«Χάος και αναρχία στο λιμάνι Κατακόλου»

Για εγκατάλειψη της χερσαίας ζώνης γίνεται λόγος από επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι τηρούν τη νομιμότητα

«Χάος και αναρχία στο λιμάνι Κατακόλου»

Φεβρουάριος 19, 2020 08:45 ΠΜ
«Χάος και αναρχία στο λιμάνι Κατακόλου»
Ως «εικόνα χάους και αναρχίας» περιγράφουν  επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Κατάκολο, καθώς και τοπικοί φορείς, την κατάσταση που εξακολουθεί να παρατηρείται στο λιμάνι. 
Εκ μέρους  επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι τηρούν τη νομιμότητα και απασχολούν πολλούς  εργαζομένους,  τονίζεται ότι η χερσαία ζώνη του λιμένα Κατακόλου έχει  εγκαταλειφθεί  στην τύχη της από τις αρμόδιες αρχές και συγχρόνως γίνεται ευρεία αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς στην εν λόγω περιοχή.
Αναλυτικότερα τα προβλήματα στο λιμάνι Κατακόλου, εστιάζονται  στα παρακάτω:
1/ ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
Ο μισός πεζόδρομος προς την θάλασσα δεν φωτίζεται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα καταστήματα που βρίσκονται από τη μέση και μετά στον πεζόδρομο.
2/ ΑΝΑΡΧΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ -ΠΩΛΗΤΩΝ
Κατά τις ώρες της άφιξης των κρουαζιερόπλοιων παρατηρείται μια άναρχη μετακίνηση πωλητών - πειρατών  τουριστικών γραφείων, που καταφθάνουν προς άγρα πελατών (τουριστών) χωρίς να έχουν  έδρα στο Κατάκολο και με πλαστές λίστες επιβατών εισέρχονται με μισθωμένα λεωφορεία στο χώρο του λιμένα, προκειμένου να αρπάξουν πελάτες από τα κρουαζιερόπλοια. 
Πωλητές  γραφείων από περιοχές εκτός Νομού  κινούνται ελεύθερα στο χώρο και υφαρπάζουν πελάτες πουλώντας τους εκδρομές όχι μόνο για Ολυμπία, αλλά και για τον επόμενο προορισμό του καραβιού. ( για παράδειγμα Σαντορίνη- Πειραιά κλπ).
Αυτό δεν γίνεται σε κανένα άλλο λιμάνι της  χώρας γιατί έχει αυτόφωρη διαδικασία και μεγάλα πρόστιμα.
3/ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ
 Παρά τις οχλήσεις μας προς τους αρμοδίους  για την αστυνόμευση του λιμένα, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση παρά μόνο διαπιστώνουμε ότι οι αρμόδιοι μεροληπτούν υπέρ συγκεκριμένων επιχειρήσεων. 
Η διαπίστωσή μας είναι ότι μάλλον πρόκειται για στημένη κατάσταση ξεχαρβαλώματος του λιμανιού προς υπεράσπιση συμφερόντων συγκεκριμένης μερίδας επιχειρηματιών, με   τις «ευλογίες» των αρμοδίων λιμενικών αρχών και την «προστασία»  αιρετών και άλλων φορέων  του Νομού μας. 
Το αποτέλεσμα είναι ότι, τα λεωφορεία συμφερόντων συγκεκριμένης επιχείρησης, που εκτελεί συγκοινωνία, καθώς και άλλα τουριστικά λεωφορεία με αμφίβολη λίστα επιβατών δημιουργούν αλαλούμ μέσα στο χώρο του λιμένα, «ψαρεύουν» πελάτες και δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα με ότι αυτό συνεπάγεται στο χώρο. Σας θυμίζουμε το θανατηφόρο ατύχημα πριν από έξι χρόνια από τουριστικό λεωφορείο που πάτησε πεζό τουρίστα.
Παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης του λιμένα έχει δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο  το πράσινο φως για την λειτουργία του κόκκινου τάπητα (πεζόδρομος) για την ασφαλή κίνηση των πεζών και την έξοδο τους από το χώρο του λιμανιού. Ο  τάπητας – πεζόδρομος είναι έτοιμος, όμως δεν έχει δοθεί προς χρήση από τους υπεύθυνους,  με την δικαιολογία ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της χερσαίας ζώνης. Το αποτέλεσμα είναι πεζοί και λεωφορεία να γίνονται ένα κουβάρι με υπαρκτό τον κίνδυνο νέου ατυχήματος.
4/ ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η είσοδος, η θέση και η παραμονή του πολυδιαφημιζόμενου ανοικτού τύπου κόκκινου τουριστικού λεωφορείου στο χώρο του Λιμένα με την εναλλαγή τριών και τεσσάρων λεωφορείων γραμμής συγκεκριμένου επιχειρηματία εξ Αθηνών πέραν αυτών της κρουαζιέρας, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για όλους τους επαγγελματίες του Κατακόλου, διότι οι τουρίστες μετακινούνται σε άλλη αγορά πριν καν περπατήσουν την αγορά του Κατακόλου. Το ίδιο πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού δημιουργείται και από τους  συγκοινωνιακούς οργανισμούς ΚΤΕΛ και ΤΡΕΝΟΣΕ, που κατεβάζουν πωλητές, οι οποίοι κινούνται ελεύθερα στο χώρο του λιμανιού και μαζεύουν πελάτες για Ολυμπία με παραμονή στην στάση πάνω από μία ώρα. Άραγε αυτό συμβαίνει σε άλλο λιμάνι ή σε άλλη στάση ή αφετηρία από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο οργανισμό  στην Ελλάδα?
 
