«Γρίφος» η λειτουργία του διυλιστηρίου Πηνειού!

Πολλαπλά τα εμπόδια γύρω από το πολύ σημαντικό αυτό έργο…

«Γρίφος» η λειτουργία του διυλιστηρίου Πηνειού!

Νοέμβριος 08, 2018 05:45 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Γρίφος» η λειτουργία του διυλιστηρίου Πηνειού!

 

Σε αναμονή …διαρκείας βρίσκονται  οι κάτοικοι αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς,  για τη λειτουργία του διυλιστηρίου από το φράγμα του Πηνειού, σε μια περίοδο σημαντικής  κατανάλωσης νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο πλανάται το τελευταίο χρονικό διάστημα  γύρω από το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αφού εκ μέρους  του συνδέσμου Ύδρευσης «Πηνειός» αναφέρεται ότι το διυλιστήριο θα  λειτουργήσει άμεσα στα πλαίσια εργολαβίας που ήδη έχει ανατεθεί, αλλά στην πράξη  δεν υπάρχει αποτέλεσμα!

Ως αιτιολογία εξάλλου για την καθυστέρηση  που υπάρχει γύρω από τη –μη- λειτουργία του διυλιστηρίου,  προβάλλεται  από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς  το πρόβλημα που έχει προκύψει με το σύστημα αυτοματισμού των αντλιοστασίων, κάτι που ωστόσο φαίνεται ότι δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη…

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης κ. Σπ. Τζουλέκης, ακόμα και αν λειτουργήσει  άμεσα το διυλιστήριο από το φράγμα Πηνειού, αυτό θα είναι κάτι το …προσωρινό, αφού στην πορεία θα ξεκινήσουν δύο εργολαβίες  οι οποίες θα εμποδίσουν  τη λειτουργία του έργου.

Πρόκειται για τα έργα  αποκατάστασης των θυροφραγμάτων στο φράγμα Πηνειού προϋπ. 2,5-3 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια, καθώς και της αναβάθμισης του διυλιστηρίου από σίδηρο και μαγγάνιο, που συγχρόνως περιλαμβάνει  τη σύνδεση με τη καινούργια δεξαμενή και την αντικατάσταση του δικτύου που συνδέει από τον κόμβο του Γερακίου, μέχρι το υδραγωγείο σε μήκος 1400 μ.

Όπως είναι ευνόητο τα παραπάνω έργα  θα σημάνουν περαιτέρω καθυστέρηση  για το σημαντικό  έργο,  που εξαρχής  παρουσιάζει προβλήματα, αλλά όλοι ευελπιστούν ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει κανονικά υδροδοτώντας τη μισή σχεδόν Ηλεία…

«Το διυλιστήριο δεν λειτούργησε νωρίτερα γιατί υπήρχαν οικονομικές δυσχέρειες και κάποια προβλήματα που δεν είχαν λυθεί. Ευελπιστούμε ότι  μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων,  θα πρέπει να έχουμε κανονική λειτουργία. Διότι στην πορεία παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα, στις μελέτες ,  στα περιβαλλοντικά  που εμπλέκονται  σε κάθε εργασία κ.α.» υπογράμμισε ο κ. Τζουλέκης.

Από Κακοτάρι

Αυτή την περίοδο εξάλλου η Αμαλιάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να υδροδοτείται από τις πηγές Κακοταρίου, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι δυσχέρειες λόγω και της αυξημένης κατανάλωσης, που φτάνει  και τη θερινή περίοδο.

Μάλιστα δεν λείπουν και οι σοβαρές βλάβες,  όπως αυτή που προκλήθηκε το περασμένο Σάββατο, που είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν για δύο ώρες περίπου χωρίς νερό τα υψηλότερα τμήματα της Αμαλιάδας.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε νερό από το διυλιστήριο που θα σαφώς θα είναι και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα πολύ καλύτερο. Ακόμα δεν έχει βρέξει και η κατανάλωση είναι ακόμα σαν αυτή του Αυγούστου! Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του συνδέσμου ο οποίος διαβεβαιώνει  ότι από μέρα σε μέρα θα μπει μπροστά το διυλιστήριο και είμαστε σε αναμονή» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ»  ο αντιδήμαρχος Υδάτινων Πόρων δήμου Ήλιδας κ. Γιώργος Ζάρρας.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η  ύδρευση από το Κακοτάρι θα διατηρηθεί  ακόμα και αν λειτουργήσει κανονικά το διυλιστήριο (κυρίως τους χειμερινούς μήνες), προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από το 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου, που είναι ετησίως  το λειτουργικό κόστος για το νέο έργο…

Προς αυτή την κατεύθυνση ο σύνδεσμος ύδρευσης έχει χρηματοδοτηθεί 270.000 ευρώ από το πρόγραμμα λειψυδρίας,  που αφοράει  έργο  αποκατάστασης  των βλαβών της υδρομάστευσης στο Κακοτάρι, καθώς  και άλλων βλαβών στο δίκτυο.

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου