«Χέρι» και για οφειλές κάτω των 500 ευρώ βάζει η εφορία

Νέο εγχειρίδιο εξέδωσε η ΑΑΔΕ

«Χέρι» και για οφειλές κάτω των 500 ευρώ βάζει η εφορία

Αύγουστος 12, 2017 03:30 ΜΜ
Κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» και για χρέη κάτω από 500 ευρώ προς το δημόσιο, μπορεί να επιβάλλει η εφορία. Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει το ακατάσχετο όριο των 500 ευρώ που προβλέπεται για τους μικροφειλέτες.
Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστάει κάτω από 500 ευρώ στην εφορία, δεν επιτρέπεται να υποστεί κατάσχεση ακινήτων ή χρηματικών ποσών που βρίσκονται στις καταθέσεις ή στα χέρια του οφειλέτη. Αντιθέτως όμως, ακόμα και για πχ 200 ευρώ χρέος, το δημόσιο μπορεί να κάνει κατάσχεση «εις χείρας τρίτων», δηλαδή να πάρει τα χρήματα απευθείας «από τα χέρια» του εργοδότη του (μέσω του λογιστηρίου που του καταβάλλει τον μισθό) ή του ενοικιαστή που του πληρώνει το ενοίκιο (πριν το καταθέσει αυτός σε τραπεζικό λογαριασμό) κλπ.
Παρότι αυτά προβλέπονται και ισχύουν με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και τον Κώδικα Δορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ) η ΑΑΔΕ έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, "άτυπες" οδηγίες στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ σε καμία περίπτωση, ούτε βρίσκονται στα χέρια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είτε και "στα χέρια τρίτων".
Αυτό προκύπτει από το νέο εγχειρίδιο που εξέδωσε για θέματα φορολογίας και κατασχέσεων η ΑΑΔΕ, που εξηγεί (με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων) το τι ισχύει πρακτικά σε κάθε περίπτωση οφειλέτη.
 
Share this:
Tags:

Τσουνάμι 1,5 μ. χτύπησε τη Μαγιόρκα