Η αναφερόμενη κατάσταση πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα άλλων επιχειρήσεων βλάπτει γενικότερα την εικόνα του χωριού και αφήνει αιχμές ανυπαρξίας τόσο των τοπικών αρχόντων όσο και της κεντρικής εξουσίας- κυβέρνησης να επιβάλει την τάξη και τον νόμο.
Η πρότασή μας είναι:
-Να καθαρίσει το λιμάνι από τους «αλεξιπτωτιστές» 
-Να μην υπάρχουν εξαιρέσεις γενικά και ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επαγγελματιών και όλα τα τουριστικά λεωφορεία εκτός κρουαζιέρας να σταθμεύουν σε χώρο εκτός της χερσαίας ζώνης δηλαδή στη μαρίνα.
-Να πάρουμε μπροστά από τα κρουαζιερόπλοια τους ανταγωνιστές τους 
-Να κατευθυνθούν οι τουρίστες με ασφάλεια μέσω του τάπητα προς την έξοδο του λιμανιού και τέλος
-Όλοι οι υπάλληλοι - πωλητές γραφείων που λυμαίνονται το χώρο και  δεν έχουν έδρα στο Κατάκολο να απομακρυνθούν είτε από το λιμάνι είτε από άλλο σημείο ( πχ στους δρόμους του Κατακόλου και της Ολυμπίας).
Επειδή οι  αρχές, που υποτίθεται ότι είναι αρμόδιες για την επιβολή της τάξης και την αστυνόμευση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κατακόλου έχουν εγκαταλείψει το τόπο στην τύχη του και στα προσωπικά τους συμφέροντα και μεροληπτούν ανοικτά εφαρμόζοντας το νόμο στους «νόμιμους» - γιατί μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν- το Λιμάνι Κατακόλου κατάντησε το λιγότερο ασφαλές λιμάνι κρουαζιέρας στην Ελλάδα και συνεχώς φθίνει με αρνητικές συνέπειες για όλο το νομό. 
Ελπίζουμε ότι επιτέλους οι εμπλεκόμενοι φορείς θα φροντίσουν,  αν όχι να καθαρίσουν όλα τα κυκλώματα, τουλάχιστον να περιορίσουν κάποιες ενέργειες “εξόφθαλμες” για το κοινό καλό και τον υγιή ανταγωνισμό. 
 
Share this:
Tags:

-

-