τότε είχε υπό την εποπτεία της και το έργο ανασκαφών και συντηρήσεων αρχαιοτήτων, πλην της Ηλείας,  και στους Νομούς Ζακύνθου και Μεσσηνίας).  Μέχρι τον Ιούνιο του 1994 υπηρέτησε στην διοίκηση και σε πολλές  πτυχές του αρχαιολογικού έργου, ευρισκόμενος ως συνεργάτης δίπλα σε μεγάλους αρχαιολόγους που ανέδειξαν το παρελθόν του τόπου, όπως ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, ο Πέτρος Θέμελης, ο Νικόλαος Γιαλούρης, ο Άγγελος Λιάγκουρας, η Ξένη Αραπογιάννη. Για άνω των 30 έτη υπηρέτησε με σεβασμό και ευσυνειδησία το έργο της Εφορείας. 

Την δεκαετία του 1960 νυμφεύθηκε την Ελευθερία, θυγατέρα του τότε εφημερίου Γουμέρου πατρός Οδυσσέως  Κουρκούτα και της πρεσβυτέρας Μαρίας, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Την Αναστασία, σήμερα Δημόσιο Υπάλληλο, και τον Κωνσταντίνο, Δάσκαλο.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ασχολήθηκε με τις γεωργικές εργασίες στο Κοσκινά, ενώ ήδη από το 1949 είχε ασχοληθεί με την μελισσοκομία. Τα τελευταία 20 έτη υπηρέτησε ως Επίτροπος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοσκινά, συνεργαζόμενος άψογα με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και τους τοπικούς εφημερίους. Συχνά ανεδείκνυε  στον Τοπικό Τύπο, με άρθρα του, ειδήσεις που αφορούσαν την ενοριακή κίνηση του Ναού και τις μεγάλες πανηγύρεις, αλλά και την κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο αποχαιρετισμός του συνέπεσε με τα μέτρα για τον περιορισμό της Πανδημίας κι έτσι πολλοί συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι βρέθηκαν στην δύσκολη θέση να μην μπορούν να εκφράσουν το ύστατο χαίρε σε ένα αγαπητό πρόσωπο. Σε έναν ακούραστο εργάτη της ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Ηλείας. Στην ανάμνηση όλων καταγράφηκε ως ένα αγαπητό και σεβαστό πρόσωπο.

 

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας- καθηγητής φιλόλογος

Share this:
Tags:

-

-