Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί

Γιορτή Σταφίδας Κρεστένων

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί

Αύγουστος 14, 2019 06:00 ΜΜ
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, στα Κρέστενα, από το 1978 έως το 2002, διοργανωνόταν από τον Σύλλογο  Φιλοπροόδων μια εκδήλωση που ονομαζόταν Γιορτή  την  Σταφίδας, προς τιμήν του προϊόντος, με το οποίο έζησαν οι πρόγονοί μας τις δεκαετίες 1940-50-60-70.
Η Γιορτή της Σταφίδας εξέφραζε την κουλτούρα και την δημιουργική ικανότητα του λαού της Κρέστενας. Ήταν πανελλήνιας εμβέλειας και συγκέντρωνε 15.000 κόσμο κάθε χρόνο, ενώ περιελάμβανε εκθέσεις αγροτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, διαλέξεις, χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, συναυλίες από τους καλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές της εποχής, παιδικές χαρές για τα παιδιά και Λαϊκό Πανηγύρι με χορό μέχρι πρωίας.  Παράλληλα, προσφερόταν στον κόσμο σταφιδόψωμο, σταφίδα, σταφύλια και το φημισμένο κρεστενέικο γιούλμπασι.
Η ιδέα της Γιορτής ξεκίνησε το 1977, μετά από μία επίσκεψη στη Γιορτή της Σουλτανίνας στη Σητεία της Κρήτης. Ήταν τότε που ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Κρεστένων, με πρόεδρο τον Γεώργιο Λαλούντα, είχε αδρανοποιηθεί∙ έγιναν νέες αρχαιρεσίες και πρόεδρος ανέλαβε ο Γιάννης Σταθόπουλος. Η ιδέα ζυμώθηκε με φίλους και γνωστούς, έγινε γνωστή στην τοπική κοινωνία μέσα από τον Τύπο της περιοχής και οι συμπολίτες μας επαγγελματίες Γιάννης Φαναράς, Νίκος Καφεντζής, Χρήστος Μαρκόπουλος ανέλαβαν να καλύψουν τα πρώτα έξοδα, μαζεύοντας 20 500δραχμα. Βρέθηκε και το μέρος διεξαγωγής της Γιορτής, στο οικόπεδο της Αλεξάνδρας Τριάντη Κυριακίδη, υψιφώνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια, η Γιορτή μεταφέρθηκε στον σημερινό ιδιόκτητο χώρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων.
Στο σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων της Γιορτής της Σταφίδας, συμμετείχαν και βοηθούσαν όλες οι γυναίκες και άνδρες της Κρέστενας. Κυρίαρχο στοιχείο της, δηλαδή, ήταν η Λαϊκή Συμμετοχή.
 
protinews
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